Przypadkowo usunąłem zdjęcia z mojej karty SD podczas przenoszenia plików z aparatu i teraz zniknęły niektóre ważne rodzinne fotografie. Od razu przestałem używać karty, ponieważ nie chcę, aby cokolwiek zostało nadpisane. Jaki jest najlepszy sposób, aby bezpiecznie odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD?
Spotkało mnie to z kartą SD, a ekran pustej karty bywa mylący. Pusta nie zawsze znaczy wyczyszczona. Bardzo często zdjęcia nadal tam są, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Jeśli zareagowałeś szybko i od razu przestałeś używać karty, twoje szanse nadal są całkiem dobre.
Na twoim miejscu zacząłbym od Disk Drill. Używałem go do kart SD z aparatów, kart microSD z telefonów i jednej karty z drona, którą uważałem za straconą. Sprawdzał się przy zwyczajnie usuniętych plikach, a także odzyskiwał dane z kart, które były widoczne jako uszkodzone lub nieczytelne.
Pomogło mi to, że obsługuje więcej niż jeden typ awarii. Nie ogranicza się tylko do zdjęć usuniętych pięć minut temu. Skanuje także sformatowane karty, karty RAW i uszkodzone systemy plików. Znalazł pliki zdjęć JPG, PNG i RAW z popularnych marek aparatów, takich jak Canon, Nikon i Sony.
To podstawowy schemat, którego bym się trzymał:
- Od razu wyjmij kartę SD z urządzenia.
- Podłącz ją do komputera za pomocą czytnika kart.
- Uruchom Disk Drill i wybierz kartę SD z listy.
- Naciśnij „Szukaj utraconych danych”.
- Poczekaj na zakończenie skanowania, a potem sprawdź sekcję Obrazy.
- Wyświetl podgląd wszystkiego, co chcesz odzyskać.
- Zapisz odzyskane zdjęcia w innym miejscu, nigdy z powrotem na tej samej karcie SD.
Jednej rzeczy nauczyłem się na własnej skórze: podglądy mówią bardzo dużo. Jeśli plik otwiera się poprawnie w wynikach skanowania, odzyskiwanie zwykle przebiega znacznie sprawniej. Gdy podglądy są uszkodzone lub w połowie szare, wyniki stają się mniej pewne.
Jeśli program nie odzyska wszystkiego, przed poddaniem się nadal sprawdziłbym oczywiste rzeczy:
- Przejrzyj Google Photos, iCloud, OneDrive lub Dropbox.
- Sprawdź, czy aparat lub urządzenie zachowały kopie w pamięci wewnętrznej.
- Sprawdź kopie zapasowe, takie jak Historia plików systemu Windows lub Time Machine.
- Wypróbuj inny czytnik kart albo inny komputer. Widziałem już, jak wadliwe czytniki sprawiały, że dobra karta wyglądała na martwą.
- Jeśli karta traci połączenie, nagrzewa się lub ma widoczne uszkodzenia, od razu skorzystaj z usługi odzyskiwania danych.
Najważniejszy błąd, którego trzeba unikać, to zapisywanie czegokolwiek nowego na karcie. Nie formatuj jej. Nie uruchamiaj narzędzi naprawczych. Nie kopiuj na nią plików testowych. Takie kroki bardzo szybko utrudniają odzyskiwanie, i tak, widziałem ludzi, którzy w panice zrobili wszystkie trzy.
Tak, nadal masz dużą szansę na odzyskanie zdjęć, jeśli szybko przestałeś używać karty SD. Usunięcie danych z karty SD często najpierw usuwa indeks pliku. Dane obrazu pozostają, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, natychmiastowe zaprzestanie używania było właściwym krokiem. Trochę nie zgadzam się z natychmiastowym przechodzeniem do szerokich rozwiązań, takich jak narzędzia naprawcze lub dodatkowe testy. Pierwszym priorytetem jest zachowanie tego, co jeszcze zostało.
Co bym zrobił:
- Najpierw utwórz obraz bajt po bajcie karty SD.
- Uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na karcie.
- Zapisz odzyskane pliki na komputerze lub innym dysku.
Dlaczego najpierw obraz? Jeśli karta jest słaba lub zaczyna się psuć, każdy dodatkowy odczyt ma znaczenie. Narzędzia takie jak Disk Drill nadają się do tego i do odzyskiwania, ale nadal wolałbym sklonować kartę przed głębokim skanowaniem, jeśli zdjęcia są bardzo ważne.
Kilka praktycznych uwag:
- Jeśli pliki zostały usunięte niedawno, a karta nie była ponownie używana, skuteczność odzyskiwania jest często wysoka.
- Jeśli przenosiłeś pliki, a transfer został przerwany, niektóre obrazy mogą istnieć zarówno jako usunięte wpisy, jak i częściowe kopie na dysku docelowym.
- Sprawdź komputer, na który je przeniosłeś. Szukaj według typu pliku: JPG, JPEG, CR2, NEF, ARW, DNG. Sortuj według daty modyfikacji.
- W systemie Windows zajrzyj do ukrytych folderów i Kosza. Niektóre aplikacje do importu przechowują tymczasowe pamięci podręczne.
- Na Macu sprawdź importy w Zdjęciach i albumy ostatnio usuniętych.
Jeśli Disk Drill pokazuje poprawne podglądy, to bardzo dobry znak. Jeśli podglądy nie działają, pliki prawdopodobnie zostały nadpisane lub pofragmentowane.
To też jest niezłe krótkie wyjaśnienie odzyskiwania zdjęć z karty SD:
obejrzyj tę rolkę o odzyskiwaniu zdjęć z karty SD
Nie formatuj karty. Nie uruchamiaj CHKDSK. Nie wkładaj jej z powrotem do aparatu. Takie rzeczy szybko niszczą szanse na odzyskanie.
Tak, nadal możesz je odzyskać, a natychmiastowe zaprzestanie używania karty SD było najmądrzejszą rzeczą, jaką mogłeś zrobić.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @stellacadente, ale jedną rzecz podkreśliłbym mocniej: zanim zaczniesz cokolwiek naprawiać, sprawdź, czy zdjęcia faktycznie zostały usunięte z komputera docelowego podczas przenoszenia. Nieudane przenoszenie często zostawia pliki w dziwnych miejscach, takich jak tymczasowe foldery importu, ukryte foldery pamięci podręcznej lub partie skopiowane tylko częściowo. Ludzie pomijają ten etap i od razu sięgają po oprogramowanie do odzyskiwania.
Jeśli naprawdę zniknęły z obu miejsc, najlepszą szansą będzie oprogramowanie do odzyskiwania danych z karty SD, takie jak Disk Drill. To solidne narzędzie do odzyskiwania usuniętych zdjęć z aparatu, zwłaszcza jeśli karta nie była ponownie używana. Jedną z zalet jest funkcja podglądu, ponieważ jeśli obraz wyświetla się poprawnie w podglądzie, zwykle oznacza to, że plik nadal da się odzyskać i nie jest całkowicie uszkodzony.
Kilka rzeczy zrobiłbym inaczej niż zwykle się radzi:
- Sprawdź, czy aparat zapisywał jednocześnie pary JPEG + RAW
- Poszukaj na karcie plików towarzyszących bazy danych, takich jak THM, XMP lub LRV, ponieważ mogą pomóc potwierdzić, co wcześniej się tam znajdowało
- Jeśli karta zachowuje się niestabilnie, odzyskuj dane w jednej sesji i unikaj wielokrotnego ponownego skanowania
- Jeśli rodzinne zdjęcia są nie do zastąpienia, rozważ profesjonalną usługę, zanim zaczniesz za dużo eksperymentować
Poza tym zignoruj wszelką pokusę, by naprawiać kartę. CHKDSK to sposób, w jaki ludzie zamieniają zdjęcia możliwe do odzyskania w jeszcze większy bałagan. Znam to z doświadczenia i żałuję.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak działa Disk Drill przy odzyskiwaniu zdjęć, ten film jest całkiem jasny: zobacz, jak Disk Drill odzyskuje usunięte zdjęcia z kart SD
Krótka wersja: tak, nadal jest całkiem duża szansa. Tylko nie zapisuj na tej karcie ani jednego nowego pliku, nawet przypadkiem.
Jedna drobna różnica zdań z @stellacadente, @caminantenocturno i @mikeappsreviewer: nie poświęcałbym zbyt dużo czasu na szukanie ukrytych folderów tymczasowych przed zabezpieczeniem obrazu karty, jeśli zdjęcia są naprawdę ważne. Sprawdzenia na komputerze stacjonarnym są w porządku, ale lepiej najpierw poświęcić czas na zachowanie obecnego stanu.
Moje zdanie:
- Jeśli karta SD nadal montuje się normalnie, szanse są całkiem niezłe.
- Jeśli się rozłącza, pokazuje 0 bajtów lub prosi o sformatowanie, szybko przestań eksperymentować.
- Jeśli to niepowtarzalne rodzinne zdjęcia, profesjonalne odzyskiwanie może być faktycznie tańsze niż pogorszenie szkód.
O Disk Drill konkretnie:
Zalety:
- łatwy podgląd
- działa z popularnymi formatami zdjęć i RAW
- wystarczająco prosty dla nietechnicznych użytkowników
- potrafi skanować karty, które wyglądają na puste lub zostały sformatowane
Wady:
- głębokie skanowanie może trochę potrwać
- wyniki całkowicie zależą od stanu nadpisania
- to nie najtańsza opcja, jeśli potrzebujesz tylko jednego odzyskiwania
- początkujący mogą odzyskać zbyt dużo bałaganu i pogubić się przy sortowaniu wyników
To, co bym dodał, a czego inni nie podkreślili wystarczająco mocno: sprawdź rozmiary plików w wynikach odzyskiwania. Odzyskany JPG, który ma tylko kilka KB, to zwykle śmieć, podczas gdy pliki o normalnym rozmiarze dla zdjęć z aparatu są znacznie lepszym znakiem. Poza tym odzyskaj wszystko za jednym razem na inny dysk, a potem sortuj. Powtarzane selektywne ponowne skanowania to niepotrzebne zużycie i strata czasu.
Więc tak, odzyskanie jest możliwe, a Disk Drill to rozsądny wybór, ale prawdziwym decydującym czynnikiem jest to, czy po usunięciu jakiekolwiek nowe dane trafiły na tę kartę.