Przypadkowo usunąłem kilka folderów z mojej karty CF przed wykonaniem kopii zapasowej zdjęć i teraz próbuję odzyskać brakujące pliki. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszego narzędzia do odzyskiwania danych z karty CF, które może bezpiecznie przywrócić usunięte foldery i obrazy, nie pogarszając sytuacji.
Zawodowo fotografuję wydarzenia i tak, miałem ten moment, kiedy żołądek podchodzi do gardła. Podłączasz kartę CompactFlash po długim zleceniu, a komputer nic nie pokazuje albo, co gorsza, mówi, że kartę trzeba sformatować. Nieraz musiałem odzyskiwać pliki z uszkodzonych kart CF, więc oto sposób, którego się trzymam, kiedy tak się dzieje.
Moim pierwszym krokiem jest od razu program do odzyskiwania danych. Nie bawię się najpierw w przypadkowe wbudowane narzędzia. Z mojego doświadczenia Disk Drill był najmniej irytującą opcją i tą, która radziła sobie z moimi plikami RAW przy najmniejszej liczbie problemów. Używałem go do plików CR2, NEF i ARW, a także do dużych klipów wideo porozrzucanych po całej karcie. PhotoRec działa, jasne, ale wrzuca wszystko do jednego bałaganu i usuwa oryginalne nazwy. Recuva wydawała mi się słaba przy profesjonalnych formatach aparatów. Disk Drill oszczędził mi czas, bo mogłem najpierw podejrzeć pliki, co ma znaczenie, kiedy próbujesz odróżnić zepsute ujęcie od takiego, które da się wykorzystać.
Co zrobiłbym najpierw
- Zainstaluj program do odzyskiwania na głównym dysku komputera. Zainstaluj go na dysku wewnętrznym, nie na karcie CF. Nie zapisuj niczego na karcie.
- Utwórz pełny obraz karty. Jeśli karta działa niestabilnie, wolno lub zgłasza błędy odczytu, najpierw utwórz kopię bajt po bajcie. Skanuj plik obrazu zamiast w kółko obciążać oryginalną kartę.
- Zeskanuj kartę lub obraz. Wskaż w programie właściwe źródło i pozwól mu zakończyć pracę. Nie przerywaj i nie uruchamiaj skanowania ponownie, chyba że całkowicie się zawiesi.
- Sprawdź podgląd znalezionych plików. Zawsze sprawdzam zdjęcia i klipy przed przywróceniem. To oszczędza czas i daje ogólne pojęcie o tym, co przetrwało w nienaruszonym stanie.
- Odzyskaj pliki w innym miejscu. Na wewnętrzny SSD, zewnętrzny SSD, inny dysk twardy, cokolwiek. Nie przywracaj ich na tę samą kartę CF. Jeśli to zrobisz, ryzykujesz nadpisaniem danych, które próbujesz uratować.
Podczas skanowania obowiązuje kilka zasad, które uznałbym za nienegocjowalne. W wielu takich przypadkach pliki nadal znajdują się na karcie. Uszkodzony jest indeks systemu plików, a nie same dane obrazu. Twoim zadaniem jest więc unikać wszystkiego, co mogłoby spowodować ponowny zapis na karcie.
Zasady, których nauczyłem się na własnej skórze
- Przestań robić zdjęcia na tej karcie. Nie rób zdjęć testowych. Nie kopiuj na nią śmieci, żeby sprawdzić, czy nadal działa. Każdy nowy zapis zwiększa ryzyko bezpowrotnej utraty starych plików.
- Zignoruj każdy komunikat o formatowaniu. Jeśli Windows lub macOS mówi, że karta jest nieczytelna i chce ją sformatować, kliknij nie. Nie pozwalaj jeszcze systemowi niczego naprawiać.
- Użyj czytnika kart. Przestałem używać do takich rzeczy połączenia USB aparatu. Porządny czytnik kart daje komputerowi lepszy dostęp niskiego poziomu, a narzędzia do odzyskiwania zwykle działają z nim lepiej.
- Sprawdź, czy karta nadal jest widoczna w narzędziach systemowych. W systemie Windows otwórz Zarządzanie dyskami. Na Macu otwórz Narzędzie dyskowe. Jeśli karta CF pojawia się z mniej więcej prawidłową pojemnością, szanse na odzyskanie danych są nadal całkiem dobre. Jeśli w ogóle się nie pojawia albo karta została wygięta, pękła lub uległa przegrzaniu, oprogramowanie może nie wystarczyć.
- Jeśli filmy wrócą uszkodzone, spróbuj naprawić je po odzyskaniu. Zdarzało mi się, że odzyskane klipy nie dawały się odtworzyć, nawet gdy rozmiar pliku wyglądał prawidłowo. VLC czasem pomaga, jeśli ustawisz go tak, aby zawsze naprawiał uszkodzone pliki AVI. W niektórych przypadkach warto też spróbować Untrunc, głównie przy uszkodzonych nagłówkach.
