Yanlışlıkla Sil'e Bastıktan Sonra SD Karttan Silinen Videolar Kurtarılsın mı?

Yedeklemeden önce yanlışlıkla sil düğmesine bastım ve SD kartımdaki önemli videoları sildim. Dosyaların üzerine yazılabileceğinden endişelendiğim için kartı hemen kullanmayı bıraktım. SD karttan silinen videoları geri yüklemenin en iyi yolunu ve hangi kurtarma yazılımlarının veya adımların gerçekten işe yaradığını anlamak için yardıma ihtiyacım var.

Bir keresinde bir SD karttan yer açmak için fazla hızlı davranınca bir klibi kaybetmiştim. Önemli olan, sonraki bir dakika içinde ne yaptığımdı. Bir videoyu sildiyseniz, yapabileceğiniz en iyi şey karta hemen dokunmayı bırakmaktır.

Genelde olan şey basittir. Kamera veya kart, video verisini o anda silmez. Alanı boş olarak işaretler. Eski görüntüleriniz, üzerlerine yeni kayıtlar gelene kadar çoğu zaman orada durur. Çekime devam ederseniz, şansınız hızla düşer.

İlk olarak, kartı rahat bırakın

Önce şunları yapın:

1. Kaydı durdurun.
  2. Fotoğraf da çekmeyin.
  3. Kartı biçimlendirmeyin.
  4. Kameradan çıkarın.

İnsanların kurtarılabilir görüntüleri, kartı bir test klibi daha için kullanmaya devam ettikleri için kaybettiklerini sürekli görüyorum. Kötü hamle. Sektörlerin üzerine yazıldığında, yazılımın çalışabileceği daha az şey kalır.

Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin

Kartı bir kart okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.

Windows kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa veya onu RAW olarak gösteriyorsa, henüz panik yapmayın. Kurtarma uygulamaları çoğu zaman aygıtı yine de okuyabilir ve ham verileri tarayabilir. Buradaki kilit nokta algılamadır. Bilgisayar depolama aygıtını görüyorsa, hâlâ bir yolunuz var demektir.

Kart hiç görünmüyorsa, ben orada dururdum. Fişi on kez çıkarıp yeniden takmak nadiren işe yarar bir şeyi düzeltir. O noktada, bir veri kurtarma servisi daha mantıklı olmaya başlar.

Yazılımla başlayın

Silinmiş video dosyaları için ben Disk Drill ile başlardım.

Bunun nedeni Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Birçok kamera uzun videoları tek bir düzgün blok halinde yazmaz. Dosyanın parçalarını kartın geneline dağıtır. Bunu özellikle aksiyon kameralarında ve dronlarda gördüm. Standart bir tarama parçaları bulabilir ancak oynatılabilir bir videoyu yeniden oluşturamayabilir.

Bu mod parçalanmış kamera görüntüleri için tasarlanmıştır. Sıradan dosya kurtarmanın çoğu zaman gözden kaçırdığı şekilde videoyu yeniden bir araya getirmeye çalışır. Klipleriniz GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360, araç kameraları ve benzeri cihazlardan geldiyse kullanışlıdır.

Temel kurtarma akışı

1. Kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.
  2. Disk Drill'i açın.
  3. Bellek kartını seçin.
  4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
  5. Taramayı çalıştırın.
  6. Bulduklarını önizleyin.
  7. Kurtarılan videoları başka bir sürücüye kaydedin.

Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Bunu yıllar önce fotoğraflarla yapmıştım. Pek iyi sonuçlanmadı.

İlk araç bazı şeyleri kaçırıyorsa, başka birini deneyin

Hiçbir kurtarma uygulaması her şeyi geri getirmez. Bir aracın klipleri kaçırdığını, aynı kartta başka birinin ise onları bulduğunu gördüm.

1. PhotoRec. Ücretsiz, sağlam, çirkin. Dosyaları çoğu zaman özgün adları veya klasör düzeni olmadan kurtarır.
  2. R-Studio. İyi derin tarama seçenekleri. Öğrenmesi biraz zaman alır ve arayüzü kullanıcı dostu değildir.
  3. DiskGenius. Kartta dosya sistemi hasarı veya bölümle ilgili gariplikler varsa denemeye değer.

Farklı araçlar karta farklı şekillerde bakar. İkinci bir tarama bazen daha fazlasını bulur ya da aynı videonun daha temiz bir sürümünü ortaya çıkarır.

Görüntü kayıtları önemliyse, önce bir imaj oluşturun

Eğer bu düğün çekimleri, ücretli müşteri işi, aileyle ilgili şeyler veya riske atmak istemediğiniz herhangi bir şeyse, kurtarmadan önce diskin tam bir imajını oluşturun.

Birebir bayt düzeyinde bir imaj, kartın mevcut durumunun dondurulmuş bir kopyasını verir. Böylece orijinal karta tekrar tekrar yüklenmek yerine kopyayı tararsınız. Bu, kurtarma uzmanlarının alışkanlıkları arasında, kendi başınıza denediğinizde hemen mantıklı gelen az sayıdaki yöntemden biridir.

Bunu kendi başınıza yapmayı ne zaman bırakmanız gerektiğini bilin

Yazılımlar genelde bunun gibi mantıksal sorunlarda en iyi şekilde çalışır:

1. Silinmiş videolar.
  2. Yanlışlıkla biçimlendirme.
  3. Dosya sistemi bozulması.
  4. Kartın RAW durumda olması.
  5. Hâlâ sağlıklı görünen bir kartta eksik dosyalar.

