Sabit Diskten Silinen Dosyaları Kurtarmak İçin Yardıma mı İhtiyacınız Var

Sabit diskimden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve yedeğim olmadığını çok geç fark ettim. Sabit disk dosya kurtarma konusunda yardım arıyorum; buna en iyi kurtarma yazılımı veya durumu daha kötüleştirmemek için atılması gereken adımlar da dahil. Bu belgeler ve fotoğraflar benim için gerçekten çok önemli ve onları geri almayı denemenin en güvenli yolu hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.

Önce bir nefes alın. Dosyalar kaybolduğunda midenize inen o hissi biliyorum. Yine de, bir sabit diskte silinmiş olması her zaman tamamen yok edildiği anlamına gelmez. Hızlı davranır ve diske dokunmazsanız, şansınız fena değildir.

Sürücüyü hemen kullanmayı bırakın

Bu kısım her şeyden daha önemli. Dosyaların kaybolduğunu fark ettiğim anda kaydetmeyi, indirmeyi, gezinmeyi, hepsini durduruyorum. Eksik olanlar ana sistem sürücünüzdeyse, normal web kullanımı bile arka planda diske yazma işlemleri ekler.

Zor yoldan öğrendiğim şey basit. Bir dosyayı sildiğinizde, Windows veya macOS genellikle o alanı boş olarak işaretler. Eski veriler çoğu zaman üzerine yeni bir şey yazılana kadar orada kalır. Bu yüzden her yeni yazma işlemi bir risktir. Diski kullanmaya devam ederseniz, geri istediğiniz aynı dosyayı tamamen yok etme olasılığını artırırsınız.

O yüzden evet, sürücüyü kullanmayı bırakın. Tamamen.

Dosyaları hangi sürücüden kaybettiğinizi belirleyin

1. Harici sürücü veya ikincil dahili sürücü
    En iyi durum. Bağlantısını kesin ve başka bir bilgisayara bağlayın. Aynı diske yeni veri eklemediğiniz bir yerde orada tarayın.
  2. Ana işletim sistemi sürücüsü
    Bu durum hızla karmaşıklaşır. Bir USB bellekten önyükleme yapar veya sürücüyü ikinci bir makineye bağlardım. Amaç aynıdır: kurtarma yapmaya çalışırken sürücüye yeni veri yazmaktan kaçınmak.

Kurtarma yazılımı çalıştırın ve aynı sürücüye kurmayın

Silme işlemini erken fark ettiyseniz, çoğu kişinin sonuç aldığı yer yazılım kurtarmadır. Yıllar içinde birkaç araç denedim ve dönüp dolaşıp tekrar kullandığım araç Disk Drill oldu.

Bende öne çıkan şey, yakın zamanda silinmiş öğelerin ötesine inmesi ve çoğu zaman dosya sistemi karmaşasının daha derinlerine gömülmüş dosyaları bulması oldu. Önizleme özelliği de yardımcı oluyor. Geri yüklemeden önce dosyanın hâlâ açılıp açılmadığını kontrol edebiliyorsunuz, bu da boşa umutlanmayı büyük ölçüde engelliyor. Ücretsiz sürüm tarama ve önizleme sunuyor, ödeme ise yalnızca kurtarma yapmak isterseniz devreye giriyor.

İnsanların hata yaptığı kısım, yazılımı farklı bir sürücüye kurmaktır. Taradığınız sürücüye değil. Bunu bir kez ben de yıllar önce yanlış yaptım. Kötü fikirdi. Kurtarma uygulamasının kurtarmaya çalıştığınız verilerin üzerine yazmasını istemezsiniz.

Başlamadan önce bilinmeye değer şeyler

1. Sabit diskler genellikle SSD'lere göre daha iyi bir şans sunar
    Eski tip HDD'ler veri kurtarma konusunda genelde daha elverişlidir. SSD'ler ise daha az toleranslıdır. Ayrıca bazı yeni sabit diskler TRIM desteğine sahiptir, bu yüzden dosyaların sonsuza kadar yerinde kalacağını düşünüp saatlerce beklemezdim.
  2. Sürücü tıklıyor ya da sürtünme sesi çıkarıyorsa durun
    Yazılım fiziksel hasarı düzeltemez. Tıklama, kazıma veya sürtünme sesi duyuyorsanız, bunu kendiniz yapabileceğiniz aşamayı geçmişsiniz demektir. Bu, veri kurtarma laboratuvarının işidir.
  3. On rastgele tarama değil, tek bir sağlam tarama yapın
    Tarama üstüne tarama yapmak genellikle zaman kaybıdır. Çoğu zaman tek bir kapsamlı tarama yeterlidir. Bundan sonra, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin ve elinize ne geçtiğini inceleyin.

Hızlı hareket eder ve dikkatli davranırsanız, dosyalarınızı geri alma şansınız oldukça yüksektir. Sakin kalmanızı, sırayla ilerlemenizi ve orijinal sürücüye gerekenden fazla dokunmamanızı öneririm.

Herhangi bir tarama çalıştırmadan önce bir adım daha eklerdim: Dosyalar çok önemliyse, diskin sektör sektör bir imajını alın. @mikeappsreviewer kullanımı durdurma konusunda haklı, ancak başka bir sürücüde yeterli boş alanınız varsa önce orijinal diski taramayı pek doğru bulmuyorum.

