Sabit disk bölümlerimi yönetmeye çalışıyordum ve yanlışlıkla üzerinde önemli dosyalar bulunan birini sildim. Şimdi alan ayrılmamış olarak görünüyor ve verilerime erişemiyorum. Bölümün kurtarılıp kurtarılamayacağını anlamak ve durumu daha da kötüleştirmemek için bundan sonra hangi adımları atmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var.
Ben de bir keresinde Disk Yönetimi'nde aynı aptalca şeyi yapıp yanlış bölümü silmiştim. Bir an için kötü görünmüştü ama veriler hâlâ oradaydı. Bir bölüm silindiğinde, Windows çoğu zaman bölüm tablosu girdisini kaldırır ve üzerine yeni veri yazılana kadar dosyaları sürücüde bırakır. Yani bu sizin başınıza geldiyse, önce sürücüye dokunmayı bırakın.
Büyük mesele, diski rahat bırakın. Yeni bir bölüm oluşturmayın. Boş alanı biçimlendirmeyin. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın. Bu üç hata kurtarma işini çok hızlı mahveder.
Başka bir şey yapmadan önce Disk Yönetimini açın ve sürücünün durumuna bakın.
Eğer bölüm hâlâ duruyorsa ve yalnızca sürücü harfini kaybettiyse, harfi yeniden eklemek tekrar görünmesini sağlayabilir.
Eğer alan Ayrılmamış olarak görünüyorsa, bölüm girdisi büyük olasılıkla kaldırılmıştır.
Benim izlediğim sıra şuydu:
- Sürücüyü kullanmayı bırakın.
- Önemli dosyaları önce çıkarın.
- Kurtarılan dosyalardan birkaçını açın ve bozuk olmadıklarından emin olun.
- Ardından ya TestDisk ile eski bölümü yeniden oluşturun ya da Disk Yönetimi'nde yeni bir bölüm oluşturun.
- Eğer yeni bir bölüm oluşturduysanız kurtardığınız şeyleri geri kopyalayın.
Dosya kurtarma için Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. Benim için öne çıkan şey, silinmiş bölümleri ve bağımsız dosyaları aynı taramada bulmasıydı ve klasör adlarını ve dosya adlarını beklediğimden daha sık korudu.
Bunu Windows 11'de yaptım. Menü adları eski Windows sürümlerinde de yeterince benzer.
Dosyaları Disk Drill ile alma
- Disk Drill'i farklı bir sürücüye kurun. Hasarlı olana değil. Kulağa bariz gelebilir ama insanlar hâlâ bunu yapıyor.
- Programı açın ve silinen bölümün bulunduğu fiziksel diski seçin.
- Kayıp Verileri Ara seçeneğine tıklayın. Harici bir sürücüde sizden tarama türü istenebilir. Normal durumlar için ben Evrensel Tarama seçeneğini kullandım. Bir kamera veya drone kartından görüntüleri kurtarmaya çalışıyorsanız, bunun yerine Gelişmiş Kamera Kurtarma kullanın.
- Taramayı tamamlanana kadar bekleyin. Silinen bölümü bulursa, açın ve klasörler arasında gezinin.
- Birkaç dosyayı önizleyin. Herhangi bir şeye güvenmeden önce PDF'leri, fotoğrafları ve bir video klibini kontrol ettim.
- İhtiyacınız olanları seçin, ardından Kurtar seçeneğine tıklayın.
- Kurtarılan dosyaları her zaman farklı bir sürücü olmak üzere başka bir yere kaydedin.
Önemli dosyalarınız güvende olduktan ve normal şekilde açıldıktan sonra, önünüzde iki yol var.
Eski bölümü TestDisk ile geri getirin
Orijinal bölüm düzenini geri yüklemek istiyorsanız, deneyeceğim ücretsiz yöntem TestDisk olurdu.
- TestDisk'i indirin, arşivden çıkarın ve testdisk_win dosyasını çalıştırın.
- Günlük için Create seçeneğini seçin.
- Kayıp bölümün bulunduğu fiziksel diski seçin.
- TestDisk'in algıladığı bölüm tablosu türünü kullanın.
- Analyse bölümüne girin ve Quick Search çalıştırın.
- Bir sonuç çıkmazsa, Deeper Search çalıştırın.
- Kayıp bölüm göründüğünde, onu vurgulayın ve Write seçeneğini seçin.
- Onaylayın, ardından bilgisayarı yeniden başlatın.