- Naprawiaj kartę dopiero wtedy, gdy twoje pliki są bezpieczne. Gdy zdjęcia i filmy zostaną skopiowane i sprawdzone, dopiero wtedy możesz pomyśleć o naprawie karty. CHKDSK w systemie Windows lub Pierwsza pomoc na Macu mogą pomóc. Przez większość czasu, po potwierdzeniu odzyskania danych, formatuję kartę w aparacie i uważnie obserwuję ją podczas kolejnej sesji.
Jedna rzecz, którą warto sprawdzić
Jeśli twoje urządzenie prawidłowo rozpoznaje pojemność karty, na przykład karta 32 GB jest widoczna jako około 32 GB, kontynuowałbym odzyskiwanie danych za pomocą oprogramowania, zanim założysz, że karta jest martwa. Jeśli system w ogóle nic nie widzi albo karta rozłącza się co kilka sekund, może być potrzebne laboratorium. Widziałem karty, w których oprogramowanie wystarczało, i inne, w których sam sprzęt był całkowicie uszkodzony.
Krótka wersja
Przestań używać karty CF. Nie formatuj jej. Odczytaj ją przez czytnik kart. Najpierw utwórz jej klon, jeśli wygląda na niestabilną. Przeskanuj ją za pomocą Disk Drill. Odzyskane pliki zapisz na innym dysku. Następnie przetestuj pliki, zwłaszcza wideo.
To okropne uczucie, kiedy coś takiego się dzieje, wiem. Mimo to, jeśli będziesz działać ostrożnie i nie zapiszesz nic nowego na karcie, twoje pliki często wciąż mają szansę.
Usunięte foldery na karcie CF często da się odzyskać, jeśli od razu przestałeś używać karty. To ma większe znaczenie niż sama aplikacja.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer co do Disk Drill. Moja niewielka różnica zdań jest taka. Jeśli foldery zniknęły, ale karta nadal działa poprawnie, najpierw zrobiłbym jeden pełny skan, zanim poświęcisz czas na dodatkowe kroki naprawcze. Im mniej ingerencji w kartę, tym lepiej.
Co bym wybrał:
-
Disk Drill
Najlepszy wybór, jeśli zależy Ci na strukturze folderów, podglądach i obsłudze formatów RAW. Na kartach CF to bardzo pomaga, jeśli fotografowałeś w CR2, NEF, RAF, ARW lub nagrywałeś wideo. Deep Scan sprawdza się dobrze, gdy usunięte foldery nie pojawiają się już w zwykłym skanie. -
R-Studio
Lepszy wybór, jeśli zależy Ci na odtworzeniu oryginalnego systemu plików i drzewa folderów. Jest mniej przyjazny. Bardziej techniczny. Lepszy w trudniejszych przypadkach. -
PhotoRec
Dobra opcja ostatniej szansy. Darmowy. Często odzyskuje pliki, ale nazwy plików i foldery są w kompletnym nieładzie. Przy tysiącach zdjęć szybko staje się to męczące.
Jeśli więc chcesz najlepszego kompromisu, zacząłbym od Disk Drill. Jeśli Disk Drill znajdzie pliki, ale odzyskiwanie folderów wygląda słabo, potem spróbuj R-Studio.
Kilka rzeczy, które ludzie pomijają:
- Sortuj wyniki według typu pliku i daty wykonania. To pomaga szybko wychwycić zestaw usuniętych folderów.
- Najpierw odzyskaj małą partię. Otwórz pliki RAW w 100 procentach i sprawdź, czy nie są uszkodzone.
- Jeśli karta została sformatowana w aparacie po usunięciu danych, odzyskanie nadal jest możliwe. Wyszukaj recover files from a formatted CF card. Ta sama idea, inny rodzaj uszkodzenia.
Ten tytuł poradnika jest też lepszy pod wyszukiwanie:
odzyskaj pliki z sformatowanej karty CF, szybkie kroki, które działają
Jeśli karta CF rozłącza się, pokazuje 0 bajtów albo klika w czytniku, pomiń oprogramowanie i oddaj ją do laboratorium. Jeśli montuje się w miarę normalnie i pokazuje prawidłowy rozmiar, odzyskiwanie programowe nadal ma duże szanse powodzenia.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer i @jeff w jednej głównej kwestii: jeśli karta CF nadal się montuje i pokazuje prawidłową pojemność, odzyskiwanie programowe to właściwy kierunek. Z czym nieco się nie zgadzam, to sięganie od razu po najbardziej zaawansowane narzędzie za każdym razem. Jeśli tylko usunąłeś foldery i nie używałeś ponownie karty, to jest to akurat jeden z łatwiejszych przypadków odzyskiwania.
