Nikon kameramın hafıza kartındaki fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve bazıları gerçekten çok önemli. Gerçekten işe yarayan ve karta daha fazla zarar vermeyecek en iyi ücretsiz Nikon silinen fotoğraf kurtarma yöntemi veya yazılımını arıyorum.
Evet, ama sınırlarla.
İlk öğrendiğim şeyi zor yoldan öğrendim: SD kartı hemen kullanmayı bırakın. Silinen fotoğrafların üzerine yazıldıysa, ücretsiz uygulamalar onları geri getirmez. Bu yüzden daha fazla fotoğraf çekmeyin. Karta dosya taşımayın. Tekrar biçimlendirmeyin. Her ek yazma işlemi şansınızı azaltır.
En kolay yolu istiyorsanız, önce Disk Drill denerdim. Tamamen ücretsiz değil, ama Windows’ta 100 MB’a kadar veriyi ücretsiz kurtarabilirsiniz. Test için bu yardımcı olur. Bazen birkaç JPEG için yeterlidir. Bazen de çok büyük değillerse birkaç RAW dosyası için.
Benim yapacağım şey şu olurdu:
- SD kartı Nikon’dan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill’i bilgisayarınıza yükleyin. SD karta hiçbir şey yüklemeyin.
- Açın, SD kartı seçin, sonra Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Evrensel Tarama’yı çalıştırın. Çoğu durumda, hem silinmiş dosyalar hem de hızlı biçimlendirilmiş kartlar bununla en iyi sonucu verir.
- Tarama sonrası Bulunan öğeleri gözden geçir bölümünü açın ve Resimler’i kontrol edin. Nikon RAW dosyalarına ihtiyacınız varsa, .NEF için arama yapın.
- Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin. Önizleme sorunsuz açılıyorsa, bunu iyi bir işaret sayardım.
- Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın. SD karta geri değil.
100 MB’tan fazlasına ihtiyacınız varsa ve ödeme yapmak istemiyorsanız, PhotoRec genelde tercih edilen ücretsiz seçenektir. Kullandım. Çalışıyor, ama eski ve biraz kaba hissettiriyor. Önizleme yok. Dosya adları genelde karışıp anlamsız genel adlara dönüşüyor. Yine de, kurtarma işleminin kendisi birçok durumda sağlamdır.
Bir saatinizi boşa harcamadan önce kontrol etmeye değer birkaç şey:
- NEF çekiyorsanız, uygulamanın NEF desteğinin iyi olduğundan emin olun. Bazı ücretsiz araçlar JPEG ile idare eder ama RAW konusunda dağılıyor.
- Kurtarılan NEF dosyaları Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmıyorsa, hemen bozuk olduklarını varsaymayın. Önce Nikon RAW desteği olan bir yazılım deneyin.
- Videoları da kaybettiyseniz, normal taramadan sonra Disk Drill içinde Gelişmiş Kamera Kurtarma’yı çalıştırın. Standart taramaların kamera video dosyalarını kaçırdığını gördüm.
Ayrıca, kurtarma yapmadan önce kopyaları kontrol edin. İnsanların her şeyi zaten içe aktardıklarını unuttuklarını gördüm. Bilgisayarınızı, SnapBridge’i, Nikon Image Space’i, Google Photos’u, Dropbox’ı, ne kullanıyorsanız onu kontrol edin.
Bir şey daha. SD kart fiziksel olarak hasarlıysa, algılanmıyorsa veya tarama sırasında sürekli bağlantısı kopuyorsa, ben burada dururdum. Bozuk bir kartta kendi başına kurtarma denemesi hızla çirkinleşir. Bu noktada, bir veri kurtarma merkezi daha güvenli seçimdir.
Yani evet, bazı durumlarda ücretsiz kurtarma mümkündür. Nikon fotoğraflarının hâlâ orada olup olmadığına dair size hızlı bir cevap verdiği ve kullanımı kolay olduğu için Disk Drill ile başlardım. Sınır olmadan ücretsiz bir yol gerekiyorsa, arayüzü 2009’dan kalma gibi hissettirse bile PhotoRec denemeye değerdir.
Önce Nikon SD kartını kullanmayı bırakın. @mikeappsreviewer’ın o kısmı tamamen doğru. Çekime devam ettiyseniz, kurtarma oranları hızla düşer.
Benim önce ücretsiz seçeneğe bakan görüşüm biraz farklı. Kart Windows’ta sorunsuz görünüyorsa ve sıfır maliyetli bir test istiyorsanız, yalnızca o zaman Windows File Recovery ile başlardım. Kullanışsızdır, yalnızca komut satırıyla çalışır ve pek keyifli değildir, ama basit silinmiş JPEG’ler için bazen dosyaları geri getirebilir. Nikon RAW için sonuçlar daha az tutarlıdır.
Daha az uğraşla daha yüksek başarı ihtimali istiyorsanız, SD karttan Nikon fotoğraf kurtarma için Disk Drill hâlâ daha kolay yoldur. Ücretsiz sınırını pek sevmiyorum, bu yüzden onu en iyi ücretsiz seçenek olarak adlandırılmasına katılmıyorum. En kolay seçenek, evet. Tamamen en iyi ücretsiz seçenek, hayır.
