Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego dysku twardego i zbyt późno zdałem sobie sprawę, że nie mam kopii zapasowej. Szukam pomocy w odzyskiwaniu plików z dysku twardego, w tym najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych lub kroków, aby nie pogorszyć sytuacji. Te dokumenty i zdjęcia są naprawdę ważne i potrzebuję porady na temat najbezpieczniejszego sposobu, aby spróbować je odzyskać.
Najpierw weź oddech. Znam to uczucie, kiedy żołądek podchodzi do gardła, gdy pliki znikają. Mimo to na dysku twardym usunięte nie zawsze znaczy wymazane. Jeśli zareagujesz szybko i nie będziesz nic robić na dysku, masz całkiem niezłe szanse.
Natychmiast przestań używać dysku
Ta część jest ważniejsza niż wszystko inne. W chwili, gdy zauważam, że pliki zniknęły, przestaję zapisywać, pobierać, przeglądać, robić cokolwiek. Jeśli brakujące rzeczy były na głównym dysku systemowym, nawet zwykłe korzystanie z internetu powoduje zapisy w tle.
Tego nauczyłem się w trudny sposób i to proste. Gdy usuwasz plik, Windows lub macOS zwykle oznacza to miejsce jako wolne. Stare dane często tam zostają, dopóki coś nowego ich nie nadpisze. Dlatego każdy nowy zapis to ryzyko. Jeśli nadal używasz dysku, zwiększasz szansę na zniszczenie właśnie tego pliku, który chcesz odzyskać.
Więc tak, przestań używać dysku. Całkowicie.
Ustal, z którego dysku utraciłeś pliki
- Dysk zewnętrzny lub dodatkowy dysk wewnętrzny
Najlepszy przypadek. Odłącz go i podłącz do innego komputera. Przeskanuj go tam, gdzie nie dodajesz nowych danych na ten sam dysk. - Główny dysk systemowy
Tu sytuacja szybko się komplikuje. Uruchomiłbym komputer z pamięci USB albo podłączył dysk do drugiej maszyny. Cel jest ten sam: uniknąć zapisywania nowych danych na dysku podczas próby odzyskiwania.
Uruchom oprogramowanie do odzyskiwania danych i nie instaluj go na tym samym dysku
Jeśli szybko zauważyłeś usunięcie, oprogramowanie do odzyskiwania danych to miejsce, w którym większość osób uzyskuje rezultaty. Przez lata wypróbowałem kilka narzędzi i tym, do którego ciągle wracałem, był Disk Drill.
To, co mnie wyróżniło, to fakt, że program sięga dalej niż tylko do niedawno usuniętych rzeczy i często znajduje pliki ukryte głębiej w bałaganie systemu plików. Pomaga też funkcja podglądu. Możesz sprawdzić, czy plik nadal się otwiera przed przywróceniem, co oszczędza wiele złudnej nadziei. Darmowa wersja skanuje i pokazuje podgląd, a płatność pojawia się dopiero wtedy, gdy chcesz odzyskać dane.
To, co ludzie często psują, to instalacja programu na innym dysku. Nie na tym, który skanujesz. Sam kiedyś zrobiłem to źle, lata temu. Zły pomysł. Nie chcesz, aby aplikacja do odzyskiwania nadpisywała dane, które próbujesz uratować.
Rzeczy, które warto wiedzieć, zanim zaczniesz
- Dyski twarde zwykle dają większe szanse niż SSD
Tradycyjne dyski HDD są zazwyczaj bardziej przyjazne dla odzyskiwania danych. Dyski SSD są mniej wyrozumiałe. Poza tym niektóre nowsze dyski twarde obsługują TRIM, więc nie zwlekałbym z tym godzinami, myśląc, że pliki będą czekać w nieskończoność. - Jeśli dysk klika lub zgrzyta, zatrzymaj się
Oprogramowanie nie naprawi uszkodzeń fizycznych. Jeśli słyszysz klikanie, skrobanie lub zgrzytanie, to już nie jest sytuacja do samodzielnego działania. To zadanie dla laboratorium odzyskiwania danych. - Zrób jedno porządne skanowanie, a nie dziesięć przypadkowych
Uruchamianie skanu za skanem zwykle tylko marnuje czas. Jedno dokładne przejście często wystarcza. Po tym zapisz odzyskane pliki w innym miejscu i sprawdź, co udało się odzyskać.
Jeśli zareagujesz szybko i będziesz działać ostrożnie, masz całkiem niezłe szanse na odzyskanie plików. Zachowałbym spokój, działał po kolei i unikał dotykania oryginalnego dysku bardziej, niż to konieczne.
Dodałbym jeden krok, zanim uruchomisz jakiekolwiek skanowanie: wykonaj obraz sektor po sektorze dysku, jeśli pliki są bardzo ważne. @mikeappsreviewer ma rację, że trzeba przestać używać dysku, ale nie jestem zwolennikiem skanowania najpierw oryginalnego dysku, jeśli masz wystarczająco dużo wolnego miejsca na innym nośniku.
