Fotoğraflarımı yedeklemeden önce CF kartımdan yanlışlıkla birkaç klasörü sildim ve şimdi eksik dosyaları kurtarmaya çalışıyorum. Silinen klasörleri ve görüntüleri durumu daha da kötüleştirmeden güvenli bir şekilde geri yükleyebilecek en iyi CF kart veri kurtarma aracını bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Geçimimi etkinlik çekimleri yaparak sağlıyorum ve evet, o mideye yumruk gibi inen anı yaşadım. Uzun bir işten sonra bir CompactFlash kartı takarsınız ve bilgisayar hiçbir şey göstermez ya da daha kötüsü, kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söyler. Bozulmuş CF kartlardan birden fazla kez dosya kurtarmak zorunda kaldım, bu yüzden böyle bir durumda ben şu yaklaşımı izliyorum.
İlk hamlem doğrudan veri kurtarma yazılımı olur. Önce rastgele yerleşik araçlarla uğraşmam. Gördüğüm kadarıyla, Disk Drill en az can sıkıcı seçenek oldu ve RAW dosyalarımı en az sorunla işleyen araçtı. CR2, NEF ve ARW dosyalarında kullandım; ayrıca kartın her tarafına dağılmış büyük video kliplerde de. PhotoRec işe yarıyor, evet, ama her şeyi karmakarışık bir yığına döküyor ve orijinal adları kaldırıyor. Recuva ise profesyonel kamera formatlarında zayıf kaldı. Disk Drill bana zaman kazandırdı çünkü önce dosyaları önizleyebiliyordum; bu da bozuk bir kare ile kullanılabilir olanı ayırt etmeye çalışırken önemli oluyor.
İlk önce ne yapardım
- Kurtarma uygulamasını ana bilgisayar sürücünüze yükleyin. Uygulamayı CF karta değil, dahili sürücünüze kurun. Karta hiçbir şey yazmayın.
- Kartın tam bir imajını oluşturun. Kart kararsızsa, yavaşsa veya okuma hataları veriyorsa, önce birebir bir yedek oluşturun. Orijinal karta tekrar tekrar yüklenmek yerine imaj dosyasını tarayın.
- Kartı ya da imajı tarayın. Yazılımı doğru kaynağa yönlendirin ve işlemin tamamlanmasına izin verin. Tarama tamamen kilitlenmediği sürece sürekli durdurup yeniden başlatmayın.
- Bulduklarını önizleyin. Geri yüklemeden önce her zaman fotoğrafları ve klipleri kontrol ederim. Bu zaman kazandırır ve sağlam kalanlar hakkında size kabaca bir fikir verir.
- Dosyaları başka bir yere kurtarın. Dahili SSD, harici SSD, başka bir sabit disk, fark etmez. Aynı CF karta geri yükleme yapmayın. Bunu yaparsanız, kurtarmaya çalıştığınız şeylerin üzerine yazma riski doğar.
Tarama çalışırken, pazarlık konusu olmayan birkaç kural var. Bu durumların çoğunda dosyalar hâlâ kartın üzerinde durur. Bozuk olan şey görüntü verisinin kendisi değil, dosya sistemi dizinidir. Bu yüzden sizin göreviniz, kartın herhangi bir şeyi yeniden yazmasına yol açmaktan kaçınmaktır.
Zor yoldan öğrendiğim kurallar
- Kart üzerinde çekim yapmayı bırakın. Deneme çekimleri yapmayın. Hâlâ çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için üzerine gereksiz dosyalar kopyalamayın. Her yeni yazma işlemi, eski dosyaları temelli kaybetme olasılığını artırır.
- Herhangi bir biçimlendirme mesajını yok sayın. Windows veya macOS kartın okunamadığını söyleyip biçimlendirmek isterse, hayır deyin. Sistemin şimdilik bir şeyleri düzeltmesine izin vermeyin.
- Bir kart okuyucu kullanın. Bu tür işler için kameranın USB bağlantısını kullanmayı bıraktım. Düzgün bir kart okuyucu, bilgisayara daha iyi düşük seviye erişim sağlar ve kurtarma araçları bununla genelde daha iyi çalışır.
- Kartın sistem araçlarında hâlâ görünüp görünmediğini kontrol edin. Windows'ta Disk Yönetimi'ni açın. Mac'te Disk İzlencesi'ni açın. CF kart yaklaşık doğru kapasiteyle görünüyorsa, kurtarma ihtimali hâlâ fena değildir. Hiç görünmüyorsa ya da kart büküldüyse, çatladıysa veya aşırı ısıya maruz kaldıysa, yazılım tek başına yeterli olmayabilir.
