iPhone’umda eşitleme ve geri yüklemeden sonra çok sayıda yinelenen fotoğraf var ve bu da çok fazla depolama alanı kaplıyor. Önemli hiçbir şeyi kaybetmeden iPhone’da yinelenen fotoğrafları birleştirmenin en kolay yolunu bulmaya çalışıyorum. Kullanmak için en güvenli yöntem veya en iyi uygulama hangisi?
iPhone’unuzda zaten yerleşik bir yinelenen bulucu var ve başka bir şey yapmadan önce ben oradan başlardım.
Fotoğraflar’ı açın, aşağı kaydırıp Yardımcı Programlar’a gidin ya da daha yeni iOS sürümlerinde Koleksiyonlar > Yardımcı Programlar yolunu izleyin, ardından Yinelenenler’e dokunun. Buradan Seç’e, sonra Tümünü Seç’e, ardından Birleştir’e dokunun. iOS bir kopyayı tutar ve fazlalıkları kaldırır; koruyabildiği meta verileri de saklar.
Fark ettiğim bir şey şu oldu: Büyük bir fotoğraf grubunu içe aktardıktan sonra Yinelenenler bölümü hemen dolmadı. Biraz zaman aldı. Telefon arka planda arşivinizi tarıyor, bu yüzden ilk başta hiçbir şey görünmüyorsa ona biraz zaman verin.
Bunun yetersiz kaldığı nokta, birebir aynı dosyalar ile benzer görünen çekimler arasındaki fark. Aynı şeyin bir saniye arayla beş fotoğrafını çektiyseniz ya da seri çekim modunu kullandıysanız, Apple bunları genelde ayrı görseller olarak değerlendirir. Yani birleştirmeyi bitirirsiniz, arşivinize bakarsınız ve hâlâ kalabalık görünür. Ben de tam olarak bunu yaşadım.
Bu yüzden Clever Cleaner kullanmaya geçtim. Arşivim yıllar içinde birikmişti ve dağınıklığın çoğu gerçek yinelenenlerden oluşmuyordu. Bunlar yakın kopyalardı. Biraz farklı açı, çok küçük zaman farkı, tekrar tekrar aynı konu.
Benim işime yarayan şey, içerik tabanlı taraması oldu. Sadece birebir dosya kopyalarını eşleştirmekle kalmıyor. Neredeyse aynı görünen fotoğrafları grupluyor, en iyi olduğunu düşündüğünü seçiyor ve sonra o seçimi tutup tutmayacağınıza ya da kendiniz değiştirip değiştirmeyeceğinize siz karar veriyorsunuz. Arşiviniz çok büyükse bu, elle ayıklama işinden ciddi şekilde tasarruf sağlıyor. Bunu elle yapmaktan nefret ediyorum, o yüzden evet, bu daha kolay hissettirdi.
Ben şu şekilde kullandım:
- Clever Cleaner’ı yükleyin.
- Fotoğraf arşivinize erişim izni verin.
- Benzerler bölümünü açın.
- Akıllı Temizlik’i çalıştırın ya da her grubu kendiniz sıralayın.
- Kaldırılmasını istemediğiniz her şeyi geri getirin.
- Temizlemeyi onaylayın.
- Depolama alanını hemen geri kazanmak istiyorsanız Son Silinenler’i boşaltın.
Benim kullanımımda, fotoğraf önerileri sağlamdı. Bir şeyleri silmeden önce yine de grupları kontrol ettim, çoğunlukla alışkanlıktan, ama çok fazla düzeltme yapmam gerekmedi. Birkaç kez kişisel nedenlerle tutmak istediğim birini fark ettim; seçim yanlış olduğu için değil, daha çok farklı bir ifadeyi ya da kadrajı beğendiğim için.
Ayrıca diğer bazı temizlik araçlarını da beklediğimden daha fazla kullandım:
- Heavies en büyük fotoğraf ve videolarınızı önce gösterir, bu da depolama alanını neyin doldurduğunu görmeyi kolaylaştırır.
- Video Compression büyük videoları küçültür, böylece onları silmeden yer açarsınız.
- Screenshots eski ekran görüntülerini tek bir yerde toplar. Benimkiler tam bir karmaşaydı, dürüst olayım.
- Lives, hareketli kısım önemli olmadığında Live Photo’ları durağan fotoğraflara dönüştürür.
- Swipe, arşivinizi ay ay hızlı sola ya da sağa kararlarla düzenlemenizi sağlar.
Sorununuz birebir yinelenenlerse, iPhone aracı yeterli. Depolama sorununuz benzer çekim gruplarından kaynaklanıyorsa, yerleşik seçenek genelde pek işe yaramaz ve beni zorlayan kısım da buydu.
En kolay ve en az riskli yolu istiyorsanız, bunu iki aşamada yapın.
