iPhone depolamam, çok fazla uygulama, fotoğraf veya video eklememiş olmama rağmen sürekli doluyor. Dosyaları zaten sildim ve temizleyebildiğim her şeyi temizledim, ancak kullanılan alan sürekli geri geliyor ve şimdi güncellemeler ve temel kullanım için depolama alanım tükeniyor. Buna neyin sebep olduğunu anlamak ve kalıcı olarak nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir süre önce kendi iPhone’umda yaşadım. Cihaza neredeyse hiç dokunmadığım günlerde bile alan durmadan küçülüyordu. Bir yerde gizlenen tek bir büyük dosya değildi. Arka planda parça parça biriken küçük şeylerin yığınıydı ve sonunda depolama uyarısı ortaya çıktı.
Önce En Büyük Kategoriyi Kontrol Edin
Rastgele uygulamaları veya eski fotoğrafları silmeye başlamadan önce, depolama dağılımına bakın.
Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü açın ve yüklenmesi için bir dakika bekleyin. Alanınızın uygulamalar, fotoğraflar, mesajlar, iOS ve sistem dosyaları arasında nasıl bölündüğünü göreceksiniz. Ben en büyük görünen bölümle başlardım, çünkü önce küçük şeylerle uğraşmak zaman kaybettirir.
Fotoğraflar Genellikle En Çok Alanı Kaplar
Kontrol ettiğim çoğu telefonda asıl sorun Fotoğraflar uygulamasıydı.
Ve bunun nedeni her zaman açıkça belli olmaz. Kütüphane genelde şöyle şeylerle dolup taşar:
- aynı fotoğrafı birkaç kez çekmekten oluşan neredeyse birebir aynı kareler
- varlığını unuttuğun eski ekran görüntüleri
- Canlı Fotoğraflar
- seri çekim fotoğrafları
- büyük video dosyaları
Birçok kişi Yinelenenler albümünü açıp birkaç birebir kopyayı siliyor ve işi hallettiğini sanıyor. Ben de öyle yaptım. Pek yardımcı olmadı. Asıl büyük karmaşa, iPhone’un yinelenen olarak görmediği neredeyse aynı fotoğraflardı.
Sorun Fotoğraflarsa, Ben Buradan Başlardım
En büyük kategoriniz Fotoğraflar ise, binlerce görseli elle ayıklamaya çalışmadan önce Clever Cleaner ile başlardım.
Bende öne çıkan şey, genelde önce yer kaplayan içeriklere odaklanmasıydı:
- benzer fotoğraflar
- yinelenen fotoğraflar
- ekran görüntüleri
- Live Photos
- büyük medya dosyaları
Bana en çok benzer fotoğrafları gruplandırma özelliği yardımcı oldu. Yalnızca birebir kopyalarda durmuyor. Aynı anı gösterecek kadar benzer görünen çekimleri bir araya topluyor ve hangisini tutmaya değer olduğunu öneriyor. Apple'ın yerleşik temizleme araçları bu konuda beni o kadar ileri götürmedi.
Ayrıca her şeyi kendim inceleyebilmem de hoşuma gitti. Hiçbir şey kendiliğinden kaybolmadı. Bir şeyi kaldırmadan önce her grubu kontrol ettim; özellikle dokunulmasını istemediğiniz fotoğraflarınız varsa bu önemli.
Bir şey daha var, Live Photos insanların düşündüğünden daha fazla yer kaplıyor. Her biri sabit bir görüntüyle birlikte kısa bir klip içeriyor. Eski Live Photos'lardan bir kısmını temizledim ve dürüst olmak gerekirse beklediğimden daha fazla alan geri kazandım.
Uygulamalar Sessizce Şişer
Genelde ilk suçlanan fotoğraflar olur, ama benimkinde ikinci en büyük sorun uygulamalardı.
Yayın uygulamaları, sosyal uygulamalar ve sohbet uygulamaları önbelleğe alınmış dosyaları, indirmeleri ve depolanan diğer verileri biriktirip durur. Kurulumda küçük görünen bir uygulama, yeterince kullanımdan sonra birkaç gigabayta kadar büyüyebilir.
iPhone Saklama Alanı bölümünde önce en büyük uygulamalara bakardım. Nadiren açtığınız şeyler bulursanız, bunlar bariz hamlelerdir:
- uygulamayı kullanılmadığında kaldır
- sil
- eski önbelleğe alınmış verileri temizlemek için yeniden yükle
Apple ayrıca, sık kullanmadığınız uygulamaları kaldırırken belgelerini ve ayarlarını koruyan Kullanılmayan Uygulamaları Kaldır seçeneğine de sahiptir.
