Odzyskać usunięte filmy z karty SD po przypadkowym naciśnięciu Usuń?

Przypadkowo nacisnąłem usuń i skasowałem ważne filmy z mojej karty SD, zanim zrobiłem ich kopię zapasową. Od razu przestałem używać karty, ponieważ obawiam się, że pliki mogą zostać nadpisane. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu odzyskania usuniętych filmów z karty SD oraz tego, jakie oprogramowanie do odzyskiwania danych lub kroki faktycznie działają.

Raz straciłem klip z karty SD po zbyt szybkim zwalnianiu miejsca. Liczyło się to, co zrobiłem w następnej minucie. Jeśli usunąłeś film, najlepiej od razu przestań dotykać karty.

To, co zwykle się dzieje, jest proste. Aparat lub karta nie usuwa od razu danych wideo. Oznacza miejsce jako wolne. Twoje stare nagranie często tam pozostaje, dopóki nowe nagrania nie zostaną zapisane na jego miejscu. Jeśli nadal będziesz nagrywać, twoje szanse szybko spadną.

Najpierw zostaw kartę w spokoju

Zrób najpierw to:

1. Przestań nagrywać.
  2. Nie rób też zdjęć.
  3. Nie formatuj karty.
  4. Wyjmij ją z aparatu.

Ciągle widzę, jak ludzie tracą nagrania, które dałoby się odzyskać, bo dalej używali karty do jeszcze jednego testowego klipu. To zły ruch. Gdy sektory zostaną nadpisane, oprogramowanie ma mniej do odzyskania.

Sprawdź, czy komputer nadal widzi kartę

Włóż kartę do czytnika i podłącz go do komputera.

Jeśli system Windows informuje, że kartę trzeba sformatować, lub pokazuje ją jako RAW, jeszcze nie panikuj. Programy do odzyskiwania danych często nadal odczytują urządzenie i skanują surowe dane. Kluczowa jest detekcja. Jeśli komputer widzi urządzenie pamięci masowej, nadal masz jakąś drogę działania.

Jeśli karta w ogóle się nie wyświetla, na tym bym poprzestał. Odłączanie i ponowne podłączanie dziesięć razy rzadko cokolwiek sensownego naprawia. W tym momencie większy sens ma skorzystanie z firmy odzyskującej dane.

Zacznij od oprogramowania

W przypadku usuniętych plików wideo zacząłbym od Disk Drill.

Powodem jest jego tryb Advanced Camera Recovery. Wiele kamer nie zapisuje długich filmów w jednym uporządkowanym bloku. Rozrzucają fragmenty pliku po całej karcie. Widziałem to szczególnie w kamerach sportowych i dronach. Standardowe skanowanie może znaleźć fragmenty, ale nie zdoła odbudować odtwarzalnego wideo.

Ten tryb został stworzony z myślą o pofragmentowanych nagraniach z kamer. Próbuje złożyć wideo z powrotem w całość w sposób, który zwykłe odzyskiwanie plików często pomija. Przydatne, jeśli Twoje klipy pochodzą z urządzeń GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360, wideorejestratorów i podobnego sprzętu.

Podstawowy przebieg odzyskiwania

1. Podłącz kartę za pomocą czytnika kart.
  2. Otwórz Disk Drill.
  3. Wybierz kartę pamięci.
  4. Wybierz Advanced Camera Recovery.
  5. Uruchom skanowanie.
  6. Podejrzyj znalezione pliki.
  7. Zapisz odzyskane filmy na innym dysku.

Nie przywracaj plików z powrotem na tę samą kartę. Zrobiłem to lata temu ze zdjęciami. Skończyło się źle.

Jeśli pierwsze narzędzie coś pominie, wypróbuj inne

Żadna pojedyncza aplikacja do odzyskiwania nie odzyskuje wszystkiego. Zdarzyło mi się, że jedno narzędzie pominęło klipy, a inne odnalazło je na tej samej karcie.

1. PhotoRec. Darmowe, solidne, brzydkie. Często odzyskuje pliki bez oryginalnych nazw i struktury folderów.
  2. R-Studio. Dobre opcje głębokiego skanowania. Wymaga trochę nauki, a interfejs nie jest przyjazny.
  3. DiskGenius. Warto spróbować, jeśli karta ma uszkodzony system plików lub problemy z partycjami.

Różne narzędzia analizują kartę na różne sposoby. Drugie skanowanie czasem znajduje więcej albo znajduje czystszą wersję tego samego filmu.

Jeśli nagranie ma znaczenie, najpierw utwórz obraz

Jeśli są to nagrania ze ślubu, płatna praca dla klienta, rodzinne materiały lub cokolwiek, z czym nie chcesz ryzykować, utwórz pełny obraz dysku przed odzyskiwaniem.

Obraz bajt po bajcie daje zamrożoną kopię karty w jej obecnym stanie. Następnie skanujesz kopię, zamiast wciąż obciążać oryginalną kartę. To jeden z nielicznych nawyków profesjonalistów od odzyskiwania danych, który od razu ma sens, gdy sam tego spróbujesz.

Wiedz, kiedy przestać robić to samodzielnie

Oprogramowanie zwykle działa najlepiej w przypadku takich logicznych problemów:

1. Usunięte filmy.
  2. Przypadkowe formatowanie.
  3. Uszkodzenie systemu plików.
  4. Stan karty RAW.
  5. Brakujące pliki na karcie, która nadal wydaje się sprawna.

Zamiast tego rozważyłbym skorzystanie z usługi odzyskiwania danych, jeśli zauważysz którykolwiek z tych problemów:

1. Karta jest wygięta, pęknięta lub w inny sposób uszkodzona.
  2. Nagrzewa się bez wyraźnego powodu.
  3. Komputer w ogóle jej nie wykrywa.
  4. Karta rozłącza się podczas skanowania.
  5. Materiał jest na tyle ważny, że nieudana próba samodzielnego odzyskiwania byłaby bolesna.

