Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego Maca i opróżniłem Kosz, zanim zorientowałem się, że ich nie ma. Szukam godnego zaufania oprogramowania do odzyskiwania danych na Maca, które jest bezpieczne, skuteczne i łatwe w użyciu, ponieważ naprawdę muszę jak najszybciej odzyskać dokumenty służbowe i zdjęcia.
Jakiś czas temu szukałem darmowych aplikacji do odzyskiwania danych na Macu i lista była dużo krótsza, niż się spodziewałem. Większość tych tak zwanych darmowych pozwala zeskanować dysk, pokazuje miniatury, kusi plikami możliwymi do odzyskania, a potem zatrzymuje się dokładnie wtedy, gdy potrzebujesz przycisku eksportu. Na nowszych Macach jest jeszcze gorzej. Obsługa APFS bywa nierówna, Apple Silicon wykańcza starsze narzędzia, a niektóre aplikacje sprawiają wrażenie porzuconych.
Kilka darmowych opcji nadal wydało mi się wartych mojego czasu.
- PhotoRec
Jeśli chcesz czegoś bez paywalla, to do PhotoRec najczęściej wracałem. Jest open source, brzydki i przydatny. Użyłem go kiedyś na uszkodzonej karcie SD i wyciągnął pliki, których inne aplikacje nie potrafiły nawet wyświetlić na liście. To samo było przy uszkodzonym zewnętrznym dysku. Zrobił więcej, niż się spodziewałem.
Problemem jest interfejs. Działa w Terminalu, więc jeśli nie znosisz narzędzi wiersza poleceń, możesz szybko się od niego odbić. Poza tym odzyskane pliki zwykle wracają z ogólnymi nazwami i bez struktury folderów. Dane odzyskasz, ale organizacja przepada. Jeśli Twoim głównym celem jest najpierw uratować pliki, a bałagan posortować później, nadal daje radę.
- Exif Untrasher
To narzędzie jest znacznie bardziej ograniczone. Jest darmowe, proste i nastawione głównie na odzyskiwanie zdjęć JPEG z kart pamięci i aparatów. Próbowałem go kiedyś przy zleceniu dotyczącym tylko zdjęć i było wystarczająco łatwe w użyciu, ale nie traktowałbym go jak pełnego pakietu do odzyskiwania danych. Bardziej przypomina narzędzie do jednego konkretnego celu, które trzymasz pod ręką na jeden specyficzny problem.
Jeśli jesteś otwarty na płatną opcję, to najlepsze doświadczenia miałem z Disk Drill. Do użycia na Macu wydawał się najmniej irytującą opcją. W moich testach działał czysto z APFS, nie wariował na Apple Silicon i odczytywał zewnętrzne dyski SSD, pamięci USB, karty SD, a nawet woluminy Time Machine bez walki z aplikacją.
Co szczególnie zwróciło moją uwagę:
- Podgląd działał dobrze przed odzyskiwaniem, co oszczędzało czas.
- Usunięte i sformatowane dyski dawały lepsze wyniki, niż się spodziewałem.
- Zawiera funkcję tworzenia kopii zapasowej bajt po bajcie, co ma znaczenie, jeśli dysk ulega awarii.
- Obsługa zdjęć i wideo jest solidna, w tym formatów RAW z aparatów.
- Łatwiej sobie z nim poradzić niż z narzędziami takimi jak R-Studio czy PhotoRec.
Jedna rzecz ma większe znaczenie niż to, którą aplikację wybierzesz. Przestań zapisywać cokolwiek na dysku w chwili, gdy zauważysz utratę danych. Nauczyłem się tego boleśnie lata temu. Na dyskach SSD TRIM szybko czyści usunięte bloki, a na nowoczesnych Macach nie masz dużo czasu. Odzyskuj też na inny dysk. Zapisywanie odzyskanych plików z powrotem na tym samym nośniku to zły pomysł.
Jeśli pliki były na wewnętrznym dysku SSD Maca, przestań go teraz używać. To jest ważniejsze niż sama aplikacja. Gdy uruchomi się TRIM, skuteczność odzyskiwania szybko spada.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, darmowe narzędzia do odzyskiwania danych na Maca to rzadkość. Trochę nie zgadzam się co do PhotoRec w tym przypadku. Działa, ale przy standardowym odzyskiwaniu usuniętych plików na Macu brak nazw plików i struktury folderów jest bardzo uciążliwy.
Moja krótka lista:
-
Disk Drill
Najlepszy balans między bezpieczeństwem, łatwością użycia i jakością skanowania w macOS.
Dobrze radzi sobie z APFS, dyskami zewnętrznymi, kartami SD i pendriveami.
Podgląd jest przydatny, więc marnujesz mniej czasu.
Najpierw utwórz kopię bajt po bajcie, jeśli dysk wygląda na niestabilny. -
R-Studio
Lepszy dla zaawansowanych użytkowników.
Większa kontrola, więcej szczegółów systemu plików.
Interfejs nie jest przyjazny. Łatwo popełnić błędy, jeśli jesteś początkujący. -
EaseUS Data Recovery Wizard for Mac
Prosty w użyciu.
Daje przyzwoite wyniki na nośnikach zewnętrznych.
Widziałem mieszane wyniki na nowszych Macach, więc umieściłbym go niżej niż Disk Drill.
