Önemli dosyaları Mac bilgisayarımdan yanlışlıkla sildim ve silindiklerini fark etmeden önce Çöp Kutusu’nu boşalttım. Güvenli, etkili ve kullanımı kolay, güvenilir bir Mac veri kurtarma yazılımı arıyorum çünkü iş belgelerini ve fotoğrafları mümkün olan en kısa sürede gerçekten kurtarmam gerekiyor.
Bir süre önce ücretsiz Mac kurtarma uygulamaları aramaya başladım ve liste beklediğimden çok daha kısaydı. Sözde ücretsiz olanların çoğu tarama yapmanıza izin veriyor, küçük önizlemeler gösteriyor, kurtarılabilir dosyalarla sizi heyecanlandırıyor, sonra da dışa aktarma düğmesine ihtiyaç duyduğunuz anda duruyor. Daha yeni Mac’lerde durum daha da kötü. APFS desteği tutarsız, Apple Silicon eski araçları bozuyor ve bazı uygulamalar terk edilmiş gibi hissettiriyor.
Yine de birkaç ücretsiz seçenek zaman ayırmaya değer geldi.
- PhotoRec
Ödeme duvarı olmayan bir şey istiyorsanız, benim tekrar tekrar döndüğüm seçenek PhotoRec oldu. Açık kaynaklı, çirkin ve kullanışlı. Bir keresinde hasarlı bir SD kartta kullandım ve diğer uygulamaların listelemeyi bile başaramadığı dosyaları çıkardı. Bozulmuş bir harici sürücüde de aynı şey oldu. Beklediğimden fazlasını yaptı.
Ama arayüzü zorlayıcı. Terminal içinde çalışıyor, bu yüzden komut satırı araçlarından nefret ediyorsanız ondan hızlıca vazgeçebilirsiniz. Ayrıca kurtarılan dosyalar genelde genel adlarla geri gelir ve klasör düzeni korunmaz. Verileri alırsınız ama düzenleme kaybolur. Ana hedefiniz önce dosyaları kurtarmak ve karmaşayı sonra sıralamaksa, hâlâ iş görür.
- Exif Untrasher
Bu çok daha dar kapsamlı. Ücretsiz, basit ve çoğunlukla bellek kartları ile kameralardan JPEG fotoğraf kurtarmaya yönelik. Bir keresinde sadece fotoğraflar için gereken bir işte denedim ve yeterince kolaydı, ama bunu tam kapsamlı bir kurtarma paketi gibi görmezdim. Daha çok tek bir özel sorun için elinizin altında tuttuğunuz tek amaçlı bir araç gibi hissettiriyor.
Ücret ödemeye açıksanız, en sorunsuz deneyimi Disk Drill ile yaşadım. Mac kullanımında en az sinir bozucu seçenek gibi geldi. Testlerimde APFS ile sorunsuz çalıştı, Apple Silicon karşısında sorun çıkarmadı ve uygulamayla boğuşmadan harici SSD’leri, USB bellekleri, SD kartları ve hatta Time Machine birimlerini okuyabildi.
Bende öne çıkanlar:
- Kurtarmadan önce önizleme iyi çalıştı, bu da zaman kazandırdı.
- Silinmiş ve biçimlendirilmiş sürücülerde beklediğimden daha iyi sonuçlar verdi.
- Bayttan bayta yedek imaj alma özelliği içeriyor, bu da sürücünüz arızalanıyorsa önemli.
- Fotoğraf ve video desteği sağlam, buna RAW kamera formatları da dahil.
- R-Studio veya PhotoRec gibi araçlara göre uğraşması daha kolay.
Seçtiğiniz uygulamadan daha önemli olan bir şey var. Veri kaybını fark ettiğiniz anda sürücüye yazmayı bırakın. Bunu yıllar önce zor yoldan öğrendim. SSD’lerde TRIM silinen blokları hızla temizler ve modern Mac’lerde fazla zamanınız olmaz. Kurtarmayı da farklı bir sürücüye yapın. Kurtarılan dosyaları aynı diske geri yazmak kötü bir tercihtir.
Dosyalar dahili Mac SSD’nizdeyse, şimdi kullanmayı bırakın. Bu kısım uygulamadan daha önemlidir. TRIM çalıştıktan sonra kurtarma oranları hızla düşer.
Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada hemfikirim, ücretsiz Mac kurtarma araçları oldukça az. Bu durum için PhotoRec konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. İşe yarar, ancak Mac’te normal bir silinen dosya kurtarma işinde kaybolan dosya adları ve klasör yapısı can sıkıcıdır.
Kısa listem:
-
Disk Drill
macOS’te güvenlik, kullanım kolaylığı ve tarama kalitesi açısından en iyi denge.
APFS, harici sürücüler, SD kartlar, USB sürücüler ile iyi çalışır.
Önizleme kullanışlıdır, böylece daha az zaman kaybedersiniz.
Sürücü kararsız görünüyorsa önce bayt düzeyinde bir yedek oluşturun. -
R-Studio
İleri düzey kullanıcılar için daha iyi.
Daha fazla kontrol, daha fazla dosya sistemi ayrıntısı.
Arayüz kullanıcı dostu değildir. Yeniyseniz hata yapmak kolaydır. -
EaseUS Data Recovery Wizard for Mac
Kullanımı basit.
