Biçimlendirmeden RAW Bölümden Veri Kurtarabilir miyim?

Sabit disk bölümüm yeniden başlatmadan sonra aniden RAW olarak değişti ve şimdi Windows, kullanabilmem için önce biçimlendirmem gerektiğini söylüyor. İçinde önemli kişisel dosyalar var ve durumu daha da kötüleştirmeden RAW bölümden veri kurtarmaya çalışıyorum. Bunu düzelten veya gerçekten işe yarayan güvenli bir RAW bölüm veri kurtarma yöntemi bulan oldu mu?

Bunu birden fazla kez yaşadım ve evet, önce biçimlendirmeden bir RAW bölümden dosyaları alabilirsiniz. İki seferde de biçimlendirmedim. Dürüst olmak gerekirse, ben oradan başlamazdım. Biçimlendirme en sona yakın olmalı, dosyalarınız çıkarılıp kontrol edildikten sonra.

RAW genelde basit bir anlama gelir. Bölüm hâlâ oradadır, veriler de çoğu zaman hâlâ oradadır, ama Windows artık dosya sistemini normal şekilde bağlayacak kadar iyi okuyamaz. Bu yüzden her zamanki sürücüyü biçimlendirme istemini gösterir. İnsanların panikle buna tıklayıp işi kendileri için daha da zorlaştırdığını gördüm.

RAW durumu dosya sistemi hasarından kaynaklandıysa, ben bunu şöyle ele alırdım.

1. İlk başta RAW bölüme hiçbir şey yapmayın.
  2. Önemsediğiniz her şeyi kopyalayın.
  3. Kurtarmadan sonra bölümün onarılıp onarılamayacağına bakın.
  4. Yalnızca önemli şeyler zaten başka bir yerde güvendeyse biçimlendirin.

Kurtarma için ben Disk Drill ile başlardım. Bunu kullandım çünkü yalnızca tek bir yönteme dayanmaz. Dosya sistemi meta verilerinin bir kısmı hayatta kaldığında, dosyaları adları ve klasörleri bozulmadan kurtarma eğilimindedir. Yapı fazla bozulmuşsa, dosya imza taramasına geçer ve bilinen dosya türlerini doğrudan diskte arar. Bu kısım önemlidir, çünkü Windows'ta bir RAW bölüm her zaman boş anlamına gelmez. Çoğu zaman okunamaz anlamına gelir.

Adımlar kısa.

1. Disk Drill'i hasarlı olan değil, farklı bir sürücüye kurun.
  2. Aygıt listesinden RAW diski veya RAW bölümü seçin.
  3. Search for Lost Data düğmesine basın. Harici bir sürücüyse ve hangi modun kullanılacağı sorulursa, Universal Scan seçin. Advanced Camera Recovery seçeneğini yalnızca SD kartlar veya kamera ve drone depolamaları için kullanırdım.
  4. Taramanın sonuna kadar çalışmasına izin verin. Erken durdurmak bir keresinde bana sonuç kaybettirdi, bu yüzden bunu yapmayı bıraktım.
  5. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin. Fotoğraflar açılıyorsa, belgeler görüntüleniyorsa, videolar biraz ileri geri sarılabiliyorsa, durumunuz daha iyi demektir.
  6. Her şeyi başka bir diske kurtarın. Aynı diske değil. Asla aynı diske değil.

Ücretsiz bir yol istiyorsanız, hâlâ bir seçenek var, sadece daha az kullanıcı dostu. TestDisk bazen bölüm veya dosya sistemi bilgilerini, birimi geri getirecek kadar iyi onarır. PhotoRec dosyaların peşine doğrudan gider ve bozuk dosya sistemini yok sayar. İkisi de ücretsizdir. İkisi de daha önce kullanmadıysanız biraz zorlu hissettirir. PhotoRec ayrıca kurtarılan dosyaları genelde genel adlarla verir, özgün klasör ağacı olmaz, bu yüzden binlerce dosyanız varsa kurtarma sonrası düzenleme hızla can sıkıcı hâle gelir.

Dosyalar güvende olduktan sonra, işte o zaman onarıma bakardım. TestDisk bölümü temiz şekilde yeniden oluşturursa güzel, belki biçimlendirmekten kaçınabilirsiniz. Olmazsa, sorunlu bölümü silerdim, Disk Yönetimi'nde yeni bir bölüm oluştururdum, hızlı biçimlendirme yapardım, sonra kurtarılan verileri geri kopyalardım.

