SD kartımdan silinen resimleri kurtarabilir miyim?

Kameramdan dosya taşırken yanlışlıkla SD kartımdaki fotoğrafları sildim ve şimdi bazı önemli aile fotoğrafları kayıp. Üzerine herhangi bir şey yazılmasını istemediğim için kartı hemen kullanmayı bıraktım. SD karttan silinen fotoğrafları güvenli bir şekilde kurtarmanın en iyi yolu nedir?

Bunun bir SD kartta başıma geldiği oldu ve boş kart ekranı yanıltıcı. Boş olması her zaman silinmiş olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman fotoğraflar, üzerlerine yeni veriler yazılana kadar hâlâ orada durur. Bunu erken fark ettiyseniz ve kartı hemen kullanmayı bıraktıysanız, şansınız hâlâ fena değil.

Ben sizin yerinizde olsam, Disk Drill ile başlardım. Bunu kamera SD kartlarında, telefon microSD kartlarında ve artık kurtulmaz sandığım bir drone kartında kullandım. Normal şekilde silinmiş dosyalarda işe yaradı ve ayrıca bozuk ya da okunamaz görünen kartlardan da verileri çıkardı.

Benim işime yarayan şey, birden fazla arıza türünü desteklemesiydi. Sadece beş dakika önce silinmiş fotoğraflarla sınırlı değil. Ayrıca biçimlendirilmiş kartları, RAW kartları ve hasarlı dosya sistemlerini de tarıyor. Canon, Nikon ve Sony gibi yaygın kamera markalarından JPG, PNG ve RAW fotoğraf dosyalarını buldu.

Ben olsam şu temel adımları izlerdim:

1. SD kartı hemen cihazdan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
  3. Disk Drill’i açın ve listeden SD kartı seçin.
  4. Kayıp verileri ara düğmesine basın.
  5. Taramanın bitmesini bekleyin, ardından Resimler bölümünü kontrol edin.
  6. Geri almak istediğiniz her şeyi önizleyin.
  7. Kurtarılan fotoğrafları başka bir yere kaydedin, asla aynı SD karta geri kaydetmeyin.

Zor yoldan öğrendiğim bir şey varsa, önizlemeler size çok şey söyler. Dosya tarama sonuçlarında düzgün açılıyorsa, kurtarma genellikle çok daha sorunsuz olur. Önizlemeler bozuksa veya yarısı gri görünüyorsa, sonuçlar daha belirsiz olur.

Yazılım her şeyi geri getirmezse, pes etmeden önce yine de bariz şeyleri kontrol ederdim:

1. Google Photos, iCloud, OneDrive veya Dropbox’ı kontrol edin.
  2. Kameranızın veya cihazınızın kopyaları dahili depolamada tutup tutmadığına bakın.
  3. Windows Dosya Geçmişi veya Time Machine gibi yedekleri kontrol edin.
  4. Farklı bir kart okuyucu ya da başka bir bilgisayar deneyin. Kötü okuyucuların sağlam bir kartı bozuk gibi gösterdiğine şahit oldum.
  5. Kart bağlantıyı kesiyorsa, ısınıyorsa veya görünür hasarı varsa, doğrudan bir veri kurtarma hizmetine başvurun.

Kaçınılması gereken asıl hata, karta yeni bir şey yazmaktır. Biçimlendirmeyin. Onarım araçları çalıştırmayın. Üzerine deneme dosyaları kopyalamayın. Bu adımlar kurtarmayı çok hızlı şekilde zorlaştırır ve evet, panikle insanların üçünü de yaptığını gördüm.

Evet, SD kartı kullanmayı hızlıca bıraktıysanız fotoğraflarınızı kurtarma şansınız hâlâ yüksek. SD kartlarda silme işlemi çoğu zaman önce dosya dizinini kaldırır. Görüntü verileri, yeni veriler üzerine yazana kadar yerinde kalır.

Bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, kullanımı hemen durdurmanız doğru hareketti. Onarım araçları veya ek testler gibi geniş çaplı çözümlere hemen atlama konusunda ise biraz katılmıyorum. İlk öncelik elde kalanları korumaktır.

Benim yapacağım şeyler:

1. Önce SD kartın birebir byte düzeyinde bir imajını alın.
  2. Kurtarmayı kart üzerinde değil, imaj üzerinde çalıştırın.
  3. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin.

Neden önce imaj alınmalı? Kart zayıfsa veya bozulmaya başlıyorsa, her ek okuma önemlidir. Disk Drill gibi araçlar bunun için ve kurtarma için uygundur, ancak fotoğraflar çok önemliyse derin taramadan önce yine de kartı klonlamayı tercih ederim.

Birkaç pratik nokta:

• Dosyalar yakın zamanda silindiyse ve kart tekrar kullanılmadıysa, kurtarma oranları genellikle yüksektir.
  • Dosyaları taşıdıysanız ve aktarım yarıda kesildiyse, bazı görüntüler hem silinmiş girdiler olarak hem de hedef sürücüde kısmi kopyalar olarak bulunabilir.
  • Dosyaları taşıdığınız bilgisayarı kontrol edin. Dosya türüne göre arayın: JPG, JPEG, CR2, NEF, ARW, DNG. Değiştirilme tarihine göre sıralayın.
  • Windows’ta gizli klasörlere ve Geri Dönüşüm Kutusu’na bakın. Bazı içe aktarma uygulamaları geçici önbellekler tutar.
  • Mac’te Fotoğraflar aktarımlarını ve son silinen albümleri kontrol edin.

