Przypadkowo usunąłem filmy z karty SD mojego GoPro, próbując zwolnić miejsce, a część nagrań jest naprawdę bardzo ważna. Szukam niezawodnego oprogramowania do odzyskiwania danych z GoPro, które potrafi przywrócić usunięte lub utracone filmy bez dalszego uszkadzania karty lub plików. Jeśli ktoś ma rekomendacje lub wskazówki dotyczące najlepszego sposobu odzyskania nagrań z GoPro, będę naprawdę wdzięczny za pomoc.
Wiem, że to boli. Miałem dokładnie to samo po długiej przejażdżce, raz po skoku do jeziora i raz po całym dniu nagrywania ujęć, których nie dało się powtórzyć. Wracasz do domu, wyjmujesz kartę, a filmów nie ma. Jeśli pliki GoPro zostały usunięte albo karta została sformatowana, nadal jest spora szansa na odzyskanie. Najważniejsze jest to, co zrobisz teraz.
Co zrobiłbym najpierw
Przestań używać kamery. Wyjmij kartę SD.
Nie nagrywaj nic nowego. Nie formatuj ponownie karty. Nie uruchamiaj narzędzi do naprawy z kamery ani z komputera. W wielu przypadkach dane wideo nadal tam są, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą.
Przed uruchomieniem oprogramowania do odzyskiwania sprawdziłbym najpierw te podstawowe rzeczy:
- Chmurę GoPro, jeśli subskrypcja jest aktywna i włączone było automatyczne przesyłanie
- Kosz lub sekcję Ostatnio usunięte na koncie GoPro
- Ekran kamery pod kątem komunikatu Napraw plik
- Pliki podglądu LRV, jeśli nadal są na karcie
- Inny czytnik kart lub inny komputer, bo czasem problem dotyczy tylko połączenia
Potem przyjrzałbym się samej karcie SD. Jeśli żadne urządzenie jej nie widzi, jeśli wygląda na uszkodzoną, jeśli się nagrzewa, jeśli ciągle traci połączenie albo jeśli po podłączeniu system się zawiesza, zatrzymałbym się na tym etapie. W takiej sytuacji skłaniałbym się ku laboratorium odzyskiwania danych. Fizyczna awaria karty to zupełnie inny problem niż przypadkowe usunięcie plików.
Dlaczego odzyskiwanie plików z GoPro szybko się komplikuje
To zaskoczyło mnie za pierwszym razem. Wiele aplikacji do odzyskiwania danych dobrze radzi sobie z plikami JPEG, PDF i losowymi plikami z komputera. Nagrania z kamer sportowych to zupełnie inna historia.
Klipy z GoPro często nie są zapisywane jako jeden spójny blok od początku do końca. Kamera zapisuje wideo, dźwięk, metadane, podglądy, dane GPS w niektórych konfiguracjach i inne dane pomocnicze. Dlatego jeden klip może być podzielony na stos fragmentów rozrzuconych po karcie.
Skaner może znaleźć te fragmenty i mimo to nie zdołać odbudować klipu we właściwej kolejności. Gdy tak się dzieje, zwykle widać takie rzeczy:
- Odzyskany plik nie chce się otworzyć
- Klip odtwarza się, a potem przeskakuje lub urywa
- Odtwarzanie jest uszkodzone lub chaotyczne
- Plik MP4 pojawia się z właściwą nazwą lub rozmiarem, ale nie odtwarza się w VLC ani Premiere
Więc tak, odzyskiwanie nagrań z GoPro, DJI lub Insta360 jest trudniejsze niż odzyskiwanie zdjęć. Przekonałem się o tym w irytujący sposób.
Gdybym zaczynał od zwykłego przypadku usunięcia lub formatowania, najpierw spróbowałbym Disk Drill.
Częścią, którą warto wypróbować, jest jego tryb Advanced Camera Recovery. Z tego, co widziałem, został stworzony do pofragmentowanych nagrań z kamer, a to właśnie jest tutaj całym problemem. Wykorzystuje też technologie ze starszych narzędzi GoProRecovery i CnW Recovery, których ludzie używali przez lata do kart z kamer. Nowsza wersja obsługuje więcej urządzeń i więcej systemów plików, więc jest mniej niszowa niż tamte starsze narzędzia.
Jak bym to uruchomił
- Włóż kartę SD do czytnika kart
- Otwórz Disk Drill
- Wybierz Advanced Camera Recovery
- Przeskanuj kartę
- Podejrzyj, co znajdzie
- Zapisz odzyskane pliki na innym dysku, nigdy z powrotem na tej samej karcie SD
Część z podglądem ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Korzystałem już wcześniej z narzędzi, w których lista wyników wyglądała świetnie, a potem połowa odzyskanych klipów była bezużyteczna. Możliwość wcześniejszego podglądu oszczędza czas i płonną nadzieję.
Inne opcje, o których ludzie wspominają
PhotoRec jest często wymieniany nie bez powodu. Jest darmowy i odzyskuje mnóstwo danych. Minus staje się dość oczywisty, gdy użyjesz go na nośnikach z kamery. Nie ma takiego samego rodzaju rekonstrukcji ukierunkowanej na GoPro, więc możesz skończyć z górą plików i długim sortowaniem.
UFS Explorer jest na drugim końcu skali. To poważne oprogramowanie. Widziałem, jak pomagało w trudnych przypadkach, ale wymaga od użytkownika więcej. Interfejs i sposób pracy są mniej wybaczające, jeśli nie masz doświadczenia w odzyskiwaniu systemów plików.