Linux’ta ddrescue veya Windows’ta R-Studio’nun imaj alma aracını kullanın. Kaynaktan değil, imajdan çalışın. Tarama kötü giderse ya da sürücü bozulmaya başlarsa, elinizde hâlâ temiz bir şans kalır. Laboratuvarlar bunu bir sebeple yapıyor.

Yazılım için, basit silme işlemlerinde Disk Drill iyidir ve kullanımı kolaydır. Disk Drill bir şeyleri kaçırırsa, yakın zamanda silinenler için Recuva’yı veya yalnızca dosya içeriği sizin için önemliyse ve klasör adları önemli değilse PhotoRec’i deneyin. PhotoRec pek hoş görünmez, ama hasarlı dosya sistemlerinden veri çekme konusunda birçok şık uygulamadan daha iyidir.

İnsanların atladığı birkaç şey daha:

1. Bulut senkronizasyon çöp kutusunu kontrol edin. OneDrive, Google Drive, Dropbox.
  2. Dosya geçmişini, gölge kopyaları, Time Machine anlık görüntülerini kontrol edin.
  3. Kurtarılan dosyaları önce türe ve tarihe göre sıralayın. Zaman kazandırır.
  4. Her zaman farklı bir sürücüye kurtarın. İnsanlar bunu hâlâ karıştırıyor.

Sürücü SMART hataları gösteriyorsa, yavaş okuyorsa veya Explorer’ı donduruyorsa rastgele taramalar yapmayı bırakın. Önce klonlayın. Burada zaman, hızdan daha önemlidir.

Ayrıca, hızlı bir görsel rehber isterseniz, şu silinen dosyalar için sabit disk kurtarma ipuçları reels videosuna göz atmak kolaydır.

@mikeappsreviewer ve @caminantenocturno’nun yalnızca dolaylı olarak değindiği bir noktayı özellikle vurgulamak isterim: araçlara yüklenmeye başlamadan önce dosyaların nasıl silindiğini anlayın. Normal bir silme işlemi ise, önce Geri Dönüşüm Kutusu’nu ve uygulamaya özgü çöp kutularını kontrol edin. Birçok program kendi geçici/dışa aktarma klasörlerini tutar ve insanlar bunu unutur. Dosyalar bir taşıma sırasında kesilip kaybolduysa, yok olduklarını varsaymadan önce tüm sürücüde dosya uzantısına göre arama yapın.

Ayrıca, kurtarma yazılımını ilk tarama sonuç listesine bakarak değerlendirmeyin. Dosya adları kusursuz görünüp yine de bozuk olabilir ya da karmakarışık görünüp yine de sorunsuz kurtarılabilir. Bu yüzden Disk Drill faydalıdır; sadece iyi tarama yaptığı için değil, kurtarılabilir dosyaları önizleme imkânı sunduğu için de çok zaman kaybını önler. Her durumda tek taramanın yeterli olduğu fikrine de tamamen katılmıyorum. Bazen hızlı tarama, özellikle dağınık dosya sistemlerinde, daha derin bir taramanın bulduklarını kaçırır.

Bir başka ipucu: veriler iş, fotoğraflar, vergiler, yasal belgeler ya da benzeri şeyler için önemliyse, başlamadan önce klasör adlarını, dosya adlarını ve yaklaşık tarihleri not alın. Kulağa saçma geliyor ama FILE0001.jpg adlı 40.000 kurtarılmış dosyaya bakarken beyniniz çorbaya dönüyor.

Windows sürücüyü hâlâ normal şekilde görüyorsa, önce CrystalDiskInfo veya benzeri bir araçla SMART kontrolü yapın. Sağlık durumu kötüyse, kendiniz bir şeyler denemeyi bırakın ve fazla bir şey yapmadan önce imaj alın/klonlayın.

Ve bu konuyu araştıran herkes için, şu harici sabit disk dosya kurtarma ipuçları ve tartışması gönderisi de oldukça alakalı.

Ek bir açı: silmenin yerel mi olduğunu yoksa sadece bir görüntüleme sorunu mu olduğunu kontrol edin. “Silinmiş” görünen dosyaların, hatalı bir filtre, yanlış kullanıcı profili, bozulmuş kütüphane veya değişmiş bir sürücü harfi nedeniyle gizlendiğine rastladım. Kurtarmadan önce, mümkünse başka bir makineden tüm diskte tam dosya adı ve uzantıya göre arama yapın.

“Yalnızca tek bir sağlam tarama yapın” fikrine genel bir kural olarak biraz katılmıyorum. Sağlıklı bir sürücüde, önce hızlı bir tarama sonra derin bir tarama mantıklı olabilir. Farklı yöntemler farklı şeyleri bulur.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları

• önizleme iş akışı çok kolaydır
  • normal silmeler ve biçimlendirilmiş bölümler için iyidir
  • dosya türü sıralaması makuldür, bu da büyük kurtarmalarda yardımcı olur

Eksileri

• daha derin taramalar dağınık adlara sahip çok sayıda ham dosya döndürebilir
  • ücretli kurtarma, tek seferlik kullanım için pahalı gelebilir
  • sürücü fiziksel olarak kararsızsa ilk tercihim değildir

Disk Drill sonuç vermezse, vazgeçmeden önce sonuçları Recuva, R-Studio veya PhotoRec ile karşılaştırın. Ve evet, @caminantenocturno, @nachtschatten ve @mikeappsreviewer tarafından yazmaktan kaçınma konusunda belirtilen noktalar, insanlar durumu daha da kötüleştirmeden hemen önce genelde göz ardı ettikleri kısımdır.