Harici ortamda makul sonuçlar verir.
Daha yeni Mac’lerde karışık sonuçlar gördüm, bu yüzden onu Disk Drill’in altında sıralarım.
Mac ve harici sürücüler için en iyi veri kurtarma yazılımı hakkında kolay okunur bir kaynak istiyorsanız, burada Mac ve harici sürücüler için en iyi 5 veri kurtarma aracını derleyen iyi bir liste var:
en iyi Mac veri kurtarma araçlarını çalışırken görün
Küçük bir ipucu. Kurtarmayı Mac’inize geri değil, farklı bir sürücüye yapın. Bu hata kurtarma işlemlerini hızla mahveder. Silinen dosyalarınız harici bir HDD’deyse, şansınız çok daha yüksektir. Dahili SSD’deyse, hızlı hareket edin.
Eğer bu sizin Mac’inizin dahili SSD’si olsaydı, @mikeappsreviewer ve @techchizkid’in anlattığı kadar iyimser olmazdım. Bazı araçların sağlam olduğu konusunda haklılar, ancak modern Mac’lerde dahili sürücüden silinen dosyaları kurtarma işi SSD davranışı nedeniyle çok hızlı şekilde ters gidebilir. Yani yazılım önemli, ama dosyaların nereden silindiği daha da önemli.
Gerçek uygulamalar için kısa görüşüm:
- Mac için Disk Drill, güvenli ve çok teknik olmayan bir şey istiyorsanız muhtemelen en kolay gerçek dünya seçeneği. Arayüz temiz, önizlemeler faydalı ve APFS’yi birçok eski Mac kurtarma aracından daha iyi ele alma eğiliminde.
- Data Rescue en azından anacağım bir diğer seçenek. Çok uzun zamandır piyasada ve bazı gösterişli kurtarma uygulamalarına göre biraz daha muhafazakâr hissettiriyor.
- R-Studio güçlü, ama açıkçası sadece hafta sonunu buna ayırmadan silinen belgelerinizi/fotoğraflarınızı geri istiyorsanız biraz fazla kaçıyor.
Bir konuda biraz farklı düşünüyorum: insanlar her zaman “önce ücretsiz aracı kullan” demeye atlıyor. Nedenini anlıyorum, ama dosyalar önemliyse, hantal şeylerle vakit kaybedip kurcalamak yerine bana en iyi şansı verecek uygulamayı ilk önce kullanmayı tercih ederim. Mac’i normal şekilde kullandığınız her dakika daha fazla yazma, daha fazla risk, daha fazla sıkıntı demek.
Ayrıca, kurtarma yazılımını kesinlikle kurtarmaya çalıştığınız aynı sürücüye kurmayın. Bu klasik bir hata.
Daha fazla görüş istiyorsanız, bu başlık oldukça faydalı: silinen dosyalar ve harici sürücüler için en iyi Mac veri kurtarma yazılımı seçenekleri
Kısaca:
- Harici sürücü / SD kart = iyi bir ihtimal
- Dahili Mac SSD = olabilir, ama hızlı davranın
- En kolay öneri = Disk Drill
- Çok önemli dosyalar = etrafa tıklamaya devam etmeden önce profesyonel bir hizmeti değerlendirin
Dosyalar harici bir sürücüden, SD karttan veya USB’den silindiyse, dahili Mac SSD’sinde olmalarına göre daha umutluyum. Bu ayrım çok büyük.
Benim görüşüm @techchizkid, @espritlibre ve @mikeappsreviewer’dan biraz farklı: insanlar uygulama listesine fazla, sürücünün fiziksel olarak sağlıklı olup olmadığına ise yeterince odaklanmıyor. Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, bağlantısı kopuyorsa veya alışılmadık derecede yavaşladıysa, yazılım durumu daha da kötüleştirebilir. Bu durumda önce klon alın ya da durup bir laboratuvarı değerlendirin.
Yazılım tarafında, çoğu Mac kullanıcısına önereceğim araç Disk Drill olurdu.
Disk Drill’in artıları
- sade Mac arayüzü
- iyi APFS desteği
- kolay dosya önizleme
- harici medyayı iyi tarayabilir
- disk imajı / yedekleme seçenekleri içerir
Disk Drill’in eksileri
- gerçekten kurtarma gerekiyorsa ucuz değil
- büyük sürücülerde tarama sonuçları bunaltıcı görünebilir
- yeni Mac’lerde dahili SSD kurtarma, uygulama kötü olduğu için değil TRIM nedeniyle hâlâ biraz şansa bağlı
R-Studio’yu yalnızca bölümleri ve dosya sistemi ayrıntılarını okumakta rahatsanız öne çıkarırdım. PhotoRec hâlâ günü kurtarabilir, ama dosya adı karmaşasının acımasız olduğu konusunda diğerlerine katılıyorum. Biraz daha eski usul ve temkinli bir şey istiyorsanız Data Rescue’ya da bakmaya değer.
Pek popüler olmayan bir görüş: silinen dosyalar gerçekten kritikse, art arda üç farklı uygulamayla denemeler yapmayı atlayın. Tek bir sağlam araç seçin, tercihen Disk Drill, başka bir sürücüden tarayın ve kurtarmayı başka bir yere yapın. Fazla deneme-yanılma, insanların kurtarılabilir olanı tamamen kaybetmesine yol açar.