İspanyolca öğrenmek için en iyi uygulamalar nelerdir?

İspanyolca öğrenmek için verimli ve kullanıcı dostu uygulamalar arıyorum. Birkaçını denedim ama benim için pek işe yaramadı. İspanyolca öğreniminde ilerlememe yardımcı olan en iyi uygulamaları tavsiye edebilir misiniz?

Eğer gerçekten “verimli ve kullanıcı dostu” bir şey arıyorsanız, Duolingo’yu henüz denemediyseniz deneyin. Evet, biliyorum, bazıları alay ederek “tekrarlayıcı” ya da “oyunlaştırılmış saçmalık” diyecek ama, eğer buna bağlı kalır ve bir ek olarak kullanırsanız işe yarıyor. Ücretsiz, sezgisel ve günlük hatırlatmaları sizi tekrar yola sokmada neredeyse rahatsız edici derecede etkili. Ama SADECE bunu yapmayın.

Eğer dilbilgisi ve cümle yapısında sağlam bir temel istiyorsanız, Babbel daha yapılandırılmış—daha az sevimli, daha ciddi. Bu arada, Memrise yerel konuşmacı videolarıyla çıldırıyor ki bu, İspanyolcayı farklı şivelerde nasıl konuşulduğunu duymak için harika. Oh, bir de kelime dağarcınızı hatırlamanıza yardımcı olmak için ilginç hafıza araçları kullandıkları eğlenceli bir şey var.

Konuşma pratiği için uygulamaları unutun ve HelloTalk ya da Tandem’e atlayın. Çok kısa sürede ana dili konuşan kişilerle (muhtemelen hatalarınıza gülmekten son derece mutlu olacaklarla) sohbet edeceksiniz. Eğer konuşmak korkutucu geliyorsa, Busuu ile başlayın. Cümle yazma pratiği yapmanıza ve bunların ana dili konuşanlar tarafından düzeltilmesine izin veriyorlar—cepte taşınan aşırı titiz bir İspanyolca profesörü gibi bir şey.

Eğer okumayı ve dinleme içeriğini seviyorsanız, LingQ başka sağlam bir seçenek. Öğrenmek için kullanabileceğiniz tonlarca makale, podcast ve kitap var ama dikkat edin: bu, zaten biraz temel bilginiz varsa daha iyi çalışır. Rosetta Stone da başka bir klasik, ama dürüst olmak gerekirse biraz modası geçmiş hissettiriyor. ÇOK PAHALI.

Kısacası, uygulamaların bir kombinasyonunu deneyin. Tek bir uygulama sizi akıcı yapmaz (spoiler: tutarlılık ve çaba gerektiriyor—uff, bunu kabul etmekten nefret ediyorum), ama yapı için Duolingo + Babbel gibi bir şeyi ve gerçek hayat pratiği için Tandem ya da HelloTalk’ı birleştirmek muhtemelen en iyi seçeneğiniz.

@jeff’e, şimdiden pek çok şeyi kapsadığı için hakkını vermem gerek, ama burada kendi iki kuruşumu eklemek isterim. Herkes Duolingo’dan bahsediyor, ama dürüst olmak gerekirse, bir süre sonra İspanyolcada nasıl taco sipariş edilir veya bir barda garipçe flört edilir gibi şeyler öğrendiğimi hissediyorum—tam olarak akıcı bir şekilde konuşma değil. Tabii ki, eğlenceli ve sizi meşgul ediyor, ama haydi alternatiflerden konuşalım.

İlk olarak, eğer gerçekten kapsayıcı bir şey ve sadece eğitimi oyunlaştırmaya çalışan başka bir uygulama istemiyorsanız, LingoPie gibi uygulamaları deneyin. Bu, Netflix gibi ama İspanyolca öğrenimi için. Altyazılar VE çevirilerle birlikte dizi/film izliyorsunuz, ve duraklayarak kelimeleri bağlam içinde öğreniyorsunuz. İşte BU gerçek hissettiriyor. Dizi maratonu yapmakla takıntılı biri için, bu harika çalışıyor.

Gürültüde kaybolan bir başka uygulama ise Pimsleur. Süper ses odaklıdır, sürekli hareket halindeyseniz, örneğin işe giderken ya da spor yaparken mükemmeldir. Tekrarlar temel bilgileri kafanıza kazır—gösterişsiz saçmalıklar yok, sadece gerçek hayat konuşma pratiği. Ancak evet, görsel olarak biraz eski tarz göründüğünü kabul etmeliyim.

Eğer kelime dağarcığı sizin zayıf noktanızsa, Quizlet’i düşünün. Teknik olarak sadece İspanyolca için değil, ama kendi kelime setlerinizi oluşturabilir ya da başkalarının şimdiden oluşturduğu binlercesini bulabilirsiniz. ‘Learn’ ya da ‘Match’ modlarını kullanarak bunu birleştirin, ve kendinizi bir dil meraklısı gibi kelime kartlarının başında ağlarken bulacaksınız.

Ayrıca, Clozemaster da övgüyü hak ediyor. LingQ veya Memrise kadar güzel olmayabilir, ama İspanyolcada gerçek cümlelerde boşlukları doldurmaya odaklanır. HIZLI ve yoğun—kendinizi SAT’lere çalışıyormuş gibi hissedersiniz ama en iyi şekilde.