Mesajlar Çok Sık Göz Ardı Edilir
Bu durum insanları hazırlıksız yakalar.
Eski konuşmalar, siz temizlemedikçe yıllarca fotoğrafları, videoları, GIF'leri, sesli notları ve rastgele ekleri tutar. Yalnızca mesaj eklerinin gigabaytlarca yer kapladığını gördüm. Depolama alanınız doluysa, eski sohbetleri kontrol etmeye değer.
Sistem Verileri Can Sıkıcıdır ve Bunun Büyük Kısmını Siz Kontrol Edemezsiniz
Fotoğraflar ve Uygulamalar normal görünüyorsa ama telefon hâlâ dolu gibi hissediliyorsa, Sistem Verileri bölümüne bakın.
Bu kategori, iOS'in kendi başına yönettiği önbellekleri, günlükleri, geçici dosyaları ve diğer gereksiz verileri içerir. Bazen beklediğinizden çok daha fazla büyüyebilir. Burada doğrudan temizlik için fazla kontrol yoktur ve bunun sinir bozucu olmasının nedenlerinden biri de budur.
Kullanacağım Sıralama
Bunu sıfırdan yapıyor olsaydım, şu sırayla ilerlerdim:
- iPhone Saklama Alanını kontrol et
- Clever Cleaner ile fotoğrafları temizle
- büyük videoları ve eski ekran görüntülerini kaldır
- en büyük uygulamaları kontrol et
- büyük mesaj eklerini sil
- telefonu yeniden başlat ve saklama alanını tekrar kontrol et
Gördüğüm kadarıyla, telefon bir gecede sebepsiz yere kendi kendine dolmamıştı. Uyarı sonunda görünene kadar aylar boyunca biriken şeyler; fotoğraf karmaşası, uygulama verileri, mesaj ekleri ve arka planda yığılan dosyalardı.
Evet. Bu iPhone’da çok olur.
@mikeappsreviewer ile biraz anlaşamadığım kısım şu. Bu her zaman kendi verilerinizin yavaş yavaş birikmesi değildir. iOS’un kendisi de sık sık önbellekler, güncelleme dosyaları, Safari site verileri, başarısız senkronizasyon geçici dosyaları ve mesaj dizinleme ile depolamayı şişirir. Sonra daha sonra küçülür ya da küçülmez. Bu yüzden rastgele gibi hissettirir.
Fotoğrafların dışında kontrol edeceklerim:
-
Safari verileri
Ayarlar, Safari, Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Sil. Bazı kişiler 1 ila 3 GB geri kazanıyor. Ben kazandım. -
Uygulamaların içindeki indirilen medya
Netflix, Spotify, YouTube, Podcast’ler. Bunlar depolamayı uygulama içinde gizler. Eski çevrimdışı indirmeleri silin. -
Mail uygulaması
Büyük ekler kalır. Bir mail hesabını kaldırıp yeniden eklemek bazen bir sürü gereksiz veriyi temizler. -
iOS güncelleme dosyası
Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı. Orada duran bir iOS güncellemesi varsa silin ve daha sonra yeniden indirin. -
Son Silinenler klasörleri
Fotoğraflar ve Dosyalar, silinenleri 30 gün boyunca tutar. İkisini de boşaltın. İnsanlar bunu sürekli gözden kaçırıyor. -
Mesajlar otomatik saklama süresi
Yere ihtiyacınız varsa Mesajlar’ı 30 gün veya 1 yıl saklayacak şekilde ayarlayın.
Fotoğraflar hâlâ ana sorun ise, Clever Cleaner mantıklı. Benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve büyük medya dosyalarını elle yapmaktan daha hızlı bulmak için sağlam bir iPhone depolama temizleme uygulaması.
Bu klip, her albümü tek tek kurcalamadan iPhone saklama alanını boşaltmanın hızlı bir yolunu gösteriyor, iPhone saklama alanını hızlıca nasıl temizleyeceğinizi görün.
Patlayan şey Sistem Verileri ise, çirkin çözüm yedekleme, silme, geri yükleme. Sinir bozucu, evet. Ama Apple’ın kabul ettiğinden daha sık işe yarıyor.