Taramadan önce kontrol edeceklerim:
- Bilgisayarınızdan karttaki DCIM klasörüne bakın. Bazen dosyalar kaybolmaz, gizlenir.
- Nikon SnapBridge içe aktarımlarını, bulut eşitleme klasörlerini, eski Lightroom kataloglarını kontrol edin.
- Mac kullandıysanız, Fotoğraflar içe aktarma geçmişine de bakın.
Nikon SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolu:
Nikon SD kart fotoğraf kurtarma için hızlı bir anlatıma bakın
Kart biçimlendirme istiyorsa, yapmayın. Bağlantı kesiliyorsa, durun. O noktadan sonra kendin yap yaklaşımı hızla riskli hâle gelir. PhotoRec güçlüdür, Disk Drill daha kolaydır, Windows File Recovery ücretsizdir ama dürüst olmak gerekirse biraz uğraştırır.
Ne @mikeappsreviewer ne de @codecrafter’ın yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: fotoğraflar gerçekten çok önemliyse önce SD kartın bir imajını alın. Dosyaları kopyala-yapıştır yapmak değil, gerçek bir sektör sektör imaj. Böylece bir taramayı bozarsanız ya da kart garip davranmaya başlarsa, üzerinde çalışabileceğiniz donmuş bir anlık görüntünüz olur. Linux veya Mac’te dd/ddrescue işe yarar. Windows’ta USB Image Tool ücretsizdir ve yeterince basittir.
Tamamen ücretsiz Nikon silinen fotoğraf kurtarma için, bunu muhtemelen şöyle sıralardım:
- PhotoRec en derin ücretsiz kurtarma için
- Recuva basit bir silme olduysa ve kart sağlamsa
- Disk Drill en kolay arayüzü ve önizlemeyi istiyorsanız, ücretsiz sınırla bile
Komut satırı araçlarıyla başlayın fikrine küçük bir itirazım var. İnsanların çoğunu, zaten terminal işlerini sevmiyorlarsa, önce Windows File Recovery’ye yönlendirmezdim. Ücretsiz, evet, ama kamera kartları için oldukça sıkıntılı ve NEF dosyaları için ilk tercihim değil.
Ayrıca, kart silmeden sonra kamerada kullanıldıysa, kurtarılan dosyaları boyuta göre sıralamayı deneyin. Geri gelen çok küçük Nikon NEF dosyaları genelde kullanılamaz durumdadır. JPEG’ler daha sık kurtulabilir.
Gözden kaçan bir şey daha: bazı Nikon gövdeleri, insanları fotoğrafların hâlâ orada olduğunu sanmaya iten sidecar veya veritabanı dosyaları yazar. Yalnızca klasörleri görüp gerçek görüntüleri görmüyorsanız, bu genellikle silmenin gerçekten gerçekleştiği anlamına gelir.
Gerçek kullanıcıların gönderilerinin ötesinde ek okuma istiyorsanız, bu başlıkta fotoğrafçılardan pratik Nikon fotoğraf kurtarma ipuçları var.
Kısa versiyon: kartı kullanmayı bırakın, önce imajını alın, sonra imajı PhotoRec veya Disk Drill ile tarayın. Kurtarma işlemini SD karta geri değil, bilgisayarınıza yapın.
@codecrafter, @stellacadente ve @mikeappsreviewer’dan eksik olan bir açı daha var: kurtarmadan önce Nikon’un kendisini kontrol edin. Bazı gövdeler, kart bilgisayarda boş göründüğünde bile oynatma modunda görüntüleri gösterebilir. Kamera onları görüyorsa, herhangi bir veri oyma işlemi yapmadan önce Nikon yazılımıyla USB içe aktarmayı veya doğrudan kopyalamayı deneyin.
Kart yeniden biçimlendirilmediyse ve yalnızca dosyaları sildiyseniz, şu sırayı denerdim:
- Kartı kamerada ve başka bir kart okuyucuda test edin.
- Dosyalar görünmüyor ama alan hâlâ kullanılıyorsa, mümkünse tüm kart yapısını bilgisayarınıza kopyalayın.
- Olmuyorsa, bir kurtarma taraması çalıştırın.
Disk Drill hakkındaki görüşüm:
Artıları
- Önizleme çok kolay
- JPEG ve çoğu zaman NEF bulmada iyi
- Çoğu kurtarma aracından daha temiz
Eksileri
- Ücretsiz kurtarma sınırı küçük
- Derin taramalar dağınık dosya adları döndürebilir
- Kart fiziksel olarak arızalanıyorsa ilk tercihim değil
Genelde kullanılan “en iyi ücretsiz” etiketine küçük bir itirazım var: Disk Drill harika bir ilk tarama aracıdır, ama gerçekten sınırsız en iyi ücretsiz seçenek değildir. Yine de önemli Nikon çekimleri için önizleme değerlidir, çünkü dosyaların gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını size hızlıca gösterir. Önizlemeler genel olarak başarısız oluyorsa, zaman kaybetmeyi bırakın ve bir laboratuvarı düşünün.