Bölüm tablosu girdisinin üzerine hiçbir şey yazılmadıysa, bu adım çoğu zaman onu tek parça halinde geri getirir. Bana göre garip şekilde fazla olaysız hissettirmişti. Yeniden başlat, bitti.
Bunun yerine yeni bir bölüm oluşturun
Sizin için önemli olan tek şey sürücüyü yeniden kullanmaksa ve dosyalarınız zaten kurtarıldıysa, bu yol daha kolaydır.
- Disk Yönetimini açın.
- Ayrılmamış alana sağ tıklayın ve Yeni Basit Birim seçeneğini seçin.
- Sihirbazdaki adımları izleyin, bir sürücü harfi atayın ve bir dosya sistemi seçin. Çoğu kişi NTFS seçer.
- Hızlı Biçimlendirme seçeneğini işaretli bırakın ve işlemi tamamlayın.
Ardından kurtardığınız dosyaları yeni bölüme geri kopyalayın.
Bir şey daha, SSD'ler daha az affedicidir. TRIM, silinmiş blokları arka planda temizleyebilir ve bu da zaman geçtikçe kurtarmayı daha zor hale getirir. Normal sabit diskler ise, üzerlerine yeni veri yazmadığınız sürece size genelde daha iyi bir şans tanır. Yani evet, hızlı hareket edin. Bir keresinde eski bir SSD'de biraz bekledim ve sonuçlar... pek de iyi değildi.
Alan Ayrılmamış olarak görünüyorsa, dosyalarınız çoğu zaman hâlâ disktedir. Bölüm haritası önce kaldırılmıştır. Dosya verileri, bir şey onların üzerine yazana kadar kalır. Yani hayır, bu her zaman tamamen kayıp anlamına gelmez.
Temel bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, tüm yazma işlemlerini durdurun. Onarıma erken başlama konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Dosyalar çok önemliyse önce bölümü yeniden oluşturmaya çalışmazdım. Önce verileri alın. Onarım sonra gelir. Tek bir kötü yazma işlemi ve kolay yol ortadan kalkar.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Bunun HDD mi yoksa SSD mi olduğunu kontrol edin.
- SSD ise, kapatın ve mümkünse başka bir makineden çalışın. TRIM kurtarmaya çok hızlı zarar verir.
- Araçları denemeden önce tüm diskin sektör sektör bir imajını alın. HDD Raw Copy Tool veya ddrescue gibi bir şey kullanın. Orijinal üzerinde değil, imaj üzerinde çalışın. Bu adım, insanların aynı hatayı iki kez yapmasını önler.
- İmajı Disk Drill ile tarayın. Silinmiş bölümler ve ham dosya kurtarma konusunda iyi iş çıkarır. Klasör ağacı görünürse, şansınız daha yüksektir.
- Önce en önemli dosyaları kurtarın. Belgeler, fotoğraflar, proje dosyaları, yerine koyamayacağınız şeyler.
- Kurtarılan dosyaları açın ve kontrol edin. Dosya listesi, dosyaların yarısı bozuksa hiçbir şey ifade etmez.
Bölüm NTFS ise ve silme işlemi yakın zamanda olduysa, HDD’lerde kurtarma oranları genelde yüksektir. SSD’lerde sonuçlar hızla düşer. Silinmiş bir bölümden sonra bir HDD’de neredeyse yüzde 90 kurtarma gördüm, gece boyunca açık bırakılmış bir SSD’de ise neredeyse sıfır. Acımasız, ama gerçek.
Kurtarmadan sonra, eski düzeni geri istiyorsanız bölüm geri yükleme araçlarını test edin.
Ayrıca, 2026 için en iyi veri kurtarma yazılımlarına dair düzgün bir derleme istiyorsanız, bu video faydalı:
2026 için en iyi veri kurtarma yazılımı seçimleri
Henüz yeni bir birim oluşturmayın. Biçimlendirmeyin. Ayrıca chkdsk de çalıştırmayın. Eksik bir bölümde chkdsk çalıştırmak, kötü bir günü daha da kötü hale getirmenin harika bir yoludur.
Eğer Ayrılmamış olarak görünüyorsa, bu genellikle bölüm girdisinin silindiği anlamına gelir, tüm dosya verilerinin anında yok olduğu anlamına değil. Yani hayır, muhtemelen henüz her şeyi kaybetmediniz.
Genel olarak @mikeappsreviewer ve @cazadordeestrellas ile aynı fikirdeyim, ama doğrudan bölüm onarımına atlama konusunda biraz daha temkinliyim. Dosyalar önemliyse, önce verilerin hâlâ okunabilir olup olmadığını doğrulardım; çünkü bölüm yapısını geri yüklemek her zaman en güvenli ilk adım değildir.
