Moja biblioteka zdjęć na iPhonie ma wiele duplikatów i prawie identycznych zdjęć po synchronizacji i robieniu zdjęć seryjnych, i coraz trudniej jest mi wszystko uporządkować. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najłatwiejszego sposobu na zlokalizowanie podobnych zdjęć na iPhonie, abym mógł wyczyścić pamięć bez usuwania niewłaściwych obrazów.
Zdjęcia Apple rozwiązują ten problem tylko częściowo. Wykrywają dokładne duplikaty i nic więcej. Jeśli zrobisz 10 zdjęć tego samego z drobnymi zmianami pozy albo zachowasz edytowaną kopię obok oryginału, iPhone potraktuje je wszystkie jako osobne pliki. Spotkałem się z tym przy zdjęciach z koncertów i fotografiach zwierzaków. Ta sama chwila, ten sam kadr, a mimo to brak dopasowania.
Jeśli potrzebujesz tylko dokładnych duplikatów, wbudowane narzędzie jest szybkie:
- Otwórz Zdjęcia.
- Przewiń do Narzędzia.
- Stuknij Duplikaty.
- Przejrzyj zestawy i stuknij Scal.
Do podobnych zdjęć potrzebujesz innej aplikacji. Wypróbowałem kilka i większość szybko odrzuciłem, bo wciskały subskrypcje albo były chaotyczne. Tą, z której nadal korzystałem, był Clever Cleaner. Przekonała mnie prostota. Grupowała zdjęcia, które były naprawdę podobne, a nie tylko identyczne co do bajta. Jej wybór Best Shot był na tyle trafny, że przestałem z nim walczyć.
Oto schemat, z którego ostatecznie korzystałem:
- Zainstaluj Clever Cleaner i daj mu dostęp do biblioteki Zdjęć.
- Wejdź w Similars.
- Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
- Sprawdź sugerowane grupy albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja posortowała bałagan za Ciebie.
- Zmień zdjęcie do zachowania, jeśli aplikacja wybrała niewłaściwe.
- Usuń resztę. Następnie wyczyść Ostatnio usunięte w Zdjęciach, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
Kilka dodatkowych narzędzi okazało się ważniejszych, niż się spodziewałem:
- Duplicates, do dokładnych kopii.
- Heavies, które szybko pokazuje największe filmy.
- Video Compression, jeśli chcesz zmniejszyć klipy zamiast je usuwać.
- Lives, do zamiany Live Photos na zwykłe zdjęcia i oszczędzania miejsca.
- Screenshots, które pomogło mi pozbyć się głupiego zalegającego stosu starych paragonów, map i losowych ekranów aplikacji.
- Swipe Mode, gdzie przesuwasz w prawo, aby zachować, i w lewo, aby usunąć. Korzystałem z tego częściej, niż myślałem, bo było szybsze niż otwieranie każdego zdjęcia po kolei.
Częścią, która dała mi większy spokój, była prywatność. Aplikacja przetwarza bibliotekę bezpośrednio na iPhonie, zamiast wysyłać cały rolkę aparatu gdzieś indziej. Dla mnie dzięki temu udzielenie dostępu było dużo łatwiejsze do zaakceptowania.
Jeśli chcesz uniknąć aplikacji firm trzecich, nadal istnieje kilka ręcznych sposobów na ograniczenie bałaganu:
- Użyj Szukaj dla osób, zwierząt, miejsc, obiektów lub wydarzeń.
- Sortuj według daty, ponieważ podobne zdjęcia zwykle są zrobione w odstępie kilku sekund.
- Przejrzyj albumy Seria i zostaw najlepsze ujęcie.
- Sprawdź pogrupowane sekcje, takie jak Osoby i zwierzęta, Wycieczki lub Typy multimediów.
Te sztuczki pomagają, gdy porządkujesz mały fragment swojej biblioteki. Nie wykrywają automatycznie podobnych zdjęć. Gdy miałem do ogarnięcia tysiące fotografii, ręczne sortowanie szybko stało się męczące. Dedykowana aplikacja była szybsza, mniej irytująca i wymagała o wiele mniej klikania.