İnsanların atladığı ama atlamaması gereken bir kısım var. Tüm bunlar sırasında sürücünün davranışını izleyin. Tıklama sesleri çıkarmaya başlarsa, çevrimdışı olursa, tarama ortasında bağlantısı kesilirse ya da kaybolup yeniden görünürse, yazılım araçlarıyla uğraşmayı bırakırdım. O noktada bu, dosya sistemi bozulmasından çok donanım arızası gibi hissettirir. Daha fazla deneme sürücüyü daha da yıpratabilir. Veriler önemliyse, daha fazla zarar vermeden önce bunu bir veri kurtarma merkezine bırakırdım.

Kısa sürüm, önce biçimlendirmeyin. Önce kurtarın. Hâlâ mantıklıysa onarımı sonraya bırakın.

Evet. Önce kurtarın, sonra biçimlendirin.

@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada hemfikirim, Windows biçimlendirme istemini kabul etmeyin. Biraz ayrıldığım nokta onarım zamanlaması. Dosyalar önemliyse erken aşamada dosya sistemi onarımı denemezdim. Onarım diske yazma yapar. Kurtarma, mümkün olduğunca uzun süre salt okunur kalmalıdır.

Taramadan önce birkaç pratik kontrol:

1. Disk Yönetimi’ne bakın.
    Bölüm boyutu hâlâ doğru görünüyorsa, şansınız daha yüksektir. RAW çoğu zaman eksik dosyalar değil, hasarlı NTFS önyükleme sektörü, MFT veya bölüm meta verileri anlamına gelir.

2. SMART sağlığını kontrol edin.
    CrystalDiskInfo veya smartctl kullanın. Yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler veya artan okuma hataları görürseniz, tekrarlanan taramaları durdurun. Nasıl yapacağınızı biliyorsanız önce sürücüyü ddrescue veya HDDSuperClone ile klonlayın. Bilmiyorsanız yardım alın. Sorunlu bir disk hızla daha kötüye gider.

3. Bu yeniden başlatmadan sonra olduysa, sebebini düşünün.
    Güç kaybı, güvenli olmayan çıkarma, kötü USB kablosu, arızalanan muhafaza ve Windows güncellemeleri bu durumlarda sık görülür. Harici sürücülerde bu, insanların düşündüğünden daha sık olur.

Yazılım olarak, Disk Drill RAW bölüm veri kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü tek bir iş akışında hem dosya sistemi tabanlı taramayı hem de derin imza taramalarını yönetir. Biçimlendirmeden RAW bir sürücüden dosya kurtarmak için kolay bir araç istiyorsanız, buna uygundur.

Sürücü kararlıysa, RAW bölümü tarayın, dosyaları önizleyin ve farklı bir diske kurtarın. Birçok dosyada önizleme başarısız olursa, yalnızca bölüm yerine tüm cihaz taramasını deneyin. Bölüm tablosu bozulduğunda yalnızca bölüm taramalarının verileri kaçırdığına şahit oldum.

Kurtarmadan sonra onarımı veya yeniden biçimlendirmeyi test edin. TestDisk düzeltirse güzel. Düzeltmezse temizleyin ve yeniden oluşturun. Ayrıca, şu bağlantı da iyi bir okumadır: RAW sürücü ve bölüm kurtarma için en iyi yazılım.

Kısa cevap, evet, biçimlendirmeden RAW bir bölümden veri kurtarabilirsiniz. Önce üzerine yazmayın. Ondan kurtarın. Sonra düzeltin.

Evet, genellikle önce biçimlendirmeden RAW bir bölümden verileri kurtarabilirsiniz.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @shizuka’ya katılıyorum, ancak disk eskiyse veya garip davranıyorsa, doğrudan orijinal sürücüde birden fazla taramaya atlama konusunda biraz daha temkinliyim. Bu durum yeniden başlatmadan hemen sonra olduysa, bunun yalnızca dosya sistemi bozulması olma ihtimali oldukça yüksektir. Sürücü ses çıkarıyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, durum çok hızlı şekilde değişir.