Jeśli chcesz łatwego tekstu o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych na Maca, to jest całkiem dobre zestawienie 5 najlepszych narzędzi do odzyskiwania danych na Maca i dysków zewnętrznych:
zobacz najlepsze narzędzia do odzyskiwania danych na Maca w działaniu
Mała wskazówka. Odzyskuj na inny dysk, a nie z powrotem na swojego Maca. Ten błąd szybko psuje odzyskiwanie. Jeśli usunięte pliki były na zewnętrznym HDD, twoje szanse są dużo większe. Jeśli były na wewnętrznym SSD, działaj szybko.
Gdyby to był wewnętrzny dysk SSD Twojego Maca, byłbym trochę mniej optymistyczny, niż sugerują @mikeappsreviewer i @techchizkid. Mają rację, że niektóre narzędzia są solidne, ale na nowoczesnych Macach odzyskiwanie usuniętych plików z dysku wewnętrznego może szybko się skomplikować ze względu na sposób działania SSD. Więc oprogramowanie ma znaczenie, ale to, skąd pliki zostały usunięte ma jeszcze większe znaczenie.
Jeśli chodzi o konkretne aplikacje, moja krótka opinia:
- Disk Drill for Mac to prawdopodobnie najłatwiejsza opcja w praktyce, jeśli chcesz czegoś bezpiecznego i niezbyt technicznego. Interfejs jest przejrzysty, podgląd jest pomocny, a program zwykle radzi sobie z APFS lepiej niż wiele starszych narzędzi do odzyskiwania danych na Macu.
- Data Rescue to kolejna opcja, o której przynajmniej warto wspomnieć. Istnieje od dawna i sprawia wrażenie trochę bardziej zachowawczej niż niektóre efektowne aplikacje do odzyskiwania danych.
- R-Studio jest potężne, ale szczerze mówiąc trochę przesadzone, jeśli po prostu chcesz odzyskać usunięte dokumenty lub zdjęcia bez robienia z tego projektu na cały weekend.
Z jedną rzeczą trochę się nie zgadzam: ludzie zawsze od razu mówią „najpierw użyj darmowego narzędzia”. Rozumiem dlaczego, ale jeśli pliki są ważne, wolałbym najpierw użyć aplikacji, która daje mi największą szansę powodzenia, zamiast tracić czas na grzebanie w mniej wygodnych rozwiązaniach. Każda minuta normalnego używania Maca to więcej zapisów, większe ryzyko i więcej problemów.
Poza tym nie instaluj oprogramowania do odzyskiwania na tym samym dysku, z którego próbujesz odzyskać dane. To klasyczny błąd.
Jeśli chcesz więcej opinii, ten wątek jest całkiem przydatny: najlepsze opcje oprogramowania do odzyskiwania danych na Macu dla usuniętych plików i dysków zewnętrznych
Krótka wersja:
- Dysk zewnętrzny / karta SD = całkiem niezła szansa
- Wewnętrzny SSD Maca = może, ale działaj szybko
- Najłatwiejsza rekomendacja = Disk Drill
- Super ważne pliki = rozważ profesjonalną usługę, zanim będziesz dalej klikać na chybił trafił
Jeśli pliki zostały usunięte z zewnętrznego dysku, karty SD lub USB, jestem bardziej optymistyczny niż wtedy, gdy znajdowały się na wewnętrznym dysku SSD Maca. To rozróżnienie ma ogromne znaczenie.
Moje spojrzenie trochę różni się od opinii @techchizkid, @espritlibre i @mikeappsreviewer: ludzie zbyt mocno skupiają się na liście aplikacji, a za mało na tym, czy dysk jest fizycznie sprawny. Jeśli dysk klika, rozłącza się lub działa nietypowo wolno, oprogramowanie może tylko pogorszyć sytuację. W takim przypadku najpierw wykonaj klon albo zatrzymaj się i rozważ skorzystanie z laboratorium.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to narzędzie, które poleciłbym większości użytkowników Maca.
Zalety Disk Drill
- przejrzysty interfejs na Macu
- dobra obsługa APFS
- łatwy podgląd plików
- dobrze skanuje nośniki zewnętrzne
- zawiera opcje obrazu dysku / kopii zapasowej
Wady Disk Drill
- nie jest tani, jeśli rzeczywiście potrzebujesz odzyskiwania
- wyniki skanowania mogą wyglądać przytłaczająco na dużych dyskach
- odzyskiwanie z wewnętrznego SSD na nowszych Macach nadal bywa loterią z powodu TRIM, a nie dlatego, że aplikacja jest zła
Po R-Studio sięgnąłbym tylko wtedy, gdy dobrze czujesz się z odczytywaniem partycji i szczegółów systemu plików. PhotoRec nadal może uratować sytuację, ale zgadzam się z innymi, że bałagan w nazwach plików jest brutalny. Data Rescue też jest warte uwagi, jeśli chcesz czegoś bardziej oldschoolowego i ostrożnego.
Jedna niepopularna opinia: jeśli usunięte pliki są naprawdę krytyczne, nie eksperymentuj po kolei z trzema różnymi aplikacjami. Wybierz jedno solidne narzędzie, najlepiej Disk Drill, skanuj z innego dysku i odzyskuj w inne miejsce. Zbyt wiele prób i błędów to sposób, w jaki ludzie zamieniają dane możliwe do odzyskania w dane bezpowrotnie utracone.