Şunu da söylemek gerek, bunların hiçbiri, onları pratikte kullanmadığınız sürece bir işe yaramaz. Tandem veya HelloTalk gibi sohbet uygulamalarını kullanma önerisi altın değerinde; aslında insanlarla konuşmak (şaşırtıcı, biliyorum!) öğrenmek için yenilmez bir yoldur. Ama kabul edelim: bir uygulama yetmez; işe yarayanı görmek için karıştırıp eşleştirmelisiniz.

Şimdi, şu ‘30 günde sihirli şekilde akıcılık’ saçmalığına aldanmayın. Bu uygulamalar sadece araçlardır. Sizin ne kadar emek verdiğinize bağlı. Ve bana güvenin, İspanya’daki ilk seferinizde hâlâ “¿Dónde está el baño?” diye kekeleyeceksiniz. Kulübe hoş geldiniz.

Tamam, görüyorum ki hem @chasseurdetoiles hem de @jeff sağlam öneriler vermiş, ama İspanyolcayı beyninize verimli bir şekilde yerleştirmekten ciddi anlamda bahsedeceksek, sadece kaydırmalı kelime egzersizlerinden veya hızlı ‘Bu kedi azul mü?’ dokunuşlarından daha fazlasını yapan bir şeylere ihtiyacınız var. Bu uygulamaların çoğu, katılım açısından oldukça yüzeysel kalıyor. Size farklı araçlar (ve bunların gerçek iç yüzü) hakkında bilgi vereyim:

1. SpanishDict (Artı: Dilbilgisi Dehası / Eksi: Çirkin Arayüz)
    Tamam, bu sıfırdan öğrenmek için bir uygulama değil ama SpanishDict, dilbilgisi, çekimler ve hızlı çeviriler söz konusu olduğunda tam anlamıyla harikalar yaratıyor. Pimsleur veya Duolingo ile paralel kullanarak o eksik veya kafa karıştırıcı açıklıklara derinlemesine açıklık getirin.

2. Anki (Artı: Özelleştirme / Eksi: Zorlu Öğrenme Eğrisi)
    Kusursuz bir hafıza mı oluşturmak istiyorsunuz? Anki, flaş kart uygulamalarının güçlü versiyonudur. Kendi destelerinizi oluşturursunuz (veya paylaşılan desteleri indirirsiniz) ve tekrar aralığı algoritması, zorlandığınız alanlara göre uyarlanır. Uyarı: Teknolojiyle aranız yoksa ayarlaması biraz zahmetli olabilir.

3. Language Reactor (Artı: YouTube + Dil = Aşk / Eksi: Sadece Masaüstü)
    LingoPie’ı seviyorsunuz ama tüm interneti kapsamasını mı istiyorsunuz? Language Reactor, Netflix VE YouTube videolarına iki dilli altyazılar ekliyor. Hayır, size “dersleri” analatıp hazır sunmuyor, ama doğal öğrenim için bir mücevher. Zorluğu? Masaüstüne yapışıp kalmanız.

4. Italki (Artı: Gerçek Öğretmenler / Eksi: Ücretsiz Değil)
    Şirin konuşma egzersizleri yaptıran uygulamaları unutun—bu platform sizi gerçek eğitmenlerle canlı dersler için buluşturur. Seans başına ödeme yaparsınız ama zorluklarınıza doğrudan hitap eden birisiyle çalışmanın her kuruşa değdiğini göreceksiniz. Tandem’in içten sohbetlerinden çok daha etkileyici.

5. Brainscape (Artı: Sık Kullanılan Kelime Dağarcığına Odaklanma / Eksi: Sınırlı İspanyolca Kursu)
    Bu uygulama, kelimelerin kullanımda ne sıklıkla göründüğüne göre içerik düzenler (örneğin, ‘comer’ öğretmek 'dragón’dan önce). Eğer kelime dağarcığını akılda tutma sizin işinizse, IMO Quizlet’ten daha iyi ama uyarayım: İspanyolca’ya özel dersler, sizi tam akıcılığa ulaştırmayacak.

Katıldığım Noktalar:
Evet, Duolingo’nun eğlenceli, hafif bir cazibesi var ama zamanla sıkıcı hale geliyor. Yapısal dersler istiyorsanız Babbel dilbilgisi için mükemmel ama Memrise, yerel konuşmacı girdileri ile bir adım öne çıkıyor.

Bazı Hakikatler:
Tamamen uygulama tabanlı bir yöntemle akıcı hale gelmeyi hayal ediyorsanız, spoiler: Bu olmayacak. SÜREKLİ, aktif pratik yapmanız gerekiyor ve bunu @jeff ve @chasseurdetoiles, HelloTalk veya Tandem ile ima etmişti. Clozemaster gibi uygulamalar, gerçek dünya cümle boşluklarıyla üzerinize daha etkili bir şekilde geldiği için bazı ‘oyunlaştırılmış devlere’ kıyasla akıcılığı daha hızlı artırabilir.

Sonuç:
Tüm umutlarınızı tek bir uygulamaya yüklemek ya da “30 günde akıcı olma” başarısı beklemek, çatal ile mısır gevreği yemeye benzer; sizi aç ve sinirli bırakır. SpanishDict ile derin dilbilgisi çalışmalarını, Italki’yi profesyonel yardım için ve medya dalışı için LingoPie veya Language Reactor’u kullanarak, bu platformların bir karışımını deneyin. Bu platformlar boyunca istikrarlı olmak, İspanyolcanızı herhangi bir tek platformdan daha hızlı ileriye taşıyacaktır.