- Videolar bozuk şekilde geri gelirse, kurtarmadan sonra onarmayı deneyin. Dosya boyutu doğru görünse bile kurtarılan kliplerin oynatılamadığı oldu. VLC, hasarlı AVI dosyalarını her zaman onaracak şekilde ayarlanırsa bazen yardımcı olur. Bazı durumlarda, özellikle bozuk başlıklar için, Untrunc'ı denemeye de değdi.
- Kartı yalnızca dosyalarınız güvendeyken düzeltin. Fotoğraflar ve videolar kopyalanıp kontrol edildikten sonra, kartı onarmayı düşünebilirsiniz. Windows'ta CHKDSK veya Mac'te İlk Yardım yardımcı olabilir. Çoğu zaman, kurtarmayı doğruladıktan sonra kartı kamerada biçimlendirir ve bir sonraki çekimde dikkatle izlerim.
Kontrol etmeye değer bir şey
Makineniz kart kapasitesini doğru görüyorsa, örneğin 32 GB’lık bir kart yaklaşık 32 GB olarak görünüyorsa, kartın bozuk olduğunu varsaymadan önce yazılımla kurtarmaya devam ederdim. Sistem hiçbir şey görmüyorsa ya da kart birkaç saniyede bir bağlantıyı kesiyorsa, iş laboratuvarlık olabilir. Yazılımın yeterli olduğu kartlar da gördüm, donanımın tamamen kullanılmaz halde olduğu kartlar da.
Kısa sürüm
CF kartını kullanmayı bırakın. Biçimlendirmeyin. Bir kart okuyucu üzerinden okuyun. Kararsız görünüyorsa önce klonlayın. Disk Drill ile tarayın. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin. Ardından dosyaları, özellikle videoları test edin.
Bu olduğunda his çok kötü, biliyorum. Yine de dikkatli hareket eder ve karta yeni hiçbir şey yazmazsanız, dosyalarınızın kurtarılma şansı çoğu zaman hâlâ vardır.
CF karttaki silinmiş klasörler, kartı hemen kullanmayı bıraktıysanız çoğu zaman kurtarılabilir. Bu kısım uygulamadan daha önemlidir.
Disk Drill konusunda @mikeappsreviewer ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim. Küçük bir itirazım var. Klasörler gitmişse ama kart hâlâ sorunsuz okunuyorsa, ek onarım adımlarına zaman harcamadan önce bir tam tarama denerdim. Kartla ne kadar az oynanırsa o kadar iyi.
Benim seçimim:
-
Disk Drill
Klasör yapısı, önizlemeler ve RAW format desteği istiyorsanız en iyisi. CF kartlarda, özellikle CR2, NEF, RAF, ARW veya video çektiyseniz bu çok yardımcı olur. Derin Tarama, silinen klasörler normal taramada artık görünmüyorsa sağlam sonuç verir. -
R-Studio
Orijinal dosya sistemini ve klasör ağacını yeniden oluşturmak sizin için önemliyse daha iyidir. Daha az kullanıcı dostudur. Daha tekniktir. Zor durumlar için daha uygundur. -
PhotoRec
İyi bir son çare. Ücretsiz. Dosyaları çoğu zaman kurtarır ama dosya adları ve klasörler karmakarışık olur. Binlerce fotoğraf için bu çok çabuk yorucu hale gelir.
Yani en iyi dengeyi istiyorsanız, Disk Drill ile başlardım. Disk Drill dosyaları bulursa ama klasör kurtarma kötü görünüyorsa, ardından R-Studio deneyin.
İnsanların atladığı birkaç şey:
- Sonuçları dosya türüne ve çekim tarihine göre sıralayın. Bu, silinen klasör grubunu hızlıca bulmaya yardımcı olur.
- Önce küçük bir grubu kurtarın. RAW dosyalarını yüzde 100 ölçekte açın ve bozulma olup olmadığını kontrol edin.
- Kart silmeden sonra kamerada biçimlendirilmişse, kurtarma hâlâ mümkündür. formatted bir CF karttan dosya kurtarma diye arayın. Aynı fikir, farklı hasar.
Bu rehber başlığı arama için de daha temiz:
formatted bir CF karttan dosya kurtarma, işe yarayan hızlı adımlar
CF kart bağlantıyı kesiyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya okuyucuda tıklama sesi çıkarıyorsa, yazılımı atlayın ve bir laboratuvara gidin. Eğer kabaca normal şekilde bağlanıyorsa ve doğru kapasiteyi gösteriyorsa, yazılımla kurtarmanın hâlâ iyi bir şansı vardır.
