Canon kameramdan silinen fotoğrafları hızlıca nasıl kurtarabilirim?

Canon kameramdaki önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve onları hızlıca kurtarmak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Görüntüler yakın zamanda yapılan bir çekimden ve yeniden çekilemez, bu yüzden durumu daha da kötüleştirmeden silinen Canon kamera fotoğraflarını güvenli bir şekilde geri yüklemenin en iyi yolunu arıyorum.

Bunun bir Canon kartında başıma bir kez geldi ve ilk adım kurtarma uygulamasından daha önemlidir. Kamerayı kullanmayı bırakın. Kapatın. SD kartı hemen çıkarın. Kartta bir kilit sekmesi varsa, kilitleme konumuna getirin.

Silinen fotoğraflar çoğu zaman bir süre daha kartta kalır. Kamera genellikle dosya verisini hemen silmez, yalnızca işaretçiyi kaldırır. Yeni çekimler ve video klipler o eski alanların üzerine yazılır. Bu olduğunda kurtarma ihtimali hızla düşer.

Kurtarma araçlarıyla uğraşmadan önce kolay yerleri kontrol edin:

1. image.canon: Eşitleme açıksa, dosyalarınız 30 güne kadar bulutta duruyor olabilir.
  2. Çöp Kutusu veya Geri Dönüşüm Kutusu: Kart bağlıyken bunları Mac veya PC üzerinden sildiyseniz, hâlâ orada duruyor olabilirler.
  3. Yedekler: Google Drive, Backblaze, Time Machine veya kullandığınız her neyse ona bakın. İnsanların, bir yedeğin kart içeriğini zaten aldığını unuttuğunu gördüm.

Bu kontrollerden sonuç çıkmazsa, ayrı bir SD kart okuyucu olan bir bilgisayarda kurtarma yazılımı kullanın. Canon'u USB üzerinden bağlayıp aynı sonucu beklemeyin. Birçok kamera dosyaları ham kart erişimi yerine bir aktarım katmanı üzerinden gösterir ve kurtarma uygulamaları kartın kendisini taradıklarında genelde daha iyi çalışır.

En iyi sonuçları Disk Drill ile aldım. Benim için öne çıkan şey, CR2, CR3, JPEG ve video dosyaları dahil Canon dosya türlerini ne kadar iyi bulduğuydu. Önizleme aracı çok yardımcı oluyor; çünkü geri yüklemeden önce fotoğrafın açılıp açılmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Windows'ta ayrıca ücretsiz 100 MB kurtarma sınırı da var; bu da dosyalarınızın hâlâ orada olup olmadığını test etmeye yeter.

Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec bir sebepten dolayı hâlâ tavsiye ediliyor. İşe yarıyor. Kullandım. Ama zorlu. Parlak bir arayüz yok, düzgün klasör geri yükleme yok, çoğu durumda orijinal adlar yok. Çoğu zaman elinizde bir yığın kurtarılmış dosya ve sonrasında yapılacak bir sıralama işi kalıyor.

Genel süreç oldukça basittir:

1. Uygulamayı bilgisayar sürücünüze kurun: Dahili sürücünüze veya başka güvenli bir diske kurun. SD kartın üzerine hiçbir şey kurmayın.
  2. SD kartı takın ve derin tarama başlatın: Bir kart okuyucu kullanın, yazılımda kartı seçin, sonra tam tarama bitene kadar bekleyin. Büyük kartlar biraz zaman alır.
  3. Sonuçları önizleyin: Uygulama destekliyorsa fotoğraflar için filtre uygulayın. Küçük resimleri veya önizlemeleri kontrol edin ve geri almak istediklerinizi işaretleyin.
  4. Farklı bir konuma kurtarın: Geri yüklenen dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kaydedin. Kurtarma sırasında bunları asla aynı Canon kartına geri yazmayın.

Kaydedebildiğiniz her şeyi kopyaladıktan sonra, onları başka bir yerde de yedekleyin. Ardından SD kartı tekrar Canon'a takın ve yeniden kullanmadan önce kameranın içinde biçimlendirin. Bunu ancak kurtarılan dosyaların sorunsuz açıldığını doğruladıktan sonra yapardım. Hızlı davranır ve kartta çekim yapmaya devam etmezseniz, şansınız genellikle oldukça iyidir.

Öncelikle, kartı kameradan çıkarın. Bu konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Biraz farklı düşündüğüm nokta, önce her bulut kontrolünü deneme konusundaki aciliyet. Bunlar yeni bir çekimdense, eski yedekleme uygulamalarını kurcalamak yerine ilk 10 dakikayı düzgün bir taramaya ayırırdım.

Benim hızlı ön değerlendirmem:

1. Kartın hâlâ dolu ya da doluya yakın kapasite gösterip göstermediğini kontrol edin. Eğer öyleyse, dosyalarınız çoğu zaman hâlâ oradadır.
  2. Kamera gövdesini değil, USB kart okuyucu kullanın.
  3. Disk Drill ile bir tarama çalıştırın. Canon fotoğraf kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir, özellikle CR2, CR3, JPG ve MP4 için.
  4. Herhangi bir şeyi kaydetmeden önce önizleme yapın.
  5. Bilgisayarınıza geri yükleyin, asla SD karta geri yüklemeyin.

İnsanların atladığı ekstra bir ipucu. Canon ikinci yuvaya yazdıysa ya da RAW dosyaları kart 1e ve JPEG dosyaları kart 2ye kaydettiyseniz, önce diğer kartı kontrol edin. Kulağa bariz geliyor, ama insanlar bunu sürekli kaçırıyor.