Oba mają swoje miejsce. W przypadku nowoczesnych nagrań z kamer sportowych z fragmentacją nadal zacząłbym od Disk Drill, a potem w razie potrzeby sięgnął po inne opcje.
Kiedy przestałbym robić to samodzielnie
Oprogramowanie do samodzielnego odzyskiwania ma sens przy problemach logicznych. Usunięte klipy, szybkie formatowanie, uszkodzony system plików i tym podobne.
Oddałbym to specjaliście, jeśli dzieje się którakolwiek z tych rzeczy:
- Karta SD ma uszkodzenia fizyczne
- Żaden komputer w ogóle nie wykrywa karty
- Karta ciągle się rozłącza
- Aparat za każdym razem zgłasza błędy karty
- Skanowanie raz po raz kończy się niepowodzeniem
- Materiał jest na tyle ważny, że nie chcesz ryzykować jeszcze jednego złego ruchu
Laboratoria kosztują więcej, nie ma od tego ucieczki. Ale oprogramowanie nie zastąpi pracy w clean roomie, narzędzi na poziomie układu ani czegokolwiek innego, czego używają, gdy sprzęt zaczyna zawodzić.
Jeśli był to błąd usunięcia lub formatowania, a karta nie była od tego czasu zbyt często używana, szanse nadal są całkiem niezłe. Gdy nowe nagrania nadal są zapisywane, odzyskanie danych szybko staje się trudniejsze. Dlatego działałbym szybko, ale ostrożnie.
Jeśli karta nadal się montuje, zacząłbym od Disk Drill do odzyskiwania wideo z GoPro. Główny powód jest taki, że klipy z kamer sportowych ulegają fragmentacji, a zwykłe narzędzia do odzyskiwania po sygnaturach często zwracają uszkodzone pliki MP4 albo bałagan z nienazwanymi plikami. Disk Drill zwykle radzi sobie z materiałami z kamer lepiej niż typowe aplikacje nastawione głównie na zdjęcia.
Częściowo zgadzam się z @mikeappsreviewer. Nie poświęcałbym dużo czasu na sprawdzanie plików LRV, chyba że potrzebujesz tylko dowodu, że klip istniał. Te pliki podglądu mają niską rozdzielczość i nie są prawdziwym zamiennikiem twojego materiału.
Krótka lista:
- Najpierw utwórz obraz bajt po bajcie karty SD, jeśli masz na to miejsce.
- Uruchamiaj odzyskiwanie na obrazie, a nie na karcie.
- Najpierw wypróbuj Disk Drill.
- Jeśli znajdzie klipy, odzyskuj je na komputer, a nie z powrotem na kartę SD.
- Jeśli filmy wyglądają na poszarpane lub nie chcą się otworzyć, przetestuj jeden w VLC i jeden przy użyciu procesów naprawy ffmpeg.
Jeśli Disk Drill czegoś nie znajdzie, PhotoRec to solidna druga próba. Jest darmowy, ale sortowanie wyników jest uciążliwe, a nazwy plików przepadają. R-Studio to kolejna sensowna opcja, jeśli system plików karty jest uszkodzony i chcesz mieć większą kontrolę. Recuva nie byłby moim pierwszym wyborem do materiałów z GoPro, szczerze mówiąc.
Dla przyjaznego SEO sformułowania ująłbym temat tak:
Najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych z karty SD dla usuniętych filmów GoPro
Poza tym ten krótki materiał wyjaśnia jedno podejście do odzyskiwania w mniej niż minutę:
obejrzyj to szybkie demo odzyskiwania danych z karty SD GoPro
Jeśli karta się rozłącza, pokazuje 0 bajtów albo zgłasza błędy w wielu czytnikach, przestań działać metodami domowymi. To moment, w którym oprogramowanie zaczyna przegrywać.
Umieściłbym Disk Drill na szczycie listy do tego konkretnego zadania, głównie dlatego, że odzyskiwanie z GoPro zwykle dotyczy obsługi wideo, a nie tylko przywracania usuniętych plików. W tym miejscu wiele ogólnych aplikacji do odzyskiwania danych trochę się rozjeżdża.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby nie używać dalej karty, ale trochę nie zgadzam się co do robienia zbyt wielu małych sprawdzeń na początku, jeśli nagranie jest ważne. Każde dodatkowe montowanie, skanowanie lub komunikat z kamery to kolejna szansa, że sprawy zrobią się jeszcze dziwniejsze. Jeśli karta jest czytelna, od razu zrobiłbym jej obraz, a potem pracował z obrazu.
Moje zdanie:
- Najlepsza pierwsza próba: Disk Drill
- Najlepsza darmowa alternatywa: PhotoRec
- Najlepsze, jeśli chcesz większej ręcznej kontroli: R-Studio
- Nie mój pierwszy wybór do klipów z GoPro: Recuva
Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: czasami odzyskany plik MP4 jest w porządku, ale nagłówek jest uszkodzony. Więc jeśli plik się nie otwiera, nie zakładaj od razu, że jest martwy. Najpierw spróbuj VLC, a potem remuksuj go przez ffmpeg. W ten sposób udało mi się przywrócić uszkodzone pliki z GoPro.
Warto też przeczytać, jeśli chcesz więcej przypadków odzyskiwania wideo z kart SD: najlepsze porady dotyczące odzyskiwania wideo z karty SD po usunięciu domowych nagrań
Jeśli karta jest fizycznie niestabilna, przestań działać samodzielnie. Jeśli to tylko usunięte nagrania, Disk Drill to prawdopodobnie najczystszy punkt wyjścia.