Şunlardan herhangi birini fark ederseniz bunun yerine bir veri kurtarma hizmetine yönelirdim:

1. Kart eğilmiş, çatlamış veya başka bir şekilde hasar görmüşse.
  2. Nedensiz yere ısınıyorsa.
  3. Bilgisayarınız kartı hiç algılamıyorsa.
  4. Kart taramalar sırasında bağlantıyı kesiyorsa.
  5. Görüntüler, başarısız bir kendin yap denemesinin zarar vereceği kadar önemliyse.

Donanım sorunu ortaya çıktığında evde veri kurtarma daha riskli hâle gelir. Arızalı bir kartta tarama üstüne tarama yapmak bazen durumu daha da kötüleştirir.

Kısa sürüm. Kartı kullanmayı bırakın, bilgisayarın kartı algılayıp algılamadığını kontrol edin, kartı veri kurtarma yazılımıyla tarayın, sonuçları başka bir yere kaydedin ve kart fiziksel olarak dengesiz görünüyorsa denemeye devam etmeyin. Bu işle uğraşmak zorunda kaldığımda en iyi sonuçları bu sırayla aldım.

En önemli kısmı doğru yaptınız. SD kartı kullanmayı bıraktınız.

Bu konuda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Yine de bir noktada farklı düşünüyorum. Kart RAW görünüyorsa veya biçimlendirme istiyorsa, önce doğrudan orijinal kart üzerinde birden fazla tarama denemeye acele etmezdim. Videolar önemliyse, her şeyden önce kartın bir imajını alırdım. Sorunlu bir kartta tek bir kötü okuma bile işleri daha karmaşık hale getirebilir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Küçük yazma kilidi anahtarı varsa SD kartı kilitleyin.
  2. USB üzerinden kamerayı değil, düzgün bir kart okuyucu kullanın.
  3. SMART çoğu SD kartta yoktur, bu yüzden yavaş okumaları, bağlantı kopmalarını veya G/Ç hatalarını izleyin.
  4. Kartı kararlı bir araçla bir imaj dosyasına klonlayın.
  5. Kurtarmayı kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın.

Klonlama için Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy Tool kullanırdım. Mac veya Linux’ta, okumalar başarısız oluyorsa daha güvenli seçenek ddrescue’dur. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Kartınızda zayıf sektörler varsa, tekrarlanan taramalar zamanı tüketir ve karta yük bindirir.

Kurtarma için, özellikle görüntüler bir kamera, drone veya aksiyon kamerasından geldiyse, SD kartlardan silinen videolar için Disk Drill iyi bir ilk tercihtir. Aynı klibin birden fazla sürümünü bulursa hepsini bilgisayarınıza kurtarın. Dosya boyutunu, süreyi ve VLC’de oynatmayı kontrol edin. Daha büyük dosya her zaman daha iyi dosya anlamına gelmez. Bunu can sıkıcı şekilde öğrendim.

İnsanların atladığı bir nokta daha var. Kurtarılan video oynatılmıyorsa, hasarlı MP4 veya MOV başlıkları için onarım araçlarını deneyin. Silineni kurtarma ve video onarımı iki farklı adımdır. Yüzde 90 oranında kurtarılan bir dosyanın bile açılmadan önce onarıma ihtiyacı olabilir.

Kartın bağlantısı kopuyorsa, ısınıyorsa veya Disk Yönetimi’nden kayboluyorsa, kendiniz müdahaleyi bırakın. Bu, basit silinmeden çok donanım arızasına işaret eder.

Ayrıca, bu kısa klip bellek kartı video kurtarmayı sade bir İngilizceyle açıklıyor:
bellek kartından silinen videoları kurtarma hakkında bu Instagram Reels videosunu izleyin

@mikeappsreviewer ve @techchizkid’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey: önce kartı kameranın içinde kontrol edin, ama yalnızca oynatma için; kayıt veya biçimlendirme için değil. Bazı kameralar garip bir soft delete / veritabanı güncellemesi yapar ve kart PC’de sorunlu görünse bile bir klip oynatmada hâlâ görünebilir. Eğer oradaysa, mümkünse kameranın dışa aktarma seçeneğiyle kopyalayın. Yoksa, sonra kart okuyucuya geçin.

Ayrıca dosya adlarına fazla takılmazdım. Silinmiş SD kart video kurtarmada adlar/klasörler çoğu zaman mahvolur, ama videonun kendisi hâlâ sağlam olabilir. Düzenlilikten çok kurtarılabilirliğe öncelik verin.

Disk Drill burada mantıklı, özellikle kamera görüntüleri için, ama sonuçları dosya türü + boyuta göre sıralar ve önce en büyük, muhtemel eşleşmeleri kurtarırdım. Sonra VLC’de test edin. Klip bulunursa ama açılmazsa, bu her zaman tamamen başarısız olduğu anlamına gelmez. Bazen video verisi oradadır ve sadece kapsayıcı/header bozulmuştur.

Ayrıca küçük ama önemli bir nokta: eğer bu exFAT üzerinde çekildiyse ve silme işlemi kamera içinde olduysa, dosya sistemi meta verilerinin undelete yöntemini imza tabanlı carve işlemine göre daha zayıf hale getirecek şekilde değişmiş olma ihtimali vardır. Bu yüzden ilk tarama dağınık görünürse panik yapmayın.

Silinmiş SD kart videolarını kurtarmaya dair daha pratik ipuçları ve kullanıcı deneyimleri için şu gerçek dünyadan silinmiş video kurtarma tartışmasına göz atın.

Kart yavaş çalışmaya başlarsa, okuma hataları verirse veya rastgele bağlanıp bağlantısı kesilirse, onunla uğraşmayı bırakın. İşte o nokta, kendin yap yaklaşımının belki kurtarılabilir durumdan eyvah daha da kötüleştirdim durumuna geçtiği yerdir. Biraz kötü, ama gerçek.