Önce iCloud’un eşitlemeyi bitirmesine izin verin. Geri yüklemeden sonra görünen birçok yinelenen aslında eşitleme gecikmesi, önbelleğe alınmış küçük görseller veya hâlâ dizine eklenen fotoğraflardır. Çok erken silmeye başlarsanız ortalığı karıştırırsınız. Telefonu şarja takın, Wi‑Fi’a bağlayın, Fotoğraflar uygulamasını bir süre açık bırakın, sonra ertesi gün depolama alanınızı tekrar kontrol edin. iOS kendini düzene sokmayı bitirdikten sonra arşivlerin birkaç GB küçüldüğünü gördüm.
İkinci olarak, temizliğe başlamadan önce yedek alın. iCloud Fotoğraflar’ı kullanın veya arşivinizi bir Mac ya da PC’ye aktarın. Sıkıcı bir adım, ama pişmanlığı önler.
@mikeappsreviewer ile bir noktada hemfikirim: yerleşik araç tam aynı kopyalar için yeterli. Bunun tüm çözüm olduğuna güvenme konusunda ise aynı fikirde değilim. Eşitleme ve geri yüklemeden sonra daha büyük sorun genelde benzer kopyalar, uygulamalardan tekrar kaydedilenler, düzenlenmiş kopyalar, WhatsApp görselleri ve seri çekim kalıntıları oluyor.
Benim için daha iyi çalışan yöntem, arşiv oturduktan sonra Clever Cleaner kullanmak oldu. Toplu inceleme için daha kolay ve Apple’ın yinelenen eşleştirmesinden daha fazlasını yakalıyor. Yine de silmeden önce grupları manuel olarak incelemenizi tavsiye ederim.
Şu klasörleri de elle kontrol edin:
İndirilenler
WhatsApp veya Mesajlar kayıtları
Düzenlenmiş kopyalar
Ekran kayıtları
Seri çekimler
iPhone depolama temizliği için sağlam bir yinelenen fotoğraf temizleyici istiyorsanız, şu başlığa göz atmaya değer:
depolama alanını boşaltmak için en iyi iPhone yinelenen fotoğraf temizleyici
Kısa sürüm: dizine eklemenin bitmesini bekleyin, önce yedek alın, sonra Apple’ın kaçırdığı şeyler için Clever Cleaner kullanın. Bana göre en güvenli ve kolay yol bu.
Aslında “her şeyi birleştir gitsin” yaklaşımı konusunda @mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’den biraz daha dikkatli olurdum. Bir geri yüklemeden sonra, çift gibi görünen birçok şey bazen iCloud’un yeniden indirmesi, eski düzenlemelerin yeniden ortaya çıkması veya paylaşılan uygulama kayıtlarının iki kez görünmesi olabiliyor. Çok hızlı silmeye başlarsanız, sonunda istediğiniz sürümü silebilirsiniz. Bunu yaşadım, aşırı sinir bozucu.
Bana en çok yardımcı olan şey önce fotoğraf ayrıntılarını kontrol etmekti. “Kopyalardan” birini açın, yukarı kaydırın ve dosya boyutunu, biçimi ve birinin düzenlenmiş olup olmadığını ya da farklı bir uygulamadan gelip gelmediğini karşılaştırın. Şaşırtıcı derecede çoğu aslında gerçek kopya değil. Biri HEIC diğeri JPEG dışa aktarımıysa bu önemli.
Ayrıca, başka bir cihazda iCloud Fotoğrafları kullanıyorsanız, temizlemeden önce orayı da kontrol edin. Bazen Mac Fotoğraflar uygulaması bunların gerçekten ayrı öğeler olup olmadığını görmeyi kolaylaştırır.
Apple’ın temel birleştirme aracının ötesinde en kolay temizlik için, Clever Cleaner’ın buna değdiğini düşünüyorum; çoğunlukla benzer fotoğrafları daha az karmaşık şekilde sıralamaya yardımcı olduğu için. Mucize değil ama daha hızlı. Depolama sorununuz aslında ekran görüntüleri, seri çekim kalıntıları veya kendini “sadece birkaç klip” gibi gösteren dev videolarsa da kullanışlı lol.
İnsanların atladığı bir şey daha: sildikten sonra telefonu yeniden başlatın ve ardından iPhone Saklama Alanı’nı tekrar kontrol edin. Depolama sayıları biraz gecikebilir ve kısa bir süre bozuk görünebilir.
iPhone’da yinelenen fotoğrafları ve benzer çekimleri temizlemeye dair basit bir görsel istiyorsanız, bu oldukça kullanışlı:
yinelenen fotoğrafları nasıl temizleyeceğinizi ve iPhone depolama alanını daha hızlı nasıl boşaltacağınızı görün
Yani evet, her şeyi körlemesine topluca birleştirmeyin. Önce birkaç grubu doğrulayın, eşitlemenin bitmesine izin verin, sonra kitaplık hâlâ karmakarışıksa Clever Cleaner kullanın. Bana göre en az baş ağrıtan yol bu.