Benim farklı yapacağım şeyler:

• Önce bölümün Disk Yönetimi’nde doğru boyutta görünüp görünmediğini kontrol edin
  • Ardından hızlı bir SMART kontrolü yapın
  • Sürücünün durumu şüpheli görünüyorsa, önce sektör sektör bir klon/imaj oluşturun
  • Mümkünse kurtarmayı orijinalden değil, klondan yapın

Bu kısım çok sık gözden kaçıyor. İnsanlar RAW’ı bir biçimlendirme sorunu gibi görüyor, ancak bazen aslında dosya sistemi maskesi takmış ölmekte olan bir sürücüdür.

Donanım kararlı görünüyorsa, Disk Drill RAW bölüm kurtarma için oldukça mantıklı bir seçenektir çünkü hasarlı dosya sistemlerinden dosyaları çekebilir ve ayrıca daha derin dosya oyma yöntemine de geri dönebilir. Windows RAW görse bile alttaki veriler hâlâ yerindeyse bu önemlidir. Yine de kurtarılan dosyaları yalnızca başka bir diske kaydederdim. Aynı bölüme değil. Mümkünse geçici dosyaları bile oraya yazmayın.

Henüz yapmayacağım bir şey varsa o da CHKDSK’dir. RAW bir birimde zaten çoğu zaman çalışmaz ve hasarlı meta veriler üzerinde çalıştığında ortalığı karıştırabilir. İnsanlar bunu önermeyi seviyor çünkü kulağa resmi geliyor, ama bu sihirli bir iyileştirme düğmesi değil.

Ayrıca, biçimlendirmeden RAW sürücüden veri nasıl kurtarılır konusunda başka bir bakış açısı isterseniz, o başlıkta gerçek dünyadan bazı iyi yorumlar var.

Yani evet, kısa cevap: önce kurtarın, gerekirse sonra biçimlendirin. Windows’un sizi biçimlendirmeye zorlamasını görmezden gelin. Bu konuda fazlasıyla Windows gibi davranıyor, lol.

Evet, genellikle. Çoğunlukla @shizuka, @sterrenkijker ve @mikeappsreviewer ile bir konuda aynı fikirdeyim: önce biçimlendirmeyin. Biraz ayrıldığım nokta şu: bölüm bir SSD üzerindeyse, onunla sonsuza kadar uğraşmayın. SSD’ler denetleyici veya çeviri katmanı sorunlarından sonra daha kötü hale gelebilir ve sadece bir tarama daha her zaman zararsız değildir.

Benim görüşüm:

• RAW olması, dosyalarınızın otomatik olarak gittiği anlamına gelmez
  • Bu genellikle Windows’un dosya sistemini ayrıştıramadığı anlamına gelir
  • En iyi senaryo metadata hasarıdır
  • En kötü senaryo ise dosya sistemi sorunu gibi görünen donanım arızasıdır

Kimsenin atlamaması gereken ek bir kontrol: Olay Görüntüleyicisi’ni açın ve yeniden başlatma civarında disk, ntfs veya storahci hatalarına bakın. Bu, bunun bozulma mı, kablo sorunu mu yoksa sürücünün kararsızlaşması mı olduğunu gösterebilir.

Disk Drill hakkında:

• Artıları: basit arayüz, iyi önizleme desteği, RAW bölümleri iyi tarar, metadata kurtarmayı imza tabanlı kurtarma ile birleştirir
  • Eksileri: derin taramalar çok uzun sürebilir, dosya oyma işlemi özgün adları/klasörleri kaybettirebilir ve ücretsiz sürüm platforma bağlı olarak sınırlıdır

En az can sıkıcı iş akışını istiyorsanız, özellikle de disk hâlâ doğru şekilde tanımlanıyorsa, Disk Drill kullanırdım. Daha teknikseniz, önce imaj alıp kurtarmayı imaj üzerinde denemek, orijinal disk üzerinde öğrenmeye çalışmaktan daha güvenlidir.

Veriler zaten güvende değilse kaçınacağım bir şey: rastgele bölüm onarma araçlarını denemek; çünkü bazıları değişiklikleri hemen yazar ve her zaman geri alma düğmeniz olmaz.

Yani evet, biçimlendirme olmadan kurtarma mümkündür. Sadece sürücüye taslak defteri gibi değil, kanıt gibi davranın.