Evet, bu oldukça normal, ama “sebepsiz yere” denmesi genelde iPhone’un asıl sebebi göstermekte kötü olmasından kaynaklanır.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @andarilhonoturno’ya katılıyorum, ama bir noktada itiraz ederim: bir şeyleri silmek her zaman hemen alan açmaz. iOS bazen indeksleme, senkronizasyon veya önbellek temizliği için o alanı bir süre tutar, bu yüzden hiçbir şey değişmemiş gibi görünür. Aşırı sinir bozucu.
İnsanların gözden kaçırdığı ve yeterince vurgulanmamış birkaç şey:
- Çok fazla kayıt yapıyorsanız Sesli Notlar devasa boyutlara ulaşabilir
- WhatsApp/Telegram depolaması yalnızca iPhone Saklama Alanı’ndan değil, uygulamanın içinden temizlenmelidir
- iCloud’dan eşzamanlanan paylaşılan albümler ve medya, rakamları kafa karıştırıcı hale getirebilir
- iCloud Drive, Google Drive, Dropbox vb. üzerinden Dosyalar uygulamasına indirilenler cihazda yerel olarak kalıp alan tüketebilir
Ayrıca Apple Music’in şarkıları otomatik indirmeye ayarlı olup olmadığını da kontrol edin. Bu bir kez benim başıma geldi ve kendimi biraz aptal gibi hissettim lol.
Fotoğraflar hâlâ en büyük sorun kaynağıysa, Clever Cleaner benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini, Live Photos öğelerini ve büyük medya dosyalarını hepsini elle uğraşmadan ayıklamanın muhtemelen en hızlı yoludur. Bu, rastgele uygulamaları körü körüne silmekten daha faydalıdır.
Ayrıca şu rehbere de göz atardım: iPhone’unuzda hızlıca depolama alanı açmanın akıllı yolları.
Depolama grafiği her gün değişmeye devam ediyorsa, bu genelde önbellek, senkronizasyon veya sistem çöpü anlamına gelir. Ne yaparsanız yapın çok büyük kalıyorsa, o zaman evet, bazen tek gerçek çözüm yedekleyip geri yüklemektir. Saçma, ama gerçek.
Evet, bu normalimsi, ama @andarilhonoturno, @reveurdenuit ve @mikeappsreviewer’ın “sadece gizli birikme” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Bazen sorun hiç ek dosyalar olmaz. Bazen iOS takas alanı, medya işleme, fotoğraf analizi veya başarısız arka plan görevleri için yer ayırıyordur ve depolama ekranı bunu kötü raporluyordur.
Kontrol etmeniz gereken, daha az bahsedilen birkaç şey:
- Podcast’ler uygulaması, dinledikten sonra bile eski bölümleri biriktirebilir
- GarageBand, iMovie, CapCut ve benzeri uygulamalar proje dosyalarını ve dışa aktarmaları geride bırakır
- Fotoğraf düzenlemeleri, fotoğraf sayısı aynı kalsa bile ek veri oluşturur
- Notlar uygulaması, şaşırtıcı derecede büyüyebilen taranmış PDF’leri ve ekleri depolayabilir
- Apple Intelligence özelliklerini kullanıyorsanız, cihaz üzerindeki modeller ve oluşturulan içerikler geçici olarak depolamayı büyütebilir
Benim her zaman önerdiğim bir test: Wi-Fi’yi kapatın ve yeniden başlattıktan sonra telefonu 10 dakika kendi haline bırakın, sonra depolamayı tekrar kontrol edin. Sayılar düşerse, bunun bir kısmı arka plan senkronizasyonu/önbellekti.
Ayrıca, iCloud Fotoğraflar’ı “İndir ve Orijinalleri Sakla” ile kullanıyorsanız, yalnızca bu ayar bile sessizce tüm telefonu doldurabilir. Bunu birçok kişi fark etmiyor.
Fotoğraf karmaşası hâlâ ana suçluysa, Clever Cleaner göz atmaya değer.
Artıları:
- yalnızca birebir kopyaları değil, benzer fotoğrafları bulmakta iyi
- yıllarca birikmiş ekran görüntülerini elle kurcalamaktan daha kolay
- büyük medya dosyalarını hızlıca fark etmek için kullanışlı
Eksileri:
- yine de sonuçları dikkatle gözden geçirmeniz gerekir
- gerçek sorun Sistem Verileri ise pek yardımcı olmaz
- bazı insanlar anında mucize bekliyor ve bu öyle bir şey değil
Yani evet, “hiçbir sebep yokken” olur, ama genelde şu üç şeyden biridir: hatalı depolama raporlaması, arka plan işleme veya uygulamaların verileri Apple’ın açık etmediği yerlerde depolaması.