W tej konkretnej sytuacji Disk Drill to prawdopodobnie najlepszy pierwszy wybór do odzyskiwania danych z karty CF. Nie dlatego, że to magia, ale dlatego, że zwykle dobrze radzi sobie z praktycznymi rzeczami, których ludzie naprawdę potrzebują: podglądem zdjęć, wyraźnym rozdzieleniem znalezionych/usuniętych danych, i zazwyczaj całkiem nieźle obsługuje pliki z aparatu zamiast zamieniać odzyskiwanie w szufladę pełną śmieci. Jeśli Twoim celem jest odzyskanie usuniętych folderów z karty CompactFlash bez spędzania całej nocy na sortowaniu nienazwanych plików, to ma ogromne znaczenie.
Moje zdanie:
- Disk Drill: najlepsza pierwsza próba dla usuniętych folderów, zdjęć RAW i normalnego ludzkiego workflow
- R-Studio: lepsze, jeśli struktura folderów jest bardzo ważna i nie przeszkadza Ci bardziej techniczny interfejs
- PhotoRec: w porządku, jeśli jedynym wymaganiem jest darmowość, ale chaos w nazewnictwie plików jest jak najbardziej realny
Jedna rzecz, którą bym dodał, a na którą oni nie położyli wystarczającego nacisku: jeśli usunięte foldery zawierały zdjęcia z tej samej sesji, sprawdź metadane po odzyskaniu, a nie tylko miniatury. Miałem pliki, które wyglądały dobrze w podglądzie, a potem dziwnie zachowywały się w Lightroomie. Najpierw odzyskaj 20 do 30 plików i przetestuj je w aplikacji, której faktycznie używasz.
Poza tym, jeśli foldery zostały usunięte w aparacie, odzyskiwanie może być trochę bardziej bałaganiarskie niż po usunięciu na komputerze. Nadal jest możliwe, po prostu czasami mniej uporządkowane.
Dla osób, które tego szukają, to przydatny wątek o wskazówkach dotyczących odzyskiwania danych z kart CF dla usuniętych zdjęć i folderów.
Krótka wersja: przestań używać karty, użyj czytnika, najpierw przeskanuj ją programem Disk Drill, odzyskaj dane na inny dysk i zweryfikuj pliki, zanim zrobisz cokolwiek innego. Jeśli Disk Drill znajdzie pliki, ale drzewo folderów będzie kompletnym bałaganem, wtedy wypróbuj R-Studio. Jeśli karta zacznie się rozłączać albo dziwnie odczytywać dane, przestań przy niej grzebać, bo sytuacja może się szybko pogorszyć.
Trochę polemizowałbym z podejściem najpierw drzewo folderów. Jeśli foldery zostały usunięte, ale karta CF nie była ponownie używana, prawdziwym priorytetem jest czyste odzyskanie danych obrazów, zanim zacznie się walczyć o idealną strukturę.
Do tego Disk Drill to solidny pierwszy krok.
Zalety
- Dobrze radzi sobie z formatami RAW i popularnymi nośnikami aparatów
- Podgląd pomaga szybko odfiltrować śmieci
- Zwykle łatwiej to uporządkować niż w PhotoRec
- Lepszy workflow dla początkujących niż w R-Studio
Wady
- To nie jest najtańsza opcja
- Odzyskiwanie folderów nie zawsze jest idealne
- Głębokie skany mogą zwracać duplikaty
- Przy mocno uszkodzonych kartach to nie jest cudowne narzędzie
W dużej mierze zgadzam się z @jeff, @sternenwanderer i @mikeappsreviewer, że PhotoRec jest bardziej czymś w rodzaju pojemnika ratunkowego, a R-Studio sprawdza się lepiej, gdy zależy Ci na poważnej rekonstrukcji systemu plików. Jedyna rzecz, z którą bym się nie zgodził, to obsesyjne dążenie do odtworzenia oryginalnych usuniętych folderów, jeśli same pliki da się odzyskać i są nienaruszone.
Jedna dodatkowa wskazówka: sprawdź, czy Twoja karta CF używa FAT32 czy exFAT. Na starszych kartach CF z FAT32 metadane usuniętych folderów mogą znikać szybciej, więc aplikacje do odzyskiwania mogą znaleźć zdjęcia, ale słabo odtworzyć nazwy folderów. To normalne.
Czyli moja kolejność:
- Disk Drill
- R-Studio
- PhotoRec
Jeśli karta zaczyna zawieszać czytnik, zatrzymaj się i najpierw wykonaj jej obraz albo oddaj ją do profesjonalnego laboratorium.