İnsanların unuttuğu birkaç şey:
- Karmaşık bir şey yapmadan önce sürücünün SMART durumunu kontrol edin. Disk fiziksel olarak arızalanıyorsa, kurtarma çok daha riskli hâle gelir.
- Bu bir harici USB sürücüsü ise, önce başka bir PC’ye veya harici kutuya bağlamayı deneyin. Bazen Windows, adaptör sorunları yüzünden garip bölüm durumları gösterebilir.
- DiskPart içinde, yanlış şeyi silmediğinizi veya yanlışlıkla gizli/kurtarma birimini hedeflemediğinizi doğrulamak için
list diskvelist volumekomutlarını kullanın. - BitLocker veya başka bir şifreleme aracı kullanıldıysa, kurtarma planı büyük ölçüde değişir.
Asıl kurtarma için Disk Drill sağlam bir seçimdir çünkü kayıp bölümleri tespit edebilir ve ayrıca bölüm tablosu bozulmuşsa dosyaları doğrudan kurtarabilir. Fiziksel diski taramak, dosyaları önizlemek ve yalnızca farklı bir sürücüye kurtarmak için onu kullanırdım. Bu, size hızlıca gerçek durumu gösterir.
Silinen bölüm kurtarma konusunda daha temiz bir adım adım anlatım isterseniz, şunu da okumaya değer: silinen bölüm kurtarma için adım adım kılavuz
Şimdilik kesinlikle yapmayacağım bir şey: o ayrılmamış alana sürücü harfi atamayın, biçimlendirmeyin, başlatmayın veya orada denemeler yapmayın. Kurtarılabilir bir durumu mahvetmenin yolu budur. İki tıklama ve pat, daha kötü.
Tarama özgün klasör yapınızı bulursa, şansınız fena değildir. Yalnızca ham dosya parçaları bulursa, kurtarma hâlâ mümkündür, sadece daha dağınık ve daha sinir bozucu olur. Ama SSD ise? Evet… işler çok hızlı şekilde kötüleşebilir.
Silme işleminden sonra ayrılmamış alan görünmesi genellikle verinin değil, bölüm haritasının kaybolduğu anlamına gelir. Bu yüzden büyük kural konusunda @cazadordeestrellas, @suenodelbosque ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: o diske veri yazmayı durdurun.
Biraz farklı düşündüğüm nokta, ilk olarak her zaman imaj alın tavsiyesi. Evet, ideal olan budur, ancak aynı boyutta yedek bir diski olmayan ev kullanıcıları için her zaman gerçekçi değildir. Sürücü sağlıklıysa ve bu yalnızca bir HDD üzerinde basit bir bölüm silme işlemiyse, salt okunur bir tarama pratik bir ilk kontrol olabilir.
Kimsenin atlamaması gereken birkaç şey:
- Kayıp bölümün dinamik disk, Storage Spaces veya RAID üzerinde olup olmadığını kontrol edin. Bu durumda kurtarma farklıdır.
- Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, kayboluyorsa veya aşırı yavaşsa, kendiniz uğraşmayı bırakın ve profesyonel destek alın.
- Şifreliyse, anahtar olmadan normal dosya kurtarmanın çok yardımcı olmasını beklemeyin.
Benim tercihim, bölüm yapılarını yeniden yazmaya çalışmadan önce kurtarılabilirliği doğrulamaktır. Disk Drill burada kullanışlıdır çünkü herhangi bir şeye karar vermeden önce özgün klasörlerinizin hâlâ mevcut olup olmadığını gösterebilir.
Disk Drill artıları:
- Kurtarılabilir dosyaların kolay önizlemesi
- Silinmiş bölümleri ve tek tek dosyaları sık sık bulur
- Komut satırı araçlarına göre uzman olmayanlar için daha uygundur
Disk Drill eksileri:
- Bazı sürümlerde ücretsiz kurtarma sınırlamaları geçerlidir
- Derin taramalar çok uzun sürebilir
- Ham kurtarma, dosya adlarını ve klasör yapısını kaybedebilir
Disk Drill sağlam klasörler gösteriyorsa, önce kritik verileri başka bir sürücüye kurtarın. Ancak ondan sonra bölüm onarımını düşünürdüm. Tarama bir SSD üzerinde neredeyse hiçbir şey bulmuyorsa, bu çoğu zaman kullanıcı hatası değil TRIM etkisidir. Bu durumda, özgün disk üzerinde denemeye devam etmeyin.