Disk Drill temiz önizlemeler gösteriyorsa, bu güçlü bir işarettir. Önizlemeler çalışmıyorsa, dosyaların büyük olasılıkla üzerine yazılmıştır veya parçalanmıştır.

Ayrıca, bu SD karttan fotoğraf kurtarma konusunda iyi bir hızlı açıklayıcı:
bu SD kart fotoğraf kurtarma reels videosunu izle

Kartı biçimlendirmeyin. CHKDSK çalıştırmayın. Onu tekrar kameraya takmayın. Bu tür şeyler kurtarmayı hızla mahveder.

Evet, onları hâlâ kurtarabilirsiniz ve SD kartı kullanmayı hemen bırakmanız yapabileceğiniz en akıllıca şeydi.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @stellacadente ile aynı fikirdeyim, ancak bir noktayı daha güçlü vurgulardım: herhangi bir düzeltme yapmadan önce, taşıma sırasında fotoğrafların hedef bilgisayardan gerçekten silinip silinmediğini doğrulayın. Başarısız bir taşıma işlemi genellikle dosyaları geçici içe aktarma klasörleri, gizli önbellek klasörleri veya kısmen kopyalanmış gruplar gibi garip yerlerde bırakır. İnsanlar bu kısmı atlayıp doğrudan kurtarma yazılımına geçiyor.

Gerçekten her iki yerden de gitmişlerse, en iyi seçeneğiniz Disk Drill gibi SD kart kurtarma yazılımıdır. Özellikle kart yeniden kullanılmadıysa, silinmiş kamera fotoğrafları için oldukça iyidir. Güzel yanlarından biri önizleme özelliğidir, çünkü görüntü önizlemesi düzgün açılıyorsa bu genellikle dosyanın hâlâ kurtarılabilir olduğu ve tamamen bozulmadığı anlamına gelir.

Her zamanki tavsiyelerden farklı olarak benim yapacağım birkaç şey:

• Kameranızın yinelenen JPEG + RAW çiftleri yazıp yazmadığını kontrol edin
  • Kartta THM, XMP veya LRV gibi veritabanı yan dosyalarını arayın, çünkü bunlar daha önce neyin bulunduğunu doğrulamaya yardımcı olabilir
  • Kart kararsız çalışıyorsa, tek oturumda kurtarma yapın ve tekrar tekrar taramaktan kaçının
  • Aile fotoğrafları yerine konulamaz durumdaysa, çok fazla deneme yapmadan önce profesyonel bir hizmeti değerlendirin

Ayrıca, karta onarım uygulama isteğini görmezden gelin. CHKDSK, insanların kurtarılabilir fotoğrafları daha büyük bir karmaşaya çevirdiği yoldur. Bunu yaşadım, pişmanım.

Disk Drill’in fotoğraf kurtarma için nasıl çalıştığına dair hızlı bir genel bakış istiyorsanız, bu video oldukça açık: Disk Drill’in SD kartlardan silinen fotoğrafları nasıl kurtardığını görün

Kısa cevap: evet, hâlâ makul bir ihtimal var. Sadece yanlışlıkla bile olsa o karta tek bir yeni dosya bile yazmayın.

@stellacadente, @caminantenocturno ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: Fotoğraflar gerçekten önemliyse, kart görüntüsünü güvenceye almadan önce gizli geçici klasörleri aramak için çok fazla zaman harcamazdım. Masaüstü kontrolleri sorun değil, ancak önce mevcut durumu korumaya zaman ayırmak daha iyi.

Benim görüşüm:

• SD kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, şansınız fena değil.
  • Bağlantısı kesiliyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya biçimlendirilmesi isteniyorsa, denemeyi hızla bırakın.
  • Bunlar hayatta bir kez çekilecek aile fotoğraflarıysa, profesyonel kurtarma aslında hasarı daha da kötüleştirmekten daha ucuza gelebilir.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları:

• kolay önizleme
  • yaygın fotoğraf ve RAW formatlarıyla çalışır
  • teknik olmayan kullanıcılar için yeterince basit
  • boş görünen veya biçimlendirilmiş kartları tarayabilir

Eksileri:

• derin taramalar biraz zaman alabilir
  • sonuçlar tamamen üzerine yazılma durumuna bağlıdır
  • yalnızca tek bir kurtarma işi gerekiyorsa en ucuz seçenek değildir
  • yeni başlayanlar çok fazla gereksiz dosya kurtarıp sonuçları sıralarken kafası karışabilir

Başkalarının yeterince vurgulamadığını ekleyeceğim şey şu: kurtarma sonuçlarında dosya boyutlarını kontrol edin. Yalnızca birkaç KB olan kurtarılmış bir JPG genellikle işe yaramaz, buna karşılık normal kamera boyutundaki dosyalar çok daha iyi bir işarettir. Ayrıca her şeyi tek seferde başka bir sürücüye kurtarın, sonra ayıklayın. Tekrarlanan seçmeli yeniden taramalar gereksiz yıpranma ve zaman kaybıdır.

Yani evet, kurtarılabilir olması mümkün ve Disk Drill makul bir seçim, ancak asıl belirleyici etken silmeden sonra o karta herhangi bir yeni veri yazılıp yazılmadığıdır.