Użyj czegoś takiego jak ddrescue na Linuksie albo narzędzia do tworzenia obrazów w R-Studio na Windowsie. Pracuj na obrazie, nie na źródle. Jeśli skanowanie pójdzie źle albo dysk zacznie się pogarszać, nadal masz jedną czystą próbę w zapasie. Laboratoria robią tak nie bez powodu.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill jest w porządku przy prostym usuwaniu plików i jest łatwy w użyciu. Jeśli Disk Drill czegoś nie znajdzie, wypróbuj Recuva do niedawno usuniętych plików albo PhotoRec, jeśli zależy Ci tylko na zawartości plików i nazwy folderów nie mają znaczenia. PhotoRec jest brzydki, ale lepiej odzyskuje dane z uszkodzonych systemów plików niż wiele dopracowanych aplikacji.
Jeszcze kilka rzeczy, które ludzie pomijają:
- Sprawdź kosz synchronizacji chmury. OneDrive, Google Drive, Dropbox.
- Sprawdź historię plików, kopie w tle, migawki Time Machine.
- Najpierw sortuj odzyskane pliki według typu i daty. To oszczędza czas.
- Zawsze odzyskuj na inny dysk. Ludzie nadal to psują.
Jeśli dysk pokazuje błędy SMART, wolno odczytuje dane albo zawiesza Eksplorator, przestań robić losowe skany. Najpierw wykonaj klon. Czas ma tu większe znaczenie niż prędkość.
Jeśli chcesz też szybki przewodnik wizualny, ten reel porady dotyczące odzyskiwania danych z dysku twardego po usunięciu plików łatwo przejrzeć.
Jedna rzecz, na którą naciskałbym, a której @mikeappsreviewer i @caminantenocturno dotknęli tylko pośrednio: ustal jak pliki zostały usunięte, zanim zaczniesz rzucać w to narzędziami. Jeśli było to normalne usunięcie, najpierw sprawdź Kosz oraz wszelkie kosze specyficzne dla danej aplikacji. Wiele programów przechowuje własne foldery tymczasowe lub eksportu i ludzie o tym zapominają. Jeśli pliki zostały wycięte podczas przenoszenia i zniknęły, przeszukaj cały dysk według rozszerzenia pliku, zanim uznasz, że przepadły.
Nie oceniaj też oprogramowania do odzyskiwania po pierwszej liście wyników skanowania. Nazwy plików mogą wyglądać idealnie, a mimo to być uszkodzone, albo wyglądać na zniekształcone i nadal dać się dobrze odzyskać. Właśnie dlatego Disk Drill jest przydatny, nie tylko dlatego, że dobrze skanuje, ale też dlatego, że podgląd możliwych do odzyskania plików oszczędza mnóstwo zmarnowanego czasu. Nie do końca zgadzam się też z pomysłem, że w każdym przypadku wystarczy jedno skanowanie. Czasami szybkie skanowanie pomija to, co znajduje głębszy przebieg, zwłaszcza na bałaganiarskich systemach plików.
Jeszcze jedna wskazówka: jeśli dane są ważne dla pracy, zdjęć, podatków, dokumentów prawnych czy czegokolwiek innego, zapisz nazwy folderów, nazwy plików i przybliżone daty zanim zaczniesz. Brzmi głupio, ale gdy patrzysz na 40 000 odzyskanych plików o nazwach FILE0001.jpg, mózg zamienia się w zupę.
Jeśli Windows nadal normalnie widzi dysk, najpierw uruchom kontrolę SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub czegoś podobnego. Jeśli stan jest zły, przestań działać samodzielnie i wykonaj obraz lub klon, zanim zrobisz cokolwiek więcej.
A dla każdego, kto bada ten temat, ten wpis o wskazówkach i dyskusji na temat odzyskiwania plików z zewnętrznego dysku twardego też jest całkiem trafny.
Jeszcze jedna kwestia: sprawdź, czy usunięcie było lokalne, czy to tylko problem z widokiem. Widziałem pliki „usunięte”, które okazywały się ukryte przez zły filtr, niewłaściwy profil użytkownika, uszkodzoną bibliotekę albo zmienioną literę dysku. Przed odzyskiwaniem przeszukaj cały dysk według dokładnej nazwy pliku i rozszerzenia, najlepiej z innego komputera, jeśli to możliwe.
Trochę nie zgadzam się z podejściem „zrób tylko jeden porządny skan” jako ogólną zasadą. Na sprawnym dysku szybki przebieg, a potem głębokie skanowanie mogą mieć sens. Różne metody znajdują różne rzeczy.
W przypadku Disk Drill konkretnie:
Zalety
- bardzo łatwy podgląd odzyskiwanych plików
- dobry przy zwykłych usunięciach i sformatowanych partycjach
- przyzwoite sortowanie według typów plików, co pomaga przy dużych odzyskach
Wady
- głębsze skany mogą zwracać dużo surowych plików z chaotycznymi nazwami
- płatne odzyskiwanie może wydawać się drogie przy jednorazowym użyciu
- nie jest to mój pierwszy wybór, jeśli dysk jest fizycznie niestabilny
Jeśli Disk Drill nic nie odzyska, porównaj wyniki z Recuva, R-Studio albo PhotoRec, zanim się poddasz. I tak, uwagi od @caminantenocturno, @nachtschatten i @mikeappsreviewer o unikaniu zapisu to właśnie ta część, którą ludzie ignorują tuż przed tym, jak pogorszą sytuację.