Jak wyczyścić dane zdjęć na iPhonie bez utraty ważnych wspomnień?

Pamięć mojego iPhone’a jest prawie pełna, a większość miejsca zajmują Zdjęcia. Chcę usunąć zbędne dane zdjęć i zwolnić miejsce, nie usuwając przypadkowo ważnych zdjęć ani filmów. Jak najbezpieczniej najpierw utworzyć kopię zapasową i uporządkować zdjęcia?

Prawdopodobnie nie musisz usuwać całej biblioteki zdjęć. Gdy moja przekroczyła 100 GB, udało mi się odzyskać sporo miejsca, usuwając zbędne pliki otaczające zdjęcia, które naprawdę chciałem zachować.

Zacznij od duplikatów, serii niemal identycznych ujęć, starych zrzutów ekranu, zdjęć Live Photos i dużych plików wideo. Zwykle zajmują one dużo miejsca, a ich usuwanie jest mniej uciążliwe niż przeglądanie ważnych zdjęć jedno po drugim.

Ręczne przeglądanie tysięcy plików nie było dla mnie praktycznym rozwiązaniem, dlatego użyłem aplikacji Clever Cleaner. Sortuje ona zduplikowane i podobne zdjęcia, zduplikowane filmy, zrzuty ekranu, zdjęcia Live Photos oraz duże pliki w osobne grupy. Możesz sprawdzić wszystko przed usunięciem, użyć funkcji Kompresuj, aby zmniejszyć rozmiary zdjęć bez ich usuwania, albo przeglądać poszczególne elementy w trybie Przesuwanie.

Dostępna jest także opcja Inteligentne czyszczenie, która pozwala jednocześnie usuwać podobne zdjęcia i kompresować kwalifikujące się pliki z kilku kategorii. Aplikacja jest bezpłatna, nie zawiera reklam i na początek nie wymaga subskrypcji. Niektóre narzędzia do czyszczenia mają dość wysoki dzienny limit dla nowych użytkowników.

Zalecam przeglądanie biblioteki mniej więcej w tej kolejności:

1. Usuń zduplikowane i podobne zdjęcia.
  2. Sprawdź duże pliki wideo i zduplikowane filmy.
  3. Usuń niepotrzebne zdjęcia Live Photos lub skompresuj te, które warto zachować.
  4. Usuń stare zrzuty ekranu.
  5. Uruchom Inteligentne czyszczenie, jeśli chcesz zająć się kilkoma kategoriami jednocześnie.
  6. Opróżnij album Ostatnio usunięte. W przeciwnym razie miejsce może nie zostać zwolnione nawet przez 30 dni.

Sprawdź również załączniki ze zdjęciami i filmami w aplikacji Wiadomości. Usunięcie pliku ze Zdjęć nie zawsze powoduje usunięcie jego kopii dołączonej do rozmowy. Otwórz rozmowę, stuknij nazwę kontaktu, wybierz opcję Pokaż wszystko w sekcji Zdjęcia, a następnie zaznacz i usuń wszystko, czego już nie potrzebujesz. Usunięcie całej rozmowy spowoduje również usunięcie jej załączników.

Jeśli korzystasz ze Zdjęć iCloud, włącz opcję Optymalizuj dysk iPhone’a w sekcji Ustawienia > Zdjęcia. Dzięki temu na telefonie będą przechowywane mniejsze kopie, a oryginały w pełnej rozdzielczości pozostaną w iCloud.

Łatwiej może być również zacząć od porządkowania konkretnych albumów, zwłaszcza ze starych wakacji lub wydarzeń. Wspólne przejrzenie 50 podobnych zdjęć z podróży jest znacznie szybsze niż przewijanie całej rolki z aparatu. Po zakończeniu głównego porządkowania warto poświęcać minutę lub dwie tygodniowo na usuwanie nowych duplikatów i zrzutów ekranu, aby zapobiec ponownemu narastaniu problemu.

Jeśli chcesz uzyskać więcej miejsca bez utraty ważnych zdjęć, usuwanie wszystkiego jest przesadą. Pozbycie się duplikatów, podobnych ujęć, filmów, zdjęć Live Photos, zrzutów ekranu i starych załączników z Wiadomości zwykle przynosi zauważalną różnicę.