Gdy pojawiają się problemy sprzętowe, domowe odzyskiwanie staje się bardziej ryzykowne. Kolejne skanowanie po skanowaniu uszkodzonej karty czasami pogarsza sytuację.

Krótka wersja. Przestań używać karty, sprawdź, czy komputer ją wykrywa, przeskanuj ją oprogramowaniem do odzyskiwania danych, zapisz wyniki w innym miejscu i nie eksperymentuj dalej, jeśli karta wygląda na fizycznie niestabilną. Taka kolejność dawała mi najlepsze wyniki, gdy musiałem zajmować się takimi sytuacjami.

Najważniejszą część zrobiłeś dobrze. Przestałeś używać karty SD.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w tej kwestii. Różnię się jednak w jednym punkcie. Jeśli karta pokazuje RAW albo prosi o formatowanie, nie spieszyłbym się z uruchamianiem wielu skanów najpierw na oryginalnej karcie. Najpierw zrobiłbym obraz karty, jeśli te filmy są ważne. Jeden zły odczyt na niestabilnej karcie i sytuacja robi się bardziej skomplikowana.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Zablokuj kartę SD, jeśli ma mały przełącznik blokady zapisu.
  2. Użyj porządnego czytnika kart, a nie aparatu przez USB.
  3. Sprawdź, czy nie ma oznak problemów, bo SMART nie jest dostępny w większości kart SD, więc zwracaj uwagę na wolne odczyty, rozłączenia lub błędy we-wy.
  4. Sklonuj kartę do pliku obrazu za pomocą czegoś stabilnego.
  5. Uruchom odzyskiwanie na obrazie, nie na karcie.

Do klonowania w Windows użyłbym USB Image Tool albo HDD Raw Copy Tool. Na Macu lub Linuksie bezpieczniejszym wyborem jest ddrescue, jeśli odczyty zawodzą. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli twoja karta ma słabe sektory, powtarzane skany tylko marnują czas i ją obciążają.

Do odzyskiwania Disk Drill to solidny pierwszy wybór do usuniętych filmów z kart SD, zwłaszcza jeśli nagranie pochodziło z aparatu, drona lub kamery sportowej. Jeśli znajdzie wiele wersji tego samego klipu, odzyskaj je wszystkie na komputer. Sprawdź rozmiar pliku, długość i odtwarzanie w VLC. Większy plik nie zawsze oznacza lepszy plik. Nauczyłem się tego w irytujący sposób.

Jest jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Jeśli odzyskany film nie chce się odtwarzać, wypróbuj narzędzia do naprawy uszkodzonych nagłówków MP4 lub MOV. Odzyskiwanie po usunięciu i naprawa wideo to dwa różne kroki. Plik odzyskany w 90 procentach nadal może wymagać naprawy, zanim da się go otworzyć.

Jeśli karta się rozłącza, nagrzewa albo znika z Zarządzania dyskami, przestań działać samodzielnie. To bardziej wskazuje na awarię sprzętową niż zwykłe usunięcie.

Poza tym ten krótki klip wyjaśnia odzyskiwanie filmów z karty pamięci prostym językiem:
obejrzyj tę rolkę na Instagramie o odzyskiwaniu usuniętych filmów z karty pamięci

Jedną rzecz dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @techchizkid: najpierw sprawdź kartę bezpośrednio w aparacie, ale tylko pod kątem odtwarzania, nie nagrywania ani formatowania. Niektóre aparaty robią dziwne miękkie usuwanie / aktualizację bazy danych i klip może nadal pojawiać się przy odtwarzaniu, nawet gdy karta wygląda nieprawidłowo na komputerze. Jeśli tam jest, skopiuj go za pomocą opcji eksportu w aparacie, jeśli jest dostępna. Jeśli nie, przejdź do czytnika.

Nie przywiązywałbym też zbyt dużej wagi do nazw plików. Przy odzyskiwaniu usuniętych filmów z karty SD nazwy i foldery często są już stracone, ale samo wideo może nadal być w porządku. Priorytetem powinna być możliwość odzyskania danych, a nie porządek.

Disk Drill ma tu sens, zwłaszcza w przypadku nagrań z aparatu, ale posortowałbym wyniki według typu pliku i rozmiaru, a następnie najpierw odzyskał największe najbardziej prawdopodobne trafienia. Potem sprawdź je w VLC. Jeśli klip zostanie znaleziony, ale nie da się go otworzyć, to nie zawsze oznacza całkowitą porażkę. Czasami dane wideo są na miejscu, a uszkodzony jest tylko kontener lub nagłówek.

Jeszcze jedna mała, ale ważna rzecz: jeśli materiał był nagrany na exFAT, a usunięcie nastąpiło w aparacie, istnieje szansa, że metadane systemu plików zostały zmienione w sposób, który sprawia, że undelete działa słabiej niż carving oparty na sygnaturach. Więc nie panikuj, jeśli pierwszy przebieg będzie wyglądał chaotycznie.

Aby poznać więcej praktycznych wskazówek dotyczących odzyskiwania usuniętych filmów z karty SD oraz doświadczeń użytkowników, sprawdź tę dyskusję o odzyskiwaniu usuniętych filmów z praktyki.

Jeśli karta zaczyna działać wolno, zgłasza błędy odczytu albo losowo się montuje i odmontowuje, przestań z nią majstrować. To moment, w którym samodzielne działania przechodzą z może da się odzyskać do ojej, tylko pogorszyłem sytuację. Trochę słabo, ale to prawda.