Szybka odpowiedź. iPhone słabo radzi sobie z wykrywaniem podobnych zdjęć. Znajduje dokładne duplikaty. Pomija większość serii zdjęć, edytowane kopie i 8 zdjęć z tej samej sekundy.
Częściowo nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Ręczne sortowanie nie jest bezużyteczne, jeśli korzystasz z Albumów i metadanych. Zacznij od Serii, Ostatnich oraz wyszukiwania według miesiąca lub podróży. Jeśli bałagan powstał po jednej synchronizacji lub wydarzeniu, często jest to najszybszy pierwszy krok.
Jeśli chcesz naprawdę wykrywać podobne zdjęcia, użyj Clever Cleaner. To łatwiejsze niż przeskakiwanie między albumami. Funkcja skanowania podobnych zdjęć to właśnie to, czego potrzebujesz. Przejrzyj grupy, zachowaj najlepsze ujęcie, usuń resztę. Gotowe. Mniej stukania, mniej pomyłek.
Jeszcze jeden trik, który wiele osób pomija. Otwórz Zdjęcia, stuknij zdjęcie, przesuń w górę i sprawdź informacje o pliku, takie jak czas, rozmiar, obiektyw i status edycji. Podobne ujęcia zwykle są zrobione w odstępie kilku sekund. To pomaga, gdy aplikacja grupuje kilka granicznych dopasowań.
Jeśli chcesz poznać dodatkowe opinie użytkowników iPhone’a, ten wątek jest przydatny:
najlepsze sposoby na znalezienie podobnych zdjęć na iPhonie
Mój sposób działania:
- Wyczyść dokładne duplikaty w Zdjęciach.
- Przeskanuj podobne zdjęcia w Clever Cleaner.
- Przejrzyj zdjęcia seryjne według daty.
- Opróżnij Ostatnio usunięte.
To pozwala szybko opanować większość bibliotek.
Szczerze, najłatwiej podzielić to zadanie na 2 części, bo iPhone nadal nie radzi sobie z tym najlepiej.
Apple Photos nadaje się do oczywistych zduplikowanych plików, ale trochę nie zgadzam się z pomysłem, że od razu trzeba ręcznie przekopywać albumy, chyba że Twoja biblioteka jest mała. Jeśli masz tysiące zdjęć, bardzo szybko zamienia się to w pożeracz czasu. @mikeappsreviewer i @cacadordeestrelas omówili już temat aplikacji do duplikatów i podobnych zdjęć, i powiedziałbym, że to najbardziej praktyczna droga.
Najbardziej pomogło mi użycie Clever Cleaner do bałaganu z niemal identycznymi zdjęciami, zwłaszcza serii zdjęć, powtarzających się selfie, edytowanych kopii i tych grup typu to samo zdjęcie, ale 0,2 sekundy później. To właśnie tę część Apple często pomija. Fajne jest to, że możesz przeglądać grupy zamiast przeszukiwać cały aparat jak jaskiniowiec lol.
Jedna rzecz, którą bym dodał, a na którą oni niezbyt zwrócili uwagę: używaj filtrów, zanim cokolwiek usuniesz. W Zdjęciach najpierw zawęź wyniki według typu multimediów. Selfie, Live Photos, portrety i zrzuty ekranu zwykle zawierają najwięcej bałaganu. Czyszczenie kategoria po kategorii wydaje się mniej chaotyczne i rzadziej przez pomyłkę coś usuwasz.
Poza tym, jeśli chcesz szybkie wizualne wyjaśnienie, to jest całkiem niezłe:
łatwy przewodnik po darmowym czyszczeniu podobnych zdjęć na iPhonie
Mój faktyczny workflow dla leniwych:
- Usuń dokładne duplikaty w Zdjęciach.
- Użyj Clever Cleaner, aby znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie.
- Sprawdź osobno serie zdjęć i Live Photos.
- Opróżnij Ostatnio usunięte.
To chyba najmniej irytująca metoda, jaką znalazłem.