Fotoğraflar kamera içinde silindiyse ve sonrasında daha fazla çekim yapmadıysanız, kurtarma oranları çoğu zaman yüksektir. Silmeden sonra 4K video kaydettiyseniz, video büyük bloklar yazdığı için olasılık hızla düşer.

Disk Drill dosya adlarını buluyor ama önizlemeler bozuksa, dosya imzasına veya uzantıya göre sıralamayı deneyin ve önce RAW dosyalarını kurtarın. Bunlar bazen JPEG önbellek sürümlerinden daha iyi durumda kalır.

Ayrıca, SD kart kurtarma araçlarına dair bu kısa derlemeye hızlıca göz atmaya değer:
silinen fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı

Temiz bir tarama yapın, açılanları kaydedin, sonra kartla uğraşmayı bırakın. Çok fazla insan, sebepsiz yere art arda beş uygulama deneyerek durumu daha kötü hâle getiriyor.

Şunu eklerdim; ne @mikeappsreviewer ne de @suenodelbosque bunu yeterince vurgulamadı: sadece silinmiş olmasını değil, kartın kendisinin arızalanıp arızalanmadığını da kontrol edin. Canon’unuz birden garip davranmaya başladıysa, kart hataları gösterdiyse, kayıtlar yavaşladıysa veya bundan önce küçük önizlemeler kaybolduysa, onu tekrar tekrar taramaya devam etmeyin. Bu, sorunlu bir kartın tamamen kullanılamaz hale gelmesine yol açabilir.

Bana göre en hızlı ve mantıklı adım:

• SD/CF kartı bir kart okuyucuya takın
  • bilgisayar kartı okumakta zorlanıyorsa, kurtarma uygulamanız izin veriyorsa önce bir kart imajı oluşturun
  • ardından orijinal kartı değil, imajı tarayın

İşte Disk Drill burada temel silme geri alma işlemlerinin ötesinde gerçekten faydalı oluyor. Kart bağlanıyorsa, bir kez tarayın, önce en önemli dosyaları kurtarın ve onları başka bir yere kaydedin. Çekim profesyonel açıdan önemliyse JPEG’lerden önce RAW dosyalarıyla başlayın. Bazen önizlemeler bozuk görünse bile RAW dosyaları daha temiz şekilde kurtarılabiliyor.

Ayrıca, bu çift kayıt kullanan bir Canon ise, küçük JPEG’lerin Wi-Fi üzerinden telefonunuza veya tablet uygulamanıza gönderilip gönderilmediğini kontrol edin. İnsanlar bunu sürekli unutuyor ve sonra boşuna saatlerce kurtarma işlemiyle uğraşıyor.

Bir noktada biraz katılmıyorum: sırf ücretsiz oldukları için hemen 5 farklı ücretsiz araç arasında geçiş yapmazdım. Bu genelde kaosa ve zaman kaybına dönüşüyor. Panikle rastgele tıklamaktansa tek bir dikkatli tarama daha iyidir.

Canon/SD kart kurtarma hakkında daha gerçek hayattan bir tartışma isterseniz, bu sağlam bir başlık:
Redditten Canon SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları

En büyük kural hâlâ basit: o kartla başka hiçbir şey çekmeyin. Açıkçası her şeyi belirleyen nokta bu.

Yapacağım bir şey var; @suenodelbosque, @ombrasilente ve @mikeappsreviewer buna yalnızca dolaylı olarak değinmiş: eğer fotoğraflar görev açısından kritikse, kurtarmadan önce kartın durumunu korumak. Bilgisayarınız SD kartı normal şekilde okuyabiliyorsa, önce kartın birebir bir görüntüsünü alın ve işlemleri bu kopya üzerinden yapın. Bu birkaç dakika ekler, ama tarama sırasında sorunlu bir kartın daha da kötüleşmesine karşı sizi korur.

Kartta bağlantı kopmaları, okuma hataları veya çok yavaş bağlanma gibi herhangi bir garip davranış varsa, “ne olursa olsun hemen tara” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Bu durumda, orijinal karta yük bindirmektense önce görüntüsünü almak daha güvenlidir.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları

• CR2, CR3, JPG, MOV, MP4 gibi Canon formatları için iyi destek
  • Önizleme faydalıdır; böylece gerçekten açılan dosyalara öncelik verebilirsiniz
  • Birçok kurtarma aracına göre daha temiz bir arayüz
  • Komut satırı seçeneklerine göre ilk değerlendirme için daha hızlı olabilir

Eksileri

• Tam kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değil
  • Derin taramalar çok sayıda yeniden adlandırılmış dosya döndürebilir
  • Hasarlı kartlarda sonuçlar yalnızca uygulamaya değil, büyük ölçüde kart okuyucunun ve kartın durumuna bağlıdır

Benim pratik yaklaşımım:

• Kart sağlıklıysa, bir kart okuyucu kullanın ve Disk Drill ile tarayın
  • Kart kararsız görünüyorsa, önce görüntüsünü alın, sonra görüntüyü tarayın
  • En yüksek değere sahip dosyaları önce kurtarın, özellikle RAW dosyalarını ve videoları
  • Kurtarmadan sonra, dosya sayılarını Canon cihazının silmeden önce gösterdiği sayılarla karşılaştırın

Ayrıca düzenleme uygulamanızın önizlemeleri zaten içe aktarıp aktarmadığını da kontrol edin. Lightroom, Capture One ve hatta bazı telefon aktarım uygulamaları bazen RAW çekimlerin kullanılabilir JPEG önizlemelerini tutar; tam kurtarma eksik kalırsa bu sizi zor durumdan kurtarabilir.