@mikeappsreviewer ve @jeff ile bir ana noktada aynı fikirdeyim: eğer CF kart hâlâ bağlanıyor ve doğru kapasiteyi gösteriyorsa, yapılacak şey yazılımla kurtarmadır. Biraz farklı düşündüğüm nokta, her seferinde doğrudan en gelişmiş araca geçmek. Eğer sadece klasörleri sildiyseniz ve kartı tekrar kullanmadıysanız, bu aslında daha temiz kurtarma senaryolarından biridir.
Bu özel durum için, Disk Drill muhtemelen CF kart veri kurtarma için en iyi ilk tercihtir. Sihirli olduğu için değil, insanların gerçekten ihtiyaç duyduğu pratik şeyleri yapma eğiliminde olduğu için: fotoğrafları önizleme, bulunan/silinen verileri net şekilde ayırma ve genelde kurtarmayı bir çöp çekmecesine çevirmek yerine kamera dosyalarıyla iyi iş çıkarma. Amacınız bir CompactFlash karttan silinen klasörleri, tüm gece isimsiz dosyaları ayıklamadan kurtarmaksa, bu çok önemlidir.
Benim görüşüm:
- Disk Drill: silinen klasörler, RAW fotoğraflar ve normal insan iş akışı için en iyi ilk deneme
- R-Studio: klasör yapısı çok önemliyse ve daha teknik bir arayüz sizi rahatsız etmiyorsa daha iyi
- PhotoRec: tek gereksinim ücretsiz olmasıysa uygun, ama dosya adlandırma kaosu gerçektir
Onların yeterince vurgulamadığını düşündüğüm bir şey ekleyeyim: eğer silinen klasörlerde aynı çekime ait fotoğraflar varsa, kurtarmadan sonra sadece küçük resimlere değil, meta verilere de bakın. Dosyaların önizlemede gayet iyi görünüp sonra Lightroom içinde garip davrandığı durumlar yaşadım. Önce 20 ila 30 dosya kurtarın ve bunları gerçekten kullandığınız uygulamada test edin.
Ayrıca, klasörler kamerada silindiyse, kurtarma masaüstünde silmeye göre biraz daha dağınık olabilir. Yine de kurtarılabilir, sadece bazen daha az temiz olur.
Arama yapanlar için, şu başlık faydalı: silinen fotoğraflar ve klasörler için CF kart veri kurtarma ipuçları.
Kısa sürüm: kartı kullanmayı bırakın, bir kart okuyucu kullanın, önce Disk Drill ile tarayın, başka bir sürücüye kurtarın ve başka bir şey yapmadan önce dosyaları doğrulayın. Disk Drill dosyaları buluyor ama klasör ağacı tam bir karmaşaysa, o zaman R-Studio deneyin. Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa veya garip okunuyorsa, kurcalamayı bırakın çünkü bu durum hızla kötüleşebilir.
“Önce klasör ağacı” yaklaşımına biraz itiraz ederdim. Klasörler silindiyse ama CF kart yeniden kullanılmadıysa, asıl kazanç mükemmel yapının peşine düşmeden önce görüntü verisini temiz şekilde almaktır.
Bunun için Disk Drill iyi bir ilk adımdır.
Artıları
- RAW formatları ve yaygın kamera ortamlarıyla iyi çalışır
- Önizleme, gereksizleri hızlıca ayıklamaya yardımcı olur
- Genellikle PhotoRec’e göre sıralaması daha kolaydır
- Yeni başlayanlar için iş akışı R-Studio’dan daha iyidir
Eksileri
- En ucuz seçenek değildir
- Klasör kurtarma her zaman kusursuz değildir
- Derin taramalar yinelenen dosyalar döndürebilir
- Ciddi hasarlı kartlarda mucize bir araç değildir
@jeff, @sternenwanderer ve @mikeappsreviewer ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim; PhotoRec daha çok bir kurtarma kutusu gibidir ve R-Studio, ciddi dosya sistemi yeniden yapılandırması istediğinizde daha iyidir. Tek ayrıldığım nokta şu: dosyaların kendisi kurtarılabiliyor ve sağlamsa, orijinal silinmiş klasörleri geri yüklemeye takılıp kalmazdım.
Ek bir ipucu: CF kartınızın FAT32 mi yoksa exFAT mi kullandığını kontrol edin. FAT32 kullanan eski CF kartlarda, silinen klasör meta verileri daha hızlı kaybolabilir; bu yüzden kurtarma uygulamaları fotoğrafları bulsa da klasör adlarını kötü şekilde yeniden oluşturabilir. Bu normaldir.
Bu yüzden benim sıralamam:
- Disk Drill
- R-Studio
- PhotoRec
Kart okuyucuyu dondurmaya başlarsa orada durun ve önce imajını alın ya da profesyonel laboratuvara gidin.