GoPro SD kartımdan yer açmaya çalışırken videoları yanlışlıkla sildim ve görüntülerin bir kısmı gerçekten çok önemli. Kartı veya dosyaları daha fazla zarar vermeden silinmiş ya da kaybolmuş videoları kurtarabilecek güvenilir bir GoPro kurtarma yazılımı arıyorum. GoPro görüntülerini kurtarmanın en iyi yolu için herhangi birinin önerileri veya ipuçları varsa, yardımınızı gerçekten çok takdir ederim.
Bunun can yaktığını biliyorum. Aynı şey benim de başıma uzun bir sürüşten sonra, bir kez göle daldıktan sonra ve bir kez de tekrar çekemeyeceğim klipleri bütün gün çektikten sonra geldi. Eve gelirsiniz, kartı çıkarırsınız ve videolar gitmiştir. GoPro dosyaları silindiyse veya kart formatlandıysa, yine de kurtarma için oldukça iyi bir şans vardır. En önemlisi, şu anda ne yaptığınızdır.
Ben olsam önce ne yapardım
Kamerayı kullanmayı bırakın. SD kartı çıkarın.
Yeni hiçbir şey çekmeyin. Kartı tekrar biçimlendirmeyin. Kameradan veya bilgisayarınızdan düzeltme araçlarını çalıştırmayın. Çoğu durumda, yeni veriler onun üzerine yazılana kadar video verisi hâlâ orada durur.
Kurtarma yazılımı çalıştırmadan önce, sıkıcı şeyleri kontrol ederdim:
- Aboneliğiniz aktifse ve Otomatik Yükleme açıksa GoPro bulut depolama
- GoPro hesabınızdaki Çöp Kutusu veya Son Silinenler bölümü
- Kamera ekranında Dosyayı Onar mesajı
- Kartta hâlâ duran LRV önizleme dosyaları
- Bazen sorun yalnızca bağlantı olduğu için farklı bir kart okuyucu veya başka bir bilgisayar
Sonra SD kartın kendisine bakardım. Hiçbir cihaz kartı görmüyorsa, hasarlı gibi görünüyorsa, ısınıyorsa, bağlantı sürekli kopuyorsa veya taktığınızda sistem donuyorsa, orada dururdum. O noktada bir kurtarma laboratuvarına yönelirdim. Kartın fiziksel arızası, dosyaları yanlışlıkla silmekten farklı bir karmaşadır.
GoPro kurtarması neden hızla karmaşık hale gelir
Bu beni ilk seferinde şaşırtmıştı. Birçok kurtarma uygulaması JPEG'ler, PDF'ler ve rastgele masaüstü dosyalarıyla gayet iyi çalışır. Aksiyon kamerası görüntüleri ise bambaşka bir hikâye.
GoPro klipleri çoğu zaman baştan sona tek bir temiz parça olarak saklanmaz. Kamera; video, ses, meta veriler, önizlemeler, bazı kurulumlarda GPS verileri ve diğer yan verileri yazar. Bu yüzden bir klip kartın geneline dağılmış bir yığın parçaya bölünmüş olabilir.
Bir tarayıcı bu parçaları bulabilir ve yine de klibi doğru sırada yeniden oluşturmayı başaramayabilir. Bu olduğunda genelde şunlar görülür:
- Kurtarılan bir dosya açılmaz
- Klip oynar, sonra atlar veya aniden kesilir
- Oynatma bozuk ya da karışık olur
- Bir MP4 doğru ad veya boyutla görünür ama VLC ya da Premiere'de oynatılmaz
Yani evet, GoPro, DJI veya Insta360 görüntülerini kurtarmak, fotoğrafları kurtarmaktan daha zordur. Bunu can sıkıcı yoldan öğrendim.
Eğer normal bir silme veya biçimlendirme durumuyla başlıyor olsaydım, önce Disk Drill'i denerdim.
Denemeye değer olan kısmı Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Gördüğüm kadarıyla bu, parçalanmış kamera görüntüleri için geliştirilmiş ve asıl sorun da tam olarak bu. Ayrıca insanların yıllarca kamera kartları için kullandığı eski GoProRecovery ve CnW Recovery araçlarının teknolojisini de içine almış. Daha yeni sürüm daha fazla cihazı ve daha fazla dosya sistemini destekliyor, bu yüzden o eski araçlara göre daha az niş kalıyor.
Ben olsam nasıl çalıştırırdım
- SD kartı bir kart okuyucuya takın
- Disk Drill’i açın
- Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin
- Kartı tarayın
- Bulduklarını önizleyin
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin, asla aynı SD karta geri kaydetmeyin
Önizleme kısmı insanların düşündüğünden daha önemli. Daha önce sonuç listesinin harika göründüğü, ama kurtarılan kliplerin yarısının bozuk çıktığı araçlar kullandım. Önce önizleme yapabilmek zaman kazandırır ve boş umutları önler.
İnsanların gündeme getirdiği diğer seçenekler
PhotoRec iyi bir nedenle sık sık anılır. Ücretsizdir ve çok fazla şeyi ortaya çıkarır. Dezavantajı, onu kamera medyasında kullandığınızda oldukça açık hale gelir. Aynı tür GoPro odaklı yeniden yapılandırmaya sahip değildir, bu yüzden elinizde bir dosya yığını ve uzun bir ayıklama süreci kalabilir.
UFS Explorer ise spektrumun diğer ucundadır. Ciddi bir yazılımdır. Zor durumlarda yardımcı olduğunu gördüm, ancak sizden daha fazlasını ister. Dosya sistemi kurtarmaya alışkın değilseniz arayüzü ve iş akışı daha az affedicidir.
İkisinin de yeri ayrıdır. Parçalanma içeren modern aksiyon kamerası görüntüleri için ben yine de Disk Drill ile başlar, gerekirse sonra diğer seçeneklere geçerdim.
Bunu kendim yapmayı ne zaman bırakırdım
Kendin yap yazılımları mantıksal sorunlar için anlamlıdır. Silinmiş klipler, hızlı biçimlendirme, bozulmuş dosya sistemi, bu tür şeyler.
Şunlardan herhangi biri oluyorsa işi bir uzmana bırakırdım:
- SD kartta fiziksel hasar varsa
- Hiçbir bilgisayar kartı hiç algılamıyorsa
- Kart sürekli bağlantıyı kesiyorsa
- Kamera her seferinde kart hatası veriyorsa
- Tarama tekrar tekrar başarısız oluyorsa
- Görüntüler, bir yanlış hamleyi daha göze almak istemeyeceğiniz kadar önemliyse
Laboratuvarlar daha pahalıdır, bundan kaçış yok. Ama yazılım, temiz oda çalışmalarının, çip düzeyindeki araçların veya donanım arızalanmaya başladığında kullandıkları başka şeylerin yerini tutmaz.
Eğer bu bir silme ya da biçimlendirme hatasıysa ve kart o zamandan beri çok fazla kullanılmadıysa, şansınız hâlâ fena değildir. Yeni görüntüler yazılmaya devam ettikçe kurtarma ihtimali hızla kötüleşir. Bu yüzden yakında harekete geçerdim, ama dikkatli şekilde.
Kart hâlâ bağlanıyorsa, GoPro video kurtarma için Disk Drill ile başlardım. Asıl sebep, aksiyon kamerası klipleri parçalanmış olabilir ve düz dosya oyma araçları çoğu zaman bozuk MP4’ler ya da isimlendirilmemiş dosyalardan oluşan bir karmaşa çıkarır. Disk Drill, genelde fotoğraf odaklı uygulamalara kıyasla kamera görüntülerinde daha iyi sonuç verme eğilimindedir.
@mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirdeyim. Yalnızca klibin var olduğuna dair kanıta ihtiyacınız yoksa, LRV dosyalarını kontrol etmek için çok zaman harcamazdım. Bu önizleme dosyaları düşük çözünürlüklüdür ve görüntünüzün gerçek bir yerine geçmez.
Kısa liste:
- Yeterli alanınız varsa önce SD kartın birebir bir imajını oluşturun.
- Kurtarmayı kart üzerinde değil, imaj üzerinde çalıştırın.
- Önce Disk Drill’i deneyin.
- Klipleri bulursa, SD karta geri değil bilgisayarınıza kurtarın.
- Videolar takılarak oynuyorsa veya açılmıyorsa, birini VLC ile ve birini ffmpeg onarım iş akışlarıyla test edin.
Disk Drill bazı şeyleri kaçırırsa, PhotoRec sağlam bir ikinci denemedir. Ücretsizdir, ancak çıktıyı ayıklamak zahmetlidir ve dosya adları kaybolur. Kartın dosya sistemi zarar görmüşse ve daha fazla kontrol istiyorsanız, R-Studio da başka bir iyi seçenektir. Açıkçası Recuva, GoPro medyası için benim ilk tercihim olmazdı.
SEO dostu bir ifade için, konuyu şöyle yazardım:
GoPro Silinen Videoları için En İyi SD Kart Kurtarma Yazılımı
Ayrıca, bu kısa video bir kurtarma yaklaşımını bir dakikanın altında açıklıyor:
bu hızlı GoPro SD kart kurtarma demosunu izleyin
Kartın bağlantısı kesiliyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya birden fazla kart okuyucuda hata veriyorsa, kendi başınıza bir şeyler yapmayı bırakın. İşte bu noktada yazılım yetersiz kalmaya başlar.
Bu özel iş için listenin en üstüne Disk Drill koyardım; bunun başlıca nedeni, GoPro kurtarmanın genelde sadece silinen dosyaları geri getirmekten çok video işleme ile ilgili olmasıdır. Birçok genel kurtarma uygulaması tam da bu noktada biraz yetersiz kalıyor.
Kartı daha fazla kullanmaktan kaçınma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ancak görüntüler önemliyse önce çok fazla küçük kontrol denemesi yapma konusunda biraz farklı düşünüyorum. Her ek bağlama, tarama veya kamera istemi, işlerin daha da garipleşmesi için yeni bir fırsattır. Kart okunabiliyorsa, doğrudan onun imajını alır, sonra imaj üzerinde çalışırdım.
Benim görüşüm:
- İlk deneme için en iyisi: Disk Drill
- En iyi ücretsiz yedek seçenek: PhotoRec
- Daha fazla manuel kontrol istiyorsanız en iyisi: R-Studio
- GoPro klipleri için ilk tercihim değil: Recuva
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: bazen kurtarılan MP4 dosyası iyidir ama üstbilgisi hasarlıdır. Bu yüzden bir dosya açılmıyorsa hemen tamamen bozuk olduğunu varsaymayın. Önce VLC’yi deneyin, ardından ffmpeg ile yeniden kapsülleyin. Bu şekilde geri gelen bozuk GoPro dosyalarıyla karşılaştım.
Silinen ev videoları için daha fazla SD kart video kurtarma örneği görmek isterseniz şunu da okumaya değer: silinen ev videoları için en iyi SD kart video kurtarma tavsiyesi
Kart fiziksel olarak sorunluysa, kendiniz uğraşmayı bırakın. Sadece görüntüler silindiyse, Disk Drill muhtemelen en temiz başlangıç noktasıdır.