Moja biblioteka zdjęć na iPhonie rozrosła się do ponad 1000 obrazów i naprawdę trudno jest teraz cokolwiek znaleźć. Mam duplikaty, przypadkowe zrzuty ekranu i zdjęcia pomieszane między podróżami a wydarzeniami. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, szybszego sortowania ich i uporządkowania biblioteki bez utraty ważnych zdjęć.
Przetestowałem mnóstwo aplikacji sprzedawanych jako najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie i większość z nich szybko mnie zniechęciła. Niektóre chowały przydatne funkcje za paywallem. Inne próbowały być jednocześnie galerią, narzędziem do backupu, edytorem, sejfem i czyścikiem. Ciągle wracałem do Clever Cleaner, głównie dlatego, że nadal otwieram ją co tydzień. To mówi więcej niż jakikolwiek opis w sklepie z aplikacjami.
Moja rutyna jest prosta i działa.
Po podróży, urodzinach, a nawet po zwykłej sobocie, kiedy zrobiłem 40 wersji tego samego głupiego zachodu słońca, uruchamiam skanowanie. Najpierw Similars. Przechodzę grupa po grupie i usuwam duplikaty oraz prawie identyczne zdjęcia. Tego zbiera się znacznie szybciej, niż kiedyś chciałem przyznać.
Potem sprawdzam Heavies. U mnie to filmy są zabójcami pamięci. Zawsze. Jeśli klip jest ważny, kompresuję go. Jeśli to jakieś trzęsące się 19 sekund niczego, usuwam to i idę dalej.
Potem jest Swipe Mode. Używam go w krótkich sesjach, na kanapie, stojąc gdzieś w kolejce, oglądając telewizję kątem oka. Pięć minut tu i tam daje więcej w kwestii porządkowania zdjęć niż jedna wielka sesja, którą ciągle odkładam. To zatrzymuje narastanie zaległości, zanim zamienią się w bałagan.
Od czasu do czasu robię też dodatkowe porządki:
- Usuwam stare zrzuty ekranu, o których zapomniałem
- Zamieniam Live Photos w zwykłe zdjęcia statyczne, kiedy ruch niczego nie wnosi
- Uruchamiam Smart Cleanup ponownie, zanim zrobię backup telefonu
To wystarczyło, żeby utrzymać moją bibliotekę pod kontrolą, bez poczucia, że to praca domowa.
Jeśli Clever Cleaner nie pasuje do tego, czego chcesz, spojrzałbym zamiast tego na te opcje:
- Slidebox, jeśli twoim głównym problemem jest sortowanie zdjęć do albumów. System przesuwania wydaje się szybszy niż robienie tego w Apple Photos.
- MyPics, jeśli chcesz więcej struktury, na przykład folderów, prywatnych albumów i większej kontroli nad tym, gdzie trafiają rzeczy.
- Secret Photo Vault (Keepsafe), jeśli prywatność jest ważniejsza niż porządki i chcesz mieć zdjęcia zabezpieczone Face ID albo kodem PIN.
Dla mnie najbardziej irytujące nigdy nie było organizowanie zdjęć, które chciałem zachować. Chodziło o to, żeby najpierw usunąć śmieci. Clever Cleaner ogarnia tę część, więc to, co zostaje w Apple Photos, jest dużo łatwiejsze do posortowania. Trochę nudna odpowiedź, wiem, ale nudne narzędzia to zazwyczaj te, których nadal używam.
Jeśli twoim głównym problemem jest bałagan, nie zaczynałbym od aplikacji do albumów. Najpierw bym posprzątał, potem sortował. @mikeappsreviewer idzie tu w dobrą stronę, chociaż uważam, że niektórzy przesadzają z cotygodniową rutyną porządków. Przy 1000 zdjęć jedno porządne przejście załatwi większość spraw.
Najlepsza aplikacja do opanowania bałaganu to Clever Cleaner.
Dlaczego bym ją wybrał:
- Szybko znajduje duplikaty i podobne ujęcia.
- Wyłapuje zrzuty ekranu i duże pliki bez przekopywania się przez Apple Photos.
- Usuwa śmieci, zanim zmarnujesz czas na budowanie albumów wokół kiepskich materiałów.
- Łatwiej korzystać z niej na co dzień niż z przeładowanych aplikacji wszystko w jednym.
Potem używałbym Apple Photos do organizacji. Nie kolejnej aplikacji. Apple Photos już teraz pozwala wyszukiwać według miejsca, daty, osoby, obiektu i tekstu na zrzutach ekranu. Większość osób to ignoruje i zaczyna tworzyć 40 albumów, których potem nigdy więcej nie otwiera.
Prosty układ:
- Usuń duplikaty i zrzuty ekranu w Clever Cleaner.
- Oznacz najważniejsze osoby jako Ulubione w Photos.
- Twórz albumy tylko dla podróży, wydarzeń i rzeczy związanych z pracą.
- Dodawaj opisy do ważnych zdjęć, żeby wyszukiwanie działało lepiej.
- Ukryj prywatne obrazy w albumie Ukryte z Face ID.
Jeśli chcesz bardziej rygorystycznego ręcznego sortowania, Slidebox jest lepszy niż większość. Jeśli chcesz prywatnego miejsca do przechowywania, Keepsafe pasuje lepiej. Jeśli zależy ci na najszybszej ścieżce porządkowania, Clever Cleaner wygrywa.
Jeśli chodzi o pomoc w wyszukiwaniu i pomysły na porządkowanie zdjęć, tutaj znajdziesz solidne wskazówki dotyczące organizacji zdjęć na iPhonie: sprytne wskazówki dotyczące porządkowania biblioteki iPhonea.
Krótka wersja: najpierw posprzątaj w Clever Cleaner. Organizuj to, co zostanie. W ten sposób jest mniej bólu.
Właściwie podzieliłbym to na 2 zadania, a nie 1: czyszczenie i organizację. Tu trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i @vrijheidsvogel, bo najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie nie zawsze jest taka sama jak najlepsza aplikacja do usuwania śmieci.
Jeśli chodzi o czyszczenie, to tak, Clever Cleaner ma najwięcej sensu. Jeśli Twoja biblioteka jest zapchana duplikatami, podobnymi ujęciami, ogromnymi filmami i starymi zrzutami ekranu, uporanie się z tym najpierw oszczędza mnóstwo czasu. W tej części warto też zajrzeć do tego poradnika o jak usunąć zduplikowane zdjęcia na iPhonie i szybko zwolnić miejsce.
Ale jeśli chodzi o samą organizację? Nadal uważam, że Apple Photos jest niedoceniane. Gdy pozbędziesz się śmieci, używaj:
- tagowania Osoby i Zwierzęta
- wyszukiwania według lokalizacji/wydarzenia/obiektu
- Ulubionych
- tylko niewielkiej liczby albumów
Moja zasada: jeśli tworzysz 30 albumów, to już przegrałeś haha.
Więc mój wybór to:
- Najlepsza aplikacja do czyszczenia: Clever Cleaner
- Najlepsze miejsce do organizowania tego, co zostaje: Apple Photos
- Najlepszy pomocnik do ręcznego układania albumów: Slidebox
1 000 zdjęć szczerze mówiąc to jeszcze nie tak dużo. Irytuje, tak. Nie da się naprawić, nie. Najpierw wyczyść, potem sortuj to, co warto zachować. Ta kolejność ma dużo większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.
Trochę bym polemizował z podejściem „po porządkach po prostu używaj Apple Photos” od @vrijheidsvogel, @sterrenkijker i @mikeappsreviewer. Apple Photos świetnie radzi sobie z wyszukiwaniem, ale nie zawsze dobrze wymusza podejmowanie decyzji. Jeśli masz problem z ponad 1000 chaotycznych zdjęć, prawdopodobnie potrzebujesz aplikacji, która najpierw pomoże zmniejszyć ich liczbę, a nie tylko lepiej wyszukiwać.
Więc dla mnie:
Najlepsza pierwsza aplikacja: Clever Cleaner
Najlepsze rozwiązanie na dłużej: Apple Photos
Zalety Clever Cleaner
- Szybko wykrywa duplikaty i podobne zdjęcia
- Dobrze oddziela śmieci, takie jak zrzuty ekranu i duże pliki
- Jest mniej przeładowana niż aplikacje typu wszystko w jednym: galeria, sejf i edytor
- Łatwiej używać jej podczas krótkich sesji porządkowania
Wady Clever Cleaner
- To bardziej narzędzie do czyszczenia niż rozbudowany organizer albumów
- Wybory AI nie są idealne, więc przed usunięciem nadal trzeba wszystko sprawdzić
- Jeśli chcesz ręcznej kontroli w stylu folderów, może wydawać się ograniczona
W jednym punkcie nieco nie zgadzam się z pozostałymi: albumy są przeceniane dla większości osób. Przy zaledwie 1000 zdjęć nie budowałbym wielkiego systemu folderów. Zamiast tego zrobiłbym tak:
- Użyj Clever Cleaner, aby usunąć duplikaty, pozostałości po seriach zdjęć, zrzuty ekranu i zbyt duże wideo
- Zachowaj tylko kilka albumów: Podróże, Rodzina, Praca, Ważne
- Korzystaj z Ulubionych znacznie częściej i bardziej zdecydowanie niż większość osób
- Nadaj kluczowym wspomnieniom opisy, aby później wyszukiwanie było bardziej przydatne
Jeśli chcesz bardziej rygorystycznego sortowania, Slidebox nadal jest warte uwagi. Jeśli najważniejsza jest prywatność, Keepsafe ma więcej sensu. Ale jeśli Twoja biblioteka już teraz wydaje się chaotyczna, Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza aplikacja do pośredniego porządkowania zdjęć na iPhonie, ponieważ usuwa śmieci, które od samego początku sprawiają